Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

MEDICAL MANAGEMENT ASSISTANT

 

Studieadvies en studiekeuzebegeleiding

Weet je niet welke studie bij jou past? Twijfel je tussen opleidingen? Wil je advies over structuur en regelgeving hoger onderwijs? Contacteer onze studieadviseur Pascal Van Geit via studieadvies@hogent.be of 09 243 33 89. 

 
Vragen over vrijstellingen of je traject?

Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

 

Inschrijven

Zeker van je studiekeuze? Dan ben je klaar voor de volgende stap: de inschrijving!

Afbeelding Medical management assistant
 

Een hart voor patiënten

Als medical management assistant ben je een allrounder binnen de medische of zorgsector en sta je klaar om zowel de zorgvrager als de zorgverlener bij te staan in het zorgtraject. Je combineert een hart voor patiënten met de professionele deskundigheid van een management assistant.

Naast healthcare specialist ben je empathisch en sociaal. Je bent een organisator, een ambassadeur van je dienst of praktijk, en een connector die graag werkt in een interculturele, internationale en multidisciplinaire context. Efficiënt organiseren, vlot communiceren in verschillende talen, multitasken en (pro)actief zoeken naar oplossingen zijn talenten van een goede medical management assistant.

Spilfiguur tussen zorgvrager en zorgverlener

Om de zorgvrager en zorgverlener professioneel te ondersteunen beschik je over goede medische kennis zoals: EHBO, gezondheidseconomie, zorgpaden (anatomie, fysiologie, pathologie, klinische en technische onderzoeken), digital health, medisch recht en kwaliteitsmanagement binnen de zorgsector.

Als ambassadeur van en connector in de zorgorganisatie communiceer je servicegericht en medisch correct in een interculturele, internationale en multidisciplinaire context. Je communiceert  op een empatische en sociale manier in het Nederlands, Frans en Engels met de zorgvragers (onthaal van de patiënten, toelichten van het zorgpad, ondersteunen bij het invullen van medische formulieren, uitnodigen voor medische testen,…) en met het zorgteam  (medische verslagen opmaken, verslagen van vergaderingen , opmaken van brochures, bestellen van medische producten,….)

Digitale tools zet je efficiënt in om het zorgproces rondom de zorgvrager te ondersteunen via het  elektronisch patiëntendossier en daarnaast bied je digitale ondersteuning aan de zorgverleners bij hun agendabeheer en planning van taken, coördineer je de informatieflow en hanteer je digitale tools in het kader van project- en eventbeheer, samenwerking en netwerking …

Leren vanuit de praktijk

Je wordt pas een uitmuntende medical management assistant als je de theorie ook kan inzetten in de praktijk. Daarom is onze opleiding opgebouwd vanuit de behoeften van het werkveld en focust de opleiding sterk op authentieke leeromgevingen. We werken nauw samen met ziekenhuizen en zorgorganisaties en we laten jou vanuit ervaringen leren: reële cases, bedrijfsbezoeken, stages, internationale ervaringen, … Die ervaringen koppel je aan theoretische inzichten zodat je een stevige basis krijgt voor later.

Al van bij het begin krijg je voeling met de praktijk tijdens de business experience days en skills labs, ... In het tweede jaar organiseer je echte events - van idee tot realisatie – en volg je twee weken stage, waarvan één week in een Franstalige context. In het derde jaar heb je een langlopende stage. Door al die praktijkervaring verwerf je belangrijke skills die je in je latere carrière een enorme voorsprong geven. 

 

 Mieke is nu medical management assistant in AZ Maria-Middelares. Check haar verhaal in bovenstaand filmpje.

  • Elisa Bayens testimonial “Mijn zoektocht naar een praktijkgerichte opleiding waarin uitgebreid talenonderwijs, mijn talent voor organiseren en mijn interesse in de medische wereld elkaar ontmoeten, leidde me naar de opleiding medical management assistant.

