Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

BIOCHEMIE

 

Studieadvies en studiekeuzebegeleiding

Weet je niet welke studie bij jou past? Twijfel je tussen opleidingen? Wil je advies over structuur en regelgeving hoger onderwijs? Contacteer onze studieadviseur Pascal Van Geit via studieadvies@hogent.be of 09 243 33 89. 

 
Vragen over vrijstellingen of je traject?

Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

 

Inschrijven

Zeker van je studiekeuze? Dan ben je klaar voor de volgende stap: de inschrijving!

Afbeelding Biochemie

Wat leer ik?


De afstudeerrichting biochemie is gericht op bedrijven en laboratoria waar de chemie van het levende organisme de activiteiten bepaalt. Volg je biochemie, dan combineer je dus de basischemie met het gebruik van biologisch materiaal. We besteden aandacht aan moleculaire kloontechnieken, moderne biotechnieken, toegepaste microbiologie, fermentatie-, mouterij-, en brouwerijtechnologie. Naast de algemene chemische vorming legt het programma de nadruk op biochemie, specifieke technologieën en analysemethoden.

In het derde modeltraject kan je je nog eens specialiseren in brouwerijtechnologie of biotechnologie.

Keuzepakket brouwerijtechnologie

Onze hogeschool beschikt over een eigen lab met een geautomatiseerde proefbrouwerij met een capaciteit van 120 liter. Ons brouwerijonderzoek is geen klein bier. Er wordt intens samengewerkt met Universiteit Gent en met meer dan twintig brouwerijen. Werk vind je in mouterijen, brouwerijen en wereldwijd bij de diverse toeleveranciers. Tijdens je opleiding bezoek je dan ook verschillende brouwerijen en een mouterij.

Keuzepakket biotechnologie

Je voert moleculair biotechnologische, immunologische oefeningen en oefeningen rond biochemische analysetechnieken uit. Je maakt kennis met de brede waaier van toepassingen van biochemie/biotechnologie in de industrie. Je bestudeert een brede waaier van apparatuur en het gebruik ervan. Je krijgt ook inzicht in de toepassingsmogelijkheden van micro-organismen en biochemische stoffen in diverse industrieën.

Waar werk ik?


Je zal assisteren bij fundamentele onderzoeksprojecten met plantenmateriaal, dierlijke cellen of in de geneeskunde. Ook in de voedingsmiddelenindustrie, onder andere in de brouwerijsector (waar voedselveiligheid de laatste decennia bijzonder belangrijk geworden is), kan je aan de slag.