Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

VOEDINGSMIDDELENTECHNOLOGIE

 

Studieadvies en studiekeuzebegeleiding

Weet je niet welke studie bij jou past? Twijfel je tussen opleidingen? Wil je advies over structuur en regelgeving hoger onderwijs? Contacteer onze studieadviseur Pascal Van Geit via studieadvies@hogent.be of 09 243 33 89. 

 
Vragen over vrijstellingen of je traject?

Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

 

Inschrijven

Zeker van je studiekeuze? Dan ben je klaar voor de volgende stap: de inschrijving!

Afbeelding Voedingsmiddelentechnologie

Wie ben jij?


Wil je weten hoe chocolade wordt gemaakt, hoe je zelf een innovatief groente-ijsje ontwikkelt of smaaktesten organiseert voor een nieuwe koffiemelange? Wil je testen of het verse fruitsap uit het winkelrek echt vers is of wil je de koelkastsmeerbaarheid van je margarine op punt zetten? Ben je bekommerd om de veiligheid, kwaliteit en houdbaarheid van ons voedsel en wil je alle cijfers en letters op een etiket kunnen ontcijferen? Kies dan voor de afstudeerrichting voedingsmiddelentechnologie!

Wat studeer ik?


Als voedingstechnoloog produceer je innovatieve voedingsmiddelen op een maatschappelijk verantwoorde manier, met aandacht voor veiligheid en kwaliteit binnen een duurzame en internationale context. Volgende thema's komen allemaal aan bod in de opleiding:

Veiligheid en kwaliteit

Je voert (fysico)chemische, microbiologische, sensorische en reologische analyses uit op voedingsmiddelen. Je leert de resultaten van de proeven interpreteren en zo de veiligheid en de kwaliteit van een voedingsmiddel inschatten. Je komt meer te weten over de risico’s van allergenen en kruiscontaminatie en je leert bedrijven adviseren over optimalisatie van de kwaliteitszorgsystemen.

Management en maatschappij

Je gaat steeds op zoek naar nieuwe voedingstrends. Gezonde voeding en duurzaam omgaan met ons voedsel zijn sleutelbegrippen in de maatschappij van vandaag. Samen met je medestudenten trek je naar nationale en internationale vakbeurzen om de markt en zijn niches te verkennen. Je leert de maatschappelijke rol van de sector kennen in een (inter)nationale context en je leert op een verantwoorde en veilige manier handelen.

Product en proces

Je leert over (innovatieve) productie- en conserveringsmethoden, de verschillende procestechnologieën en welk effect ze hebben op de grondstoffen. Je gaat aan de slag in de testlaboratoria voor zuiveltechnologie, graan-, bak- of brouwerijtechnologie of je gaat een kijkje nemen bij de talrijke voedingsbedrijven waarmee we samenwerken.

Je leert zelf een recept samenstellen en optimaliseren, rekening houdend met de functionele rol van elk (nieuw) ingrediënt. Vervolgens duik je het laboratorium in en leer je over de recentste procestechnologieën en produceer je zelf Griekse yoghurt, zoutarme kaas, glutenvrij brood en ons eigen HoGent-bier. Hierbij zijn voedselveiligheid, kwaliteit van voedingsmiddelen en wettelijke eisen t.a.v. producten en processen cruciaal.

 

Verder studeren?


Na je bachelor kan je een schakelprogramma volgen tot Master of Science in de biowetenschappen aan de UGent. Een schakelprogramma brengt je de algemene wetenschappelijke competenties en de wetenschappelijk-disciplinaire basiskennis bij om na je bachelordiploma een masteropleiding te kunnen aanvatten. Neem voor meer informatie contact op met de studietrajectbegeleider.

Aan het werk


Als voedingstechnoloog kan je aan de slag gaan in de voedingsindustrie, een van de grootste sectoren in België en Europa. Werk verzekerd. Je kan in een voedingsbedrijf aan de slag gaan als productontwikkelaar, als medewerker binnen een onderzoeksteam of als laborant. Draag je kwaliteit en veiligheid hoog in het vaandel, dan kan je ook aan de slag als kwaliteitsverantwoordelijke. Is technologie meer jouw ding, dan kan je je als productieverantwoordelijke meer verdiepen in de optimalisatie van productieprocessen. Ook de toeleverbedrijven van ingrediënten, verpakkingsmaterialen en apparatuur behoren tot je werkterrein.

Je kan ook terechtkomen in de dienstensector als kwaliteitsconsultant, kwaliteitsauditor ten dienste van de grote retailbedrijven, controleur of inspecteur bij het FAVV, onderzoeksmedewerker in een onderzoeksinstelling of laborant in kwaliteitslaboratoria. Ook een job in het onderwijs behoort tot de mogelijkheden.

Troeven van de opleiding


Thuis op de campus

Future proof
 

Gericht op elke student

Unieke infrastructuur

Duurzaam
 

Verbonden met de wereld

 
 
Contact

fnt@hogent.be