Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

AFSTUDEERRICHTING BIOCHEMIE

 

Studieadvies en studiekeuzebegeleiding

Weet je niet welke studie bij jou past? Twijfel je tussen opleidingen? Wil je advies over structuur en regelgeving hoger onderwijs? Contacteer onze studieadviseur Pascal Van Geit via studieadvies@hogent.be of 09 243 33 89. 

 
Vragen over vrijstellingen of je traject?

Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

 

Inschrijven

Zeker van je studiekeuze? Dan ben je klaar voor de volgende stap: de inschrijving!

Afbeelding Afstudeerrichting biochemie

Match ik met biochemie in het tweede en derde jaar?


Wil je graag werken met levend materiaal? Zowel dierlijk, plantaardig als menselijk? Dan is biochemie in het tweede en derde jaar je op het lijf geschreven. Zeker als je later aan de slag wil in een laboratorium.

Bijvoorbeeld om onderzoek te doen naar planten of dieren. Om een belangrijke bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van geneesmiddelen. Of om voedingsproducten of hun bewaartijd drastisch te verbeteren.

Als afgestudeerde in de biochemie kan je ook in een productieomgeving aan de slag. Bijvoorbeeld om de kwaliteit van grondstof tot eindproduct op te volgen.

 

Jouw opleiding


Eerste jaar

Het eerste jaar is gemeenschappelijk voor de drie afstudeerrichtingen. Je verwerft een brede basis chemie en proeft van alle facetten van de chemische sector. Daarnaast komen ook wiskunde, fysica, communicatievaardigheden en het project 'Chemie in de samenleving' aan bod.

Een richting kiezen
in het tweede jaar:

Biochemie  
Chemie 
Milieutechnologie 

Tweede jaar

Een deel van de vakken in het tweede jaar zijn algemene vakken. De overige vakken horen bij de afstudeerrichting biochemie. In biochemie combineer je basischemie met biologisch materiaal. Volgende topics staan op je agenda:

  • microbiële en biochemische analysen
  • biokatalyse en fermentatietechnologie
  • industriële biochemie

In het derde jaar kan je je bovendien verder specialiseren in biotechnologie of brouwerijtechnologie

Derde jaar

Het derde jaar is bijna volledig gericht op je afstudeerrichting, zowel wat de theoretische vakken als practica betreft. Vanaf februari ga je gedurende drie maanden op stage in binnen- of buitenland en dompel je je onder in de magische wereld van de biochemie. Eveneens op het programma in het derde jaar: je bachelorproef!

Ereambassadeurs chemie-biochemie

 

Praktijk


Mix tussen theorie en praktijk

50/50: dat is ongeveer de verhouding tussen theorie  en praktijk. Ook zelfstandig en in groep leren werken houden we mooi in balans. Nog meer praktijk? We gaan regelmatig op bedrijfsbezoek. En in het laatste jaar mag je een half jaar op stage in een bedrijf naar keuze. 

Internationaal

Je kan zowel binnen als buiten Europa op stage. Enkele studenten krijgen bovendien de kans om een volledig semester in het buitenland te studeren aan een van onze Europese partnerscholen. Kortom, onze studenten vind je terug over de hele wereld: in Duitsland, Engeland en Spanje. Maar ook in Suriname, Bolivië, Canada, Ecuador en Indonesië...

 

Wat na je diploma?


Werken

Het diploma bachelor in de chemie, afstudeerrichting biochemie biedt je een waaier aan beroepsmogelijkheden. Zo kom je als biochemisch laboratoriumtechnoloog of biochemisch procestechnoloog terecht in bedrijven en laboratoria die zich richten op chemie van het levende organisme en in industriële biotechnologische bedrijven waar bio-gebaseerde materialen worden geproduceerd. Je zal bijvoorbeeld meewerken aan fundamentele onderzoeksprojecten met plantenmateriaal of dierenmateriaal. En aan fundamentele onderzoeksprojecten in de geneeskunde (bijvoorbeeld kankeronderzoek). Bovendien kan je aan de slag in de voedingsmiddelenindustrie (inclusief de brouwerijsector). In die sector staan voedselveiligheid en -kwaliteit sterk op de voorgrond.
 

 

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! Via een schakelprogramma kan je met je diploma van bachelor in de chemie op dezelfde campus ook een masteropleiding aanvatten. Blijf je liever aan HOGENT studeren? Dan kan je bijvoorbeeld via een verkort traject nog een tweede diploma van bachelor in de chemie behalen in een andere afstudeerrichting dan biochemie. 

Vraag de andere opties aan de studietrajectbegeleider.

Wat je nog moet weten


  • De campus ligt vlakbij het station. Vanuit de trein spring je zo in je labjas. Wil je toch op kot? Dan kan je er een huren in residentie Schoonmeersen of op de privémarkt in de buurt.
  • Onze hogeschool beschikt over een eigen laboratorium met een geautomatiseerde proefbrouwerij en vernieuwde laboratoria algemene chemie, analytische chemie, organische chemie en milieutechnologie.
  • De vraag naar bachelors in de chemie is zo groot dat de opleiding erkend is bij de VDAB.
 
 
 

Waar?

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1
9000 Gent
09 243 27 02
fnt@hogent.be