Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

AFSTUDEERRICHTING MILIEUTECHNOLOGIE

 

Studieadvies en studiekeuzebegeleiding

Weet je niet welke studie bij jou past? Twijfel je tussen opleidingen? Wil je advies over structuur en regelgeving hoger onderwijs? Contacteer onze studieadviseur Pascal Van Geit via studieadvies@hogent.be of 09 243 33 89. 

 
Vragen over vrijstellingen of je traject?

Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

 

Inschrijven

Zeker van je studiekeuze? Dan ben je klaar voor de volgende stap: de inschrijving!

Afbeelding Afstudeerrichting milieutechnologie

Match ik met milieutechnologie in het tweede en derde jaar?


Deze afstudeerrichting is een aanrader voor de milieubewuste student. Je leert omgaan met diverse technieken voor water- en luchtzuivering, geluidsmeting, bodemsanering, afvalverwerking en natuurbeheer.

Je krijgt een grondig inzicht in de milieuwetgeving, de beleidsvorming en de administratieve taken van bedrijven en instellingen. 

 

Jouw opleiding


Eerste jaar

Het eerste jaar is gemeenschappelijk voor de drie afstudeerrichtingen. Je verwerft een brede basis chemie en proeft van alle facetten van de chemische sector. Daarnaast komen ook wiskunde, fysica, communicatievaardigheden en het project 'Chemie in de samenleving' aan bod.

Een richting kiezen
in het tweede jaar:

Biochemie  
Chemie  
Milieutechnologie

Tweede jaar

Een deel van de vakken in het tweede jaar zijn algemene vakken. De overige vakken horen bij de afstudeerrichting milieutechnologie. Volgende thema’s komen aan bod:

  • ecologie en natuurbehoud
  • milieuanalysen
  • ecotoxicologie
  • watertechnologie
  • microbiële processen in de milieutechnologie
  • toegepast omgevingsbeleid

 

Derde jaar

Het derde jaar is bijna volledig gericht op je afstudeerrichting, zowel wat de theoretische vakken als practica betreft. Vanaf februari ga je gedurende drie maanden op stage in binnen- of buitenland en dompel je je onder in de magische wereld van de chemie. Eveneens op het programma in het derde jaar: je bachelorproef!

 

Praktijk


Mix tussen theorie en praktijk

50/50: dat is ongeveer de verhouding tussen theorie  en praktijk. Ook zelfstandig en in groep leren werken, houden we mooi in balans. Nog meer praktijk? We gaan regelmatig op bedrijfsbezoek. En in het laatste jaar mag je een half jaar op stage in een bedrijf naar keuze. 

Internationaal

Je kan zowel binnen als buiten Europa op stage. Enkele studenten krijgen bovendien de kans om een volledig semester in het buitenland te studeren aan een van onze Europese partnerscholen. Kortom, onze studenten vind je terug over de hele wereld: in Duitsland, Engeland en Spanje. Maar ook in Suriname, Bolivië, Canada, Ecuador en Indonesië...

 

Wat na je diploma?


Werken

De afstudeerrichting milieutechnologie is toegespitst op jobs in milieu- en toxicologisch onderzoek, de milieuambtenarij en het milieuadvies. Je komt bijvoorbeeld terecht in openbare en private instellingen die een controlerende of adviserende rol spelen bij de bestrijding van milieuverontreiniging. Naast je diploma behaal je ook het getuigschrift Milieucoördinator B. Dat biedt je kansen in heel uiteenlopende functies zoals milieutechnoloog, milieuchemicus, milieuadviseur, milieuambtenaar …

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! Via een schakelprogramma kan je met je diploma van bachelor in de chemie op dezelfde campus ook een masteropleiding aanvatten. Blijf je liever aan HOGENT studeren? Dan kan je bijvoorbeeld via een verkort traject nog een tweede diploma van bachelor in de chemie behalen in een andere afstudeerrichting dan milieutechnologie. 

Vraag de andere opties aan de studietrajectbegeleider.

Wat je nog moet weten


  • De campus ligt vlakbij het station. Vanuit de trein spring je zo in je labjas. Wil je toch op kot? Dan kan je er een huren in residentie Schoonmeersen of op de privémarkt in de buurt.
  • Je studeert vlakbij Natuurpark Overmeers, een unieke educatieve zone voor wie de natuur een warm hart toedraagt. Het labo milieutechnologie is recent vernieuwd.
  • De vraag naar bachelors in de chemie is zo groot dat de opleiding erkend is bij de VDAB.
 
 
 

Waar?

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1
9000 Gent
09 243 27 02
fnt@hogent.be