Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

 
Ook in Aalst!

Deze opleiding kan je ook op de campus Aalst volgen. Klik op de knop hieronder voor meer info over deze bruisende stadscampus.

Meer info

Afbeelding Toekomst en carriere

Als financieel- en verzekeringsexpert met een HoGentdiploma heb je prachtige perspectieven & carrièremogelijkheden
En dit in een groeiende arbeidsmarkt. De vraag vanuit het werkveld naar goede specialisten die beide branches beheersen is namelijk een stuk groter dan het aantal afgestudeerden dat jaarlijks onze schoolbanken verlaat.
Natuurlijk kan je ook kiezen voor een zelfstandige loopbaan als makelaar of professioneel verzekeringsagent.

Maar als je gaat solliciteren zal je snel merken dat je met je diploma onmiddellijk werk vindt als je gemotiveerd bent.
En je zal zelfs dikwijls kunnen kiezen.

Momenteel ziet de top drie van de werkgevers er als volgt uit:

 • banken, financiële instellingen en kantoren
 • verzekerings- en makelaarskantoren
 • de dienstensector

En onthou : voor al deze werkgevers is je banktechnische opleiding in combinatie met je verzekeringsvorming een belangrijke troef om je aan te werven. Maar ook om je te laten doorstromen.

Een doorgroeifunctie met een mooi carrièreperspectief ligt dus zeker binnen je mogelijkheden.

Opleiding goedgekeurd door FSMA

 • voor wet Willems (distributie financiële instrumenten)
 • wet Cauwenberghs (verzekeringsdistributie)
 • Nieuw: wet op kredietbemiddeling eist verplicht examen bij Febelfin: studenten leggen dit bij ons op school af want HOGENT is erkend als examencentrum van Febelfin.

 

Jobs

Met je kennis van verzekeringen kan je mikken op een junior staffunctie in een verzekeringsmaatschappij in binnen- of buitendienst. Of je kan key person worden in een makelaarskantoor. Een zelfstandige loopbaan als makelaar of professioneel verzekeringsagent is ook een veelgekozen optie. En natuurlijk kan je aan de slag in een gespecialiseerde functie voor banken, grote bedrijven en overheidsinstellingen. Ook je banktechnische opleiding geeft je tal van goed betaalde mogelijkheden, bijvoorbeeld in een commerciële of administratieve junior managementfunctie zoals beleggingsadviseur, portefeuillebeheerder, risicoanalist, kredietanalist, medewerker bij de arbitrage enz.

En onthou: ook in die tak kan je evengoed kiezen voor een zelfstandige loopbaan bijvoorbeeld als filiaalhouder van een financiële instelling waarbij je dan je eigen bankagentschap gaat uitbaten. Maar je kan ook gerust in de dienstensector terecht in een commerciële functie op het niveau van verkoop, productie, marketing en reclame. Ook tal van gespecialiseerde administratieve en technische functies behoren tot de mogelijkheden. Denk aan kredietanalist of beleggingsadviseur.

Een greep uit de beroepsmogelijkheden:

 • adviseur kredieten, beleggingen, immobiliën
 • junior accountmanager/ filiaalhouder
 • administratief bediende bank & verzekeringen
 • schadebeheerder
 • verzekeringsagent / verzekeringsmakelaar
 • medewerker agentschap / makelaarskantoor

Verder studeren

Wie met dit diploma op zak graag wil verder studeren heeft veel mogelijkheden. Om te beginnen aan HOGENT zelf. Check online de vele postgraduaten, bachelor-na-bacheloropleidingen en navormingen. Daarbij zal je zien dat er altijd grosso modo twee pistes zijn: ofwel verbreden van je kennis bijvoorbeeld via een banaba internationaal bedrijfsmanagement. Ofwel gaan voor een specialisatie zoals bijvoorbeeld een bachelor in vastgoed. Bekijk ook het aanbod van de universiteiten en de mogelijkheid om in te stappen via schakelprogramma’s. Je kan er ook voor kiezen om via een verkort traject een tweede bachelordiploma in het bedrijfsmanagement maar met een andere afstudeerrichting te behalen.

Bovendien kan je binnen HoGent of andere onderwijsinstellingen via een schakelprogramma (60 of 90 studiepunten) ook gemakkelijk doorstromen naar een master: Master in de Handelswetenschappen of Master in de Economische of Toegepaste Economische Wetenschappen en Master in Verzekeringen.
 

Testimonial

Ann-Sofie Haeck
Zelfstandig verzekeringsmakelaar
Afgestudeerd in 2008

 

"Mijn keuze voor de afstudeerrichting financie- en verzekeringswezen was snel gemaakt.

Ik ben opgegroeid in de wereld van de verzekeringen. Mijn vader was meer dan 30 jaar verzekeringsmakelaar. Ik heb er tijdens mijn opleiding bewust voor gekozen om stage te lopen in een makelaarskantoor. Na mijn stage was ik overtuigd van mijn keuze om de richting van de verzekeringen te kiezen.

Na mijn opleiding ben ik deeltijds in het verzekeringskantoor van mijn vader beginnen te werken, en deeltijds als bediende in een bankkantoor.
De opleiding biedt een mooi evenwicht tussen enerzijds de bankwereld en anderzijds de verzekeringswereld, waardoor ik voldoende basis had om beide te combineren. 2,5 jaar geleden heb ik de zaak van mijn vader volledig overgenomen.

De opleiding was voor mij de ideale voorbereiding om als jonge zelfstandige een makelaarskantoor te runnen.
Zowel op commercieel als administratief vlak, alsook op het vlak van boekhouding, verkoop, productie, schadebeheer en productkennis kan ik nog dagelijks terugvallen op mijn opleiding. Mijn diploma heeft ervoor gezorgd dat ik mijn doel heb kunnen bereiken en dat ik mijn job elke dag opnieuw met plezier uitoefen."