Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

AFSTUDEERRICHTING ELEKTROMECHANICA

 

Studieadvies en studiekeuzebegeleiding

Weet je niet welke studie bij jou past? Twijfel je tussen opleidingen? Wil je advies over structuur en regelgeving hoger onderwijs? Contacteer onze studieadviseur Pascal Van Geit via studieadvies@hogent.be of 09 243 33 89. 

 
Vragen over vrijstellingen of je traject?

Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

 

Inschrijven

Zeker van je studiekeuze? Dan ben je klaar voor de volgende stap: de inschrijving!

Afbeelding Afstudeerrichting elektromechanica

Match ik met elektromechanica in het tweede en derde jaar?


In de richting elektromechanica leer je alles over elektrische en mechanische systemen. Enerzijds over hoe men elektrische installaties ontwerpt, dimensioneert en realiseert. Anderzijds over mechanische vormgeving, een andere belangrijke pijler van deze afstudeerrichting. Zo leer je vlot werken met 3D-tekenpakketten. Bestudeer je hoe machineonderdelen en mechanische aandrijvingen functioneren. En krijg je inzicht in de meest gangbare mechanische verbindingstechnieken. Zo leer je: 

 • ontwerpen met 3D-software en CAD-software
 • 3D virtueel te analyseren op sterkte, warmte en weerstand
 • mechanische prototype- en productietechnieken te hanteren zoals: CAM, CNC, 3D-printen …

 

Jouw opleiding


Eerste jaar

Het eerste jaar van deze multidisciplinaire opleiding is een gemeenschappelijk jaar. Je bouwt een stevige basis op, gesteund op volgende pijlers: elektriciteit, mechanica en elektronica. Enerzijds vergaar je theoretische kennis via lessen, zelfstudie en groepswerken. Anderzijds leer je de knepen van het vak via tal van praktijkoefeningen en projectwerk.

Tweede jaar

In het tweede jaar krijg je nog enkele algemene vakken en neem je deel aan tal van workshops. Die organiseren we samen met toonaangevende, industriële bedrijven. De workshops behandelen specifieke thema’s zoals stoomtechniek, verbindingstechnieken, RFID-techniek, industriële netwerken, robotica en sollicitatietraining. De overige vakken horen bij de gekozen afstudeerrichting: 

Automatisering  
Klimatisering (HVAC)

Derde jaar

In het laatste jaar leggen we de nadruk op bedrijfsgerichte opleidingsonderdelen. Je zal je in het derde jaar nog verder specialiseren. Vanaf februari loop je gedurende drie maanden stage binnen een bedrijf en schrijf je je bachelorproef. Een mooie afsluiter van je opleiding. En de perfecte springplank naar je eerste job.

 

Praktijk


Duaal leren

50/50: dat is ongeveer de verhouding tussen theorie en praktijk. Ook zelfstandig en in groep leren werken houden we mooi in balans. Nog meer praktijk? We gaan regelmatig op bedrijfsbezoek. En deze opleiding biedt ook duaal leren aan. Dat betekent dat een aantal studenten de kans krijgen om vier (deel)opleidingsonderdelen in het derde jaar op de werkvloer van SWECO te volgen.  

Stage

Kies je niet voor duaal leren? Geen nood. In het laatste jaar loop je sowieso het volledige tweede semester stage in een bedrijf naar keuze. We beschikken over een uitgebreid netwerk aan stageplaatsen. Zowel binnen als buiten Europa. Enkele studenten krijgen bovendien de kans om een volledig semester in het buitenland te studeren aan één van onze Europese partnerscholen. Kortom, onze studenten vind je terug over de hele wereld: in Spanje, Noorwegen, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Suriname.

 

Wat na je diploma?


Werken

Met een diploma bachelor in de elektromechanica op zak heb je een grote kans om meteen werk te vinden. Je kan je passie voor techniek uitleven in volgende functies:

 • productieplanner
 • procestechnicus
 • onderhoudstechnicus
 • programmeur industriële sturingen
 • procesengineer
 • sales engineer
 • elektrisch tekenaar
 • technisch inspecteur
 • adviseur

Als technicus sta je in voor nieuwe installaties of het onderhoud van bestaande installaties. Als tekenaar/ ontwerper werk je in een studiebureau of binnen de ontwerpafdeling van een bedrijf. En als leraar keer je terug naar je ‘roots’. Aan jou de keuze. Maar één ding is zeker: met een diploma elektromechanica word je met open armen ontvangen.

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! HOGENT biedt je de mogelijkheid om na je bachelor een Master of Science te behalen in de industriële wetenschappen. Dat kan via een schakelprogramma op dezelfde campus. Blijf je liever aan HOGENT studeren? Dan kan je bijvoorbeeld via een verkort traject nog een tweede diploma van bachelor in elektromechanica behalen in een andere afstudeerrichting dan elektromechanica. 

Vraag de andere opties aan de studietrajectbegeleider.

Toekomstmogelijkheden bachelor elektromechanica

 

Wat je nog moet weten


 • De campus ligt vlakbij het station. Wil je toch op kot? Dan kan je er een huren in residentie Schoonmeersen of op de privémarkt in de buurt.
 • De vraag naar bachelors elektromechanica is zo groot dat de opleiding erkend is bij de VDAB.
 
 
 

Waar?

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1
9000 Gent
09 243 27 02
fnt@hogent.be