Facebook Pixel Financie- en verzekeringswezen - Hogeschool Gent
Foto Financie- en verzekeringswezen

Financie- en verzekeringswezen.

F

Financie- en verzekeringswezen.

Het loketwerk dat we kennen van vroeger is verleden tijd. Maar dat maakt de job net uitdagender. Want je zal meer een adviserende rol opnemen. Daarvoor heb je wel heel wat technische knowhow nodig. Die krijg je in HOGENT, want vanaf het eerste jaar gaan we meteen de diepte in.

Eerste jaar

Vanaf het eerste jaar verdiep je je in het landschap van financiën en verzekeringen. Je zal merken dat door de digitalisering de klassieke routineuze taken bijna allemaal verdwenen zijn. En dat de sector aan een razendsnel tempo innoveert, waardoor het beroep nog boeiender en uitdagender is geworden. Dat beroep biedt je trouwens heel wat carrièremogelijkheden: van front office tot back office, van administratief tot commercieel, van lokaal tot internationaal … Naast een stevige algemene vorming krijg je ook al meteen gespecialiseerde opleidingsonderdelen en praktijkervaring via een boeiend financieel project.

Tweede jaar

In het tweede jaar ligt de focus op particulieren. Je leert effecten verhandelen als een volleerd belegger. En professioneel advies verstrekken over woonkredieten, fiscaliteit, verzekeringen en vermogensplanning.

Derde jaar

In het derde jaar ligt de klemtoon op ondernemingen. Je vult dat jaar voor een groot deel zelf in, volledig in lijn met je interesses. Via de keuze van bepaalde vakken ontwerp je voor jezelf een parcours op maat. Ofwel verdiep je je kennis van financiën en verzekeringen, ofwel breid je je kennis uit naar de vastgoedsector. Ook de oriëntatie van je stage kies je zelf: ga je verder in financiën, verzekeringen, verzekeringen/vastgoed of een combinatie van voorgaande onderwerpen? Opgelet: een stage enkel in vastgoed is niet mogelijk, wel in combinatie met verzekeringen.

Sfeerbeeld
"Keer op keer kunnen wij getuigen van de goede kwaliteit die HOGENT meegeeft aan haar studenten, zowel de technische kennis als algemene competenties en people skills."

Frank Guillierme
HR-consultant BELFIUS

Schrijf je meteen in

Andere aanpak.

"Na anderhalf jaar masteropleiding stapte ik over naar financie- en verzekerings­wezen. Ik merkte meteen een verschil in de sfeer van de klasgroep. Er was onmiddellijk sociaal contact tussen de studenten. Iedereen kent elkaar, want de groepen zijn veel kleiner."

Vladimir Lyutyy
Oud-student

Andere aanpak.

"Na anderhalf jaar masteropleiding stapte ik over naar financie- en verzekerings­wezen. Ik merkte meteen een verschil in de sfeer van de klasgroep. Er was onmiddellijk sociaal contact tussen de studenten. Iedereen kent elkaar, want de groepen zijn veel kleiner."

Vladimir Lyutyy
Oud-student

Praktijk. 

Eerste jaar

In het eerste jaar duik je volop de internationale bankwereld in aan de hand van een heuse online banking game. Doorheen die game neem je een aantal strategische beslissingen om van je bank een succes te maken. Nog meer praktijk? Je schrijft een groepspaper over een actueel topic en vergelijkt de strategie en kerncijfers van een Belgische en een buitenlandse bank.

Tweede jaar

Je krijgt een training in commerciële technieken gegeven door specialisten. Je komt te weten hoe je beleggingsproducten vergelijkt. Je leert koersinformatie opzoeken, opvolgen, interpreteren en er vervolgens conclusies uit te trekken. En ten slotte geef je een gezin advies op maat over hun verzekeringen, woonkrediet, fiscaliteit en vermogensplanning.

Derde jaar

Nu ben je klaar voor het project ondernemingen. Je screent de verzekeringen van een bedrijf, haar risicobeheersing in het betalingsverkeer en financieel management. Dit wordt een fantastisch teamverhaal waarin je je creativiteit kan uitleven en je doorzettings­vermogen en knowhow kan tonen. Referenties: Jules Destrooper, Noordzee Helikopters Vlaanderen, Betonfabriek De Bonte …

Doorheen de drie jaren volg je het opleidingsonderdeel Praktijkervaring. Het doel? Je meer inzicht verschaffen in de financiële en verzekeringswereld. Vier doelstellingen staan daarin centraal: de financiële en de verze­kerings­sector beter leren kennen, inzicht verwerven in actuele topics en de evolutie in de sector, je voorbereiden op het beroep en leren denken vanuit duurzaamheid.

Match ik met financie- en verzekeringswezen?

1

Je volgt de trends op de financiële markten van nabij op.

2

Je wil alles te weten komen over verzekeringen. 

3

Ben je getuige van een ongeval? Dan vraag je je meteen af wie er aansprakelijk is.

4

Je bent sociaal aangelegd en beschikt over sterke communicatieve skills.

5

Je vindt het leuk om mensen advies te geven en zo verder te helpen.

6

Timemanagement, plannen en organiseren. Jij weet als geen ander hoe dat moet.

Wat na je diploma?

Werken

De combinatie van je banktechnische opleiding met je verzekeringsvorming is een belangrijke troef in je zoektocht naar een job. Bovendien biedt die combinatie je heel wat kansen om door te stromen. Met je talent, een flinke dosis gezond verstand en de juiste competenties klim je snel op naar je ideale job. Er staan trouwens heel wat vacatures open in de sector van bank en verzekeringen. Enkele voorbeelden van beroepsmogelijkheden:

 • adviseur kredieten, beleggingen en/of immobiliën
 • junior accountmanager
 • junior filiaalhouder
 • schadebeheerder
 • verzekeringsagent of verzekeringsmakelaar
 • medewerker in een agentschap of makelaarskantoor

Verder studeren

Heb je na je opleiding de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan, bijvoorbeeld via deze vaak gekozen vervolgopleidingen:

 • een bachelor-na-bachelor toegepaste fiscaliteit (voor wie zich verder wil verdiepen in alles wat met belastingen te maken heeft)
 • een masteropleiding handelswetenschappen of toegepaste economische wetenschappen (via een schakelprogramma)
 • via een verkort traject een tweede diploma bedrijfsmanagement of vastgoed als je interesse hebt in immobiliën.

Ontdek alle mogelijkheden

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar?

Deze opleiding wordt aangeboden op campus Aalst en campus Mercator (Gent), elk met een eigen didactische aanpak. Je kan dus kiezen welke aanpak en campus het beste bij je past.

bekijk onze campussen →

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

Wat je nog moet weten.

 • Deze officieel erkende opleiding geeft toegang tot het wettelijk beschermd beroep van verzekeringsbemiddelaar en -distributeur, bemiddelaar in bank- en beleggingsdiensten en distributeur van financiële instrumenten (Wet Willems en Wet Cauwenberghs).
   
 • De wet op kredietbemiddeling eist dat je een verplicht examen aflegt bij Febelfin. HOGENT is erkend als examencentrum van Febelfin. Je kunt dat examen dus op HOGENT afleggen.
   
 • Door bepaalde opleidingsonderdelen te kiezen in het derde modeltraject, kan je je kennis uitbreiden naar vastgoed. Na je diploma kan je je hierin verder specialiseren en via een verkort traject een bachelordiploma in het vastgoed behalen.