Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

 

Studieadvies en studiekeuzebegeleiding

Weet je niet welke studie bij jou past? Twijfel je tussen opleidingen? Wil je advies over structuur en regelgeving hoger onderwijs? Contacteer onze studieadviseur Pascal Van Geit via studieadvies@hogent.be of 09 243 33 89. 

 
Vragen over vrijstellingen of je traject?

Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

 

Inschrijven

Zeker van je studiekeuze? Dan ben je klaar voor de volgende stap: de inschrijving!

Afbeelding Algemeen

Dierenzorg

 

Meer info

Landbouw

 

Meer info

Voedingstechnologie

 

Meer info

Wie ben jij?


Ben je geboeid door natuur, planten, dieren en voeding en ben je gebeten door wetenschap en technologie? Wil je een opleiding waar de link tussen de theorie en de beroepspraktijk van begin af aan belangrijk is? Ben je creatief en ondernemend en werk je even graag individueel als in een team? Waag je graag een stapje over de grenzen heen en vind je duurzaam en maatschappelijk verantwoord handelen even belangrijk als wij? Kies dan voor deze opleiding op de campus Melle!

Wat studeer jij?


De opleiding agro- en biotechnologie is een driejarige praktijkgerichte opleiding. Al vanaf het eerste jaar kies je voor de afstudeerrichting dierenzorg, groenmanagement (groen- of plantmanagement), landbouw of voedingsmiddelentechnologie en krijg je specifieke vakken die tot jouw richting behoren. Deze specifieke vakken worden geflankeerd door een aantal algemene vakken.

Welke richting je ook kiest, vanaf het eerste jaar steek je de handen uit de mouwen! Je gaat niet alleen aan de slag in de skills labs van HOGENT, maar we trekken er ook vaak op uit! Projectwerking vormt de rode draad doorheen de opleiding en je werkt ook samen met echte onderzoekers een concreet onderzoeksproject uit. Een opleiding voor echte doeners! 

Thuis op de campus

Kies voor een groene en levendige campus waar iedereen elkaar kent. De campus is strategisch goed gelegen in de schoot van de Tuinbouwschool Melle en dichtbij een natuurreservaat. De campus ligt op fietsafstand van Gent en is vlot te bereiken met het openbaar vervoer.

Unieke infrastructuur 

De opleiding is regionaal sterk verankerd met lokale partners. Zo komen de studenten dierenzorg en landbouw geregeld op de nabijgelegen faculteit Diergeneeskunde, op de proefhoeve Agri-Vet in Merelbeke of in de splinternieuwe proefstal voor varkens op ILVO Dier. Studenten groenmanagement oefenen technieken op het serrecomplex van ILVO Plant of gaan met studenten landbouw aan de slag op de proefhoeve Bottelare. Studenten voedingstechnologie zijn dan weer actief op campus Schoonmeersen, in de labs zuiveltechnologie, graan- en baktechnologie, voedingsmiddelen-chemie of in onze proefbrouwerij.

Future proof 

Je krijgt de ruimte om te creëren en te innoveren. Om samen met andere studenten te brainstormen en een wild idee om te zetten in een business plan. Wordt je plan concreet en wil je nog tijdens je opleiding een onderneming opstarten, dan krijg je hierin de nodige begeleiding. Met je feeling for business zal je het werkveld zeker kunnen overtuigen!

Duurzaam

Alles gebeurt steeds vanuit een maatschappelijk verantwoord oogpunt. Je leert om vanuit ecologische, economische en humane ontwikkelingen duurzaam te handelen. Je leert kritisch nadenken en doordachte beslissingen nemen, want je werkt steeds in functie van levende materie. Met duurzaamheid als rode draad doorheen de opleiding, spreekt het voor zich dat het aanbod aan ontwikkelingsrelevante stages in het Zuiden groot is.

Gericht op elke student

Je kan gratis een zomercursus anorganische chemie volgen. Groepssessies helpen je op weg om goed te plannen en grote hoeveelheden leerstof te verwerken. Er zijn monitoraten voor de moeilijkere vakken en de tweedejaars staan voor je klaar tijdens middagsessies. En via de keuzevakken leg jij de accenten die bij jou passen. Voor je het weet ben je afgestudeerd.

Verbonden met de wereld

En of je nu bezig bent met primaire productie, de ontwikkeling van voedingsmiddelen, natuurbeheer of wildlife management, de internationale context bepaalt je werkterrein. Binnen de opleiding zitten dan ook heel wat mogelijkheden om je horizon te verruimen: internationaal getinte keuzevakken, buitenlandse studiereizen, een wereldwijd netwerk aan stageplaatsen, … Voor een beperkt aantal studenten is ook een volledig semester studie aan één van onze partnerscholen binnen Europa weggelegd.

 

Verder studeren?


Via een schakelprogramma kan je na bachelor in de agro- en biotechnologie, afhankelijk van de afstudeerrichting een schakelprogramma tot Master of Science in de biowetenschappen volgen. De opties zijn land- en tuinbouwkunde (plantaardige en dierlijke productie, tropische plantaardige productie of tuinbouwkunde) of de voedingsindustrie. Neem voor meer informatie contact op met de studietrajectbegeleider.

 
 
Contact

fnt@hogent.be