Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

VAKKEN SECUNDAIR ONDERWIJS

 

Studieadvies en studiekeuzebegeleiding

Weet je niet welke studie bij jou past? Twijfel je tussen opleidingen? Wil je advies over structuur en regelgeving hoger onderwijs? Contacteer onze studieadviseur Pascal Van Geit via studieadvies@hogent.be of 09 243 33 89. 

 
Vragen over vrijstellingen of je traject?

Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

 

Inschrijven

Zeker van je studiekeuze? Dan ben je klaar voor de volgende stap: de inschrijving!

Economie

Economie

Wil jij jongeren wegwijs maken in de economische realiteit, inzicht geven in economische mechanismen? Wil jij