    In mijn job als medical management assistant op de dienst Hart- en Vaatziekten in het AZ Sint-Lucas Gent pas ik nog dagelijks de brede waaier aan vaardigheden en ervaringen van mijn opleiding toe. Het is een drukkedienst met tien cardiologen en bijgevolg veel patiënten. Het is erg belangrijk om steeds alert te blijven en alles goed te plannen.

    Zo zorg je niet alleen voor tevreden patiënten maar ook voor tevreden cardiologen die op ons vertrouwen om hun dienst in goede banen te leiden. Medical management assistant is een job die steeds boeiend blijft en mits de nodige inzet zeker doorgroeimogelijkheden biedt. Ik heb nog geen moment spijt gehad dat ik voor deze richting gekozen heb.”
Word een
veelgevraagd specialist

Als medical management assistant kan je aan de slag in een ziekenhuis, een privé- of groepspraktijk, een ziekenfonds, clinical trial services, de farmaceutische industrie of als medisch vertegenwoordiger, … Oneindig veel toekomstmogelijkheden dus.

Nauwe samenwerking
met werkveld

Onze opleiding is opgebouwd vanuit de behoeften van het werkveld. We werken nauw samen met bedrijven en organisaties en laten jou vanuit ervaringen leren: reële cases, bedrijfsbezoeken, stages, internationale ervaringen, … Die ervaringen koppel je aan theoretische inzichten zodat je een stevige basis krijgt voor later.

Architect van
je eigen succes

In de opleiding office management ben je architect van je eigen succes. Je kiest al vanaf het eerste semester je afstudeerrichting. Wie het moeilijk heeft, wordt ondersteund en wie een extra uitdaging aankan, vindt die hier zeker. Je kan ook jouw eigen talenten volop ontwikkelen door in het derde traject extra uitdagingen aan te gaan en een opleidingsonderdeel te volgen in het Engels of door zelf voluit te kiezen voor een specifiek opleidingsonderdeel.

 
Verkort traject 

(Bijna) afgestudeerd als bachelor office management aan een Vlaamse hogeschool en goesting om jezelf een jaar in dagonderwijs onder te dompelen in de medische wereld voor een bijkomend bachelordiploma? Dan ben je bij HoGent aan het juiste adres. Geïntrigeerd? Neem dan contact op met de trajectbegeleider voor eventuele vragen of bekijk de infofiche.

  • Eveline Naessens-Foucquaert testimonial In 2010 studeerde ik af in de afstudeerrichting bedrijfsvertaler-tolk. Na 7 jaar werken zocht ik een nieuwe uitdaging en besloot opnieuw te gaan studeren. Ik koos voor het verkort traject van medical management assistant. Zeer praktijkgericht, maar ook erg goed theoretisch onderbouwd. Tijdens de stage merkte ik al snel dat het uitoefenen van deze job een specifieke opleiding vereist, zeker op het vlak van het gebruik van vakjargon. De ideale opleiding voor iedereen die interesse heeft in de medische wereld en dit wil combineren met een administratieve job.

    Ik ben nu vast ik dienst bij Dermpat, waar ik ook mijn stage heb gelopen. Variatie troef: ik heb contact met artsen en patiënten, werk mee aan de maandelijkse facturatie, aan het beheer van onze website enz... Ik wou het liefst werken in een kleiner team, waar ik meerdere taken zou mogen uitvoeren en dat is zeker gelukt!

We zien je van bij het begin als young professional, want die uitdaging kan jij aan. Natuurlijk zorgen we ervoor dat je op de campus en bij de praktijkervaringen een veilige omgeving terugvindt. Je docent is je coach – samen timmer je aan de weg. Zo zal je er echt staan als zelfbewust, communicatief, digitaal vaardig toptalent, klaar voor een uitdagende carrière. Future proof, zo noemen we dat.

 
 
Nuttige links

Brochure bestellen
Studiefiches

 
Waar?

Deze opleiding wordt aangeboden op de campus Schoonmeersen

 
Is deze opleiding
iets voor mij?

Vraag het aan je vrienden

Vragen?

Lara helpt je graag!
Lara Derycke

Mail mij