Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

FINANCIE- EN VERZEKERINGSWEZEN

 
Ook in Aalst!

Deze opleiding kan je ook op de campus Aalst volgen. Klik op de knop hieronder voor meer info over deze bruisende stadscampus.

Meer info

Afbeelding Financie- en verzekeringswezen

Word financieel expert


Het loketwerk dat we kennen van vroeger is verleden tijd. Maar dat maakt de job net uitdagender. Want je zal meer een adviserende rol opnemen. Daarvoor heb je wel heel wat technische knowhow nodig. Die krijg je in HOGENT want vanaf het eerste jaar gaan we meteen de diepte in.

Eerste jaar

vanaf het eerste jaar verdiep je je in het bank- en verzekeringslandschap. Je zal merken dat door de digitalisering de klassieke routineuze taken bijna allemaal verdwenen zijn. En dat de sector aan een razend tempo innoveert waardoor het beroep nog boeiender en uitdagender is geworden. Een beroep dat je trouwens heel wat carrièremogelijkheden biedt: van front office tot back office, van administratief tot commercieel, van lokaal tot internationaal … Naast een stevige algemene vorming krijg je ook al meteen gespecialiseerde opleidingsonderdelen en praktijkervaring via een boeiend financieel project.

Tweede jaar

In het tweede jaar ligt de focus op particulieren. Je leert effecten verhandelen als een volleerd belegger. En professioneel advies verstrekken over woonkredieten, fiscaliteit, verzekeringen en vermogensplanning. 

Derde jaar

In het derde jaar ligt de klemtoon op ondernemingen. Je vult dat jaar voor een groot deel zelf in, volledig in lijn met je interesses. Via de keuze van bepaalde vakken ontwerp je voor jezelf een parcours op maat. Ofwel verdiep je je kennis van financiën en verzekeringen. Ofwel breid je je kennis uit naar de vastgoedsector. Ook de oriëntatie van je stage kies je zelf: ga je verder in financiën, verzekeringen, verzekeringen/vastgoed of een combinatie van voorgaande onderwerpen?Opgelet: een stage enkel in vastgoed is niet mogelijk, wel in combinatie met verzekeringen.

Benieuwd naar het volledige programma?

 

Match ik met financie- en verzekeringswezen?


 • Je volgt de trends op de financiële markten van nabij op.
 • Je wil alles te weten komen over verzekeringen. Ben je getuige van een ongeval? Dan vraag je je meteen af wie er aansprakelijk is, waarom dat zo is en wat de mogelijke gevolgen zijn.
 • Je bent sociaal aangelegd en beschikt over sterke communicatieve skills.
 • Je vindt het leuk om mensen advies te geven en zo verder te helpen.
 • Timemanagement, plannen en organiseren. Jij weet als geen ander hoe dat moet.
 

Wist je dat verzekeringsfuncties knelpuntberoepen zijn volgens VDAB?

 

Praktijk


Eerste jaar

In het eerste jaar duik je volop de internationale bankwereld in aan de hand van een heus online banking game. Doorheen dat game neem je een aantal strategische beslissingen om van je bank een succes te maken. Nog meer praktijk? Je schrijft een groepspaper over een actueel topic en vergelijkt de strategie en kerncijfers van een Belgische en buitenlandse bank.

Tweede jaar

Je krijgt een training in commerciële technieken gegeven door specialisten. Je komt te weten hoe je beleggingsproducten vergelijkt. Je leert koersinformatie opzoeken, opvolgen, interpreteren en er vervolgens conclusies uit te trekken. En ten slotte geef je een gezin advies op maat over hun verzekeringen, woonkrediet, fiscaliteit en vermogensplanning.

 
 
Derde jaar

Nu ben je klaar voor het project ondernemingen. Je screent de verzekeringen van een bedrijf, haar risicobeheersing in het betalingsverkeer en financieel management. Dit wordt een fantastisch teamverhaal waarin je je creativiteit kan uitleven en je doorzettingsvermogen en knowhow tonen. Referenties: Jules Destrooper, Noordzee Helikopters Vlaanderen, Betonfabriek De Bonte …

Doorheen de drie jaren volg je het opleidingsonderdeel Praktijkervaring. Het doel? Je meer inzicht verschaffen in de financiële en verzekeringswereld. Vier doelstellingen staan daarin centraal: de financiële en de verzekeringssector beter leren kennen, inzicht verwerven in actuele topics en de evolutie in de sector, je voorbereiden op het beroep en leren denken vanuit duurzaamheid.

Benieuwd naar voorbeelden van projectwerk?

 

Wat na je diploma?


Werken

De combinatie van je banktechnische opleiding met je verzekeringsvorming is een belangrijke troef in je zoektocht naar een job. Bovendien biedt die combinatie je heel wat kansen om door te stromen. Met je talent, een flinke dosis gezond verstand en de juiste competenties klim je snel op naar je ideale job. Er staan trouwens heel wat vacatures open in de banken verzekeringssector. Enkele voorbeelden van beroepsmogelijkheden:

 • adviseur kredieten, beleggingen en/of immobiliën
 • junior accountmanager
 • junior filiaalhouder
 • schadebeheerder
 • verzekeringsagent of verzekeringsmakelaar
 • medewerker in een agentschap of makelaarskantoor

Ontdek jouw beroepsmogelijkheden hier.

Verder studeren

Heb je na je opleiding de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan, bijvoorbeeld via deze vaak gekozen vervolgopleidingen:

Ontdek alle mogelijkheden

 

Wat je nog moeten weten


 1. Deze officieel erkende opleiding geeft toegang tot het wettelijk beschermd beroep van verzekeringsbemiddelaar en -distributeur, bemiddelaar in bank- en beleggingsdiensten en distributeur van financiële instrumenten (Wet Willems en Wet Cauwenberghs).
 2. De wet op kredietbemiddeling eist dat je een verplicht examen aflegt bij Febelfin. HOGENT is erkend als examencentrum van Febelfin. Je kunt dat examen dus op HOGENT afleggen.
 3. Door bepaalde opleidingsonderdelen te kiezen in het derde modeltraject, kan je je kennis uitbreiden naar vastgoed. Na je diploma kan je je hierin verder specialiseren en via een verkort traject een bachelordiploma in het vastgoed behalen.
 
 
 

Waar?

Deze opleiding wordt aangeboden op de volgende campussen, elk met een eigen didactische aanpak. Je kan dus kiezen welke aanpak en campus het beste bij je past.
Aalst
Gent (campus Mercator)

 

Heb je vragen?

We helpen je graag verder! Stuur een mailtje naar lutgarde.laureys@hogent.be.