Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

Afbeelding Toekomst en carriere

Eenmaal je prestigieuze diploma bedrijfsmanagement - milieu- en duurzaamheidsmanagement op zak, gaat er een waaier aan beroepsmogelijkheden voor je open. Het spectrum is zeer ruim en zeer gevarieerd.

Je kan als werknemer starten maar ook als ambtenaar of zelfstandige. Wat milieu betreft: je kan aan de slag als milieucoördinator in een bedrijf of in een consultancybureau. Maar ook als milieudeskundige in je gemeente of in een overheidsinstelling. Heb je eerder commerciële feeling, dan is een salesfunctie misschien wel iets voor jou: de markt van milieuproducten en -installaties is enorm en groeit dagelijks.

In bedrijven worden de functies Milieucoördinator en Preventieadviseur vaak gecombineerd. Je hebt voor beide functies een officieel erkend attest op zak. Bovendien krijg je ook nog een Keuzevak Kwaliteitsmanagement volgen. Je zal zien dat tal van bedrijven op zoek zijn naar zo een witte raaf.

Ook op het vlak van duurzame ontwikkeling zijn er mogelijkheden: Overheid en bedrijven moeten begeleid worden in hun omschakeling en jij kan hen daarbij helpen.

En naast specialisten zijn onze afgestudeerden in hun specifieke vakgebied natuurlijk ook multi-inzetbare allrounders. Je kan dus gerust gaan voor een waaier aan jobs gelinkt aan milieu, natuur, preventie en duurzaamheid. Allerhande bedrijven, diensten, organisaties en verenigingen zoals de Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt schrijven vacatures uit.

Jobs

Een greep uit de zeer diverse jobprofielen:

  • Milieuconsulent in adviesbureau

  • Milieucoördinator niveau II in bedrijf

  • Medewerker milieuoverheden

  • Gemeentelijk omgevingsambtenaar

  • Projectcoördinator milieu en duurzaamheid

  • Medewerker non-profitorganisaties

  • Milieucoördinator/preventieadviseur

  • Preventieadviseur niveau II

  • ESQ-officer: environment-safety-quality

Verder studeren

Wie met dit diploma op zak graag wil verder studeren, heeft veel mogelijkheden. Om te beginnen aan de HoGent zelf. Check online de vele postgraduaten, bachelor-na-bacheloropleidingen en navormingen. Daarbij zal je zien dat er altijd grosso modo twee pistes zijn: ofwel verbreden van je kennis bijvoorbeeld via een banaba internationaal bedrijfsmanagement. Ofwel gaan voor een specialisatie. Bekijk ook het aanbod van de universiteiten en de mogelijkheid om in te stappen via schakelprogramma’s (bijvoorbeeld naar de master Milieu- en Preventiemanagement, of naar de master Milieuwetenschappen). Je kan er ook voorkiezen om via een verkort traject een tweede bachelordiploma in het bedrijfsmanagement in een andere afstudeerrichting te behalen.

 

Testimonial

Jeroen Van Walsem
Doctoraatsstudent
Afgestudeerd in 2013​

 

"Ik ben 23 jaar en pas afgestudeerd met onderscheiding als master milieuwetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Ik kreeg daar ook een job aangeboden aan het departement bio-ingenieurswetenschappen. Met uitzicht op een doctoraat ! Mijn studentencarrière begon 5 jaar geleden aan de HoGent, richting milieu- en duurzaamheidsmanagement. Met heimwee kijk ik terug naar die bacheloropleiding : praktijkgericht plus inhoudelijk van hoog niveau zoals bijvoorbeeld de hoofdvakken milieutechnologie en milieuwetgeving. Een unieke combinatie die veel deuren opent op de arbeidsmarkt maar zeker ook mooie perspectieven biedt om verder te studeren. Na een schakelprogramma van 1 jaar is het bijvoorbeeld goed te doen om in 1 jaar de master milieuwetenschappen te behalen. Op voorwaarde natuurlijk dat je een sterke basis hebt, die milieu- en duurzaamheidsmanagement mij zeker en vast heeft gegeven."

Jana Verlinde
Milieuambtenaar bij het gemeentebestuur Sint-Martens-Latem
Afgestudeerd in 2008

 

“Ik kon meteen na mijn opleiding beginnen op mijn stageplaats, een milieuadviesbureau. Nu ben ik gemeentelijk milieuambtenaar, een zeer diverse job. Vooreerst administratie, maar er is natuurlijk veel meer dan dat. Ik organiseer verschillende activiteiten en een groot deel van mijn werktijd gaat naar communicatie over milieu- en duurzaamheidsthema’s. Mijn studie milieu- en duurzaamheidsmanagement gaf me alle nodige tools om mijn job naar behoren uit te oefenen. Beperken van onze ‘ecologische voetafdruk’ is voor mij altijd heel belangrijk geweest, en dat is ook de reden waarom ik voor die studierichting heb gekozen en daar blijf ik zeer tevreden over.”