Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

 
Ook in Aalst!

Deze opleiding kan je ook op de campus Aalst volgen. Klik op de knop hieronder voor meer info over deze bruisende stadscampus.

Meer info

Afbeelding Programma en projecten

Opbouw

Het eerste modeltraject bezorgt je een stevige algemene basis dankzij vakken zoals economie, statistiek, recht en strategisch management. Maar je krijgt ook al een pittig voorproefje van de meer gespecialiseerde knowhow via een mooi pakket inleidende financiële en verzekeringsvakken. En natuurlijk komen communicatieve vaardigheden zoals ICT, Nederlands, Frans en Engels aan bod. De vreemde talen starten basic op.

Modeltraject 1 Modeltraject 2 Modeltraject 3
Algemene basis financiën en verzekeringen Focus op particulieren Focus op ondernemeningen
    Keuze:
financiën, financiën/verzekeringen, verzekeringen/vastgoed, mobility window insurance/finance

In het tweede modeltraject ligt de focus op het segment particulieren. Je krijgt inzicht in een gevarieerde waaier aan strategische beleggingsproducten en particuliere verzekeringstakken samen met de technische tools om klanten optimaal te adviseren. In de integrale projecten particulieren werk je reële praktijkcases uit. En een praktijkgerichte training talen zorgt ervoor dat je al snel een hoger niveau haalt.

Tijdens het derde modeltraject ligt de klemtoon op het segment ondernemingen met het integraal project ondernemingen als kers op de taart: een echt businessproject in team waarbij je een onderneming doorlicht op het vlak van verzekeringen, risicobeheersing in het betalingsverkeer en financieel management. Workshops en praktijkervaringen scherpen je communicatieve talenten verder aan. Je verwerft gaandeweg steeds meer internationale en interculturele competenties en je internationaal paspoort wordt concreet.

In het derde jaar maak je ook een keuze tussen vier trajecten: financiën, financiën en verzekeringen, verzekeringen en vastgoed of een semester in het buitenland.

keuzetrajecten derde jaar
Financiën Verzekeringen / vastgoed Financiën / verzekeringen
Kredieten aan ondernemingen

Verzekeringen industriële risico’s en aansprakelijkheidsverzekeringen

Kredieten aan ondernemingen

Risk- en bankmanagement

Arbeidsongevallenverzekering

Risk- en bankmanagement

Toepassingen portefeuillebeheer

Transport- en kredietverzekering

Toepassingen portefeuillebeheer

Financieel Management

Vastgoedmakelaardij

Verzekeringen industriële risico’s en aansprakelijkheidsverzekeringen

Vennootschapsbelasting

Vastgoedrecht

Arbeidsongevallenverzekering

Commerciële training

Commerciële training

Transport- en kredietverzekering

Stage

Als sluitstuk kan je de nodige praktijkervaring opsteken gedurende een stage van 3 maanden in een zelfgekozen bank of financiële instelling, verzekeringsmaatschappij of zakenkantoor. Je bachelorproef is geen traditionele cursus maar een echt businessproject waarbij je een onderneming doorlicht op het vlak van verzekeringen, risicobeheersing in het betalingsverkeer en financieel management. Daarbij neem je in team een grote verantwoordelijkheid in een zeer boeiende, zelfstandige en actieve zoektocht naar oplossingen voor problemen van echte bedrijven.

Projecten

Managementproject (eerste jaar): een eerste kennismaking met de sector. Je maakt een strategische analyse van een bank- en/of een verzekeringskantoor.

Integrale projecten particulieren (tweede jaar):

  • Project I:
    • Training van commerciële technieken gegeven door specialisten van Belfius, inclusief een kijkstage bij een verzekeringsmakelaar.
    • Verhandelen van effecten: beleggingsproducten vergelijken en rangschikken volgens relevante beleggingscriteria, koersinformatie opzoeken, opvolgen, interpreteren en conclusies trekken. 
  • Project II
    Analyse casus gezin: onderhandelen woonkrediet, probleem vermogensplanning, onderzoek brandverzekering, autoverzekering, familiale verzekering, hospitalisatieverzekering e.a.
    Opvragen offertes, vergelijken algemene voorwaarden, juist advies volgens de gegevens van de casus + fiscale optimalisatie.  

Integraal project ondernemingen (derde jaar): businessproject of bachelorproef: een doorlichting van een bedrijf op vlak van verzekeringen, financiën en risico's buitenlandse handel.

Referenties: Jules Destrooper Lo-Reninge, Artalu Eke, Van Damme Wetteren, Energie De Vos Oudenaarde, Noordzee Helicopters Vlaanderen Oostende, Debomat Temse, Betonfabriek De Bonte Waasmunster, …

Verleg je grenzen: go international!

Zin om je grenzen te verleggen in het buitenland? In het derde jaar heb je een aangepast programma in finance & insurance. Check hieronder een aantal filmpjes van onze studenten in het buitenland. Benieuwd naar het verschil in programma? Check een aantal voorbeeldprogramma's in onder meer Warschau, Dublin, Wenen, Amsterdam en Istanboel

Anouk De Bruycker - erasmus in Warschau, Polen.

Remi Moreels, stage in Dublin, Ierland. Check ook hier zijn getuigenis.

Michaela Willems, Erasmus in Dublin, Ierland.

Jonas Rooman - Erasmus in Krakow, Polen.

Elke Devos, Erasmus in Dublin, Ierland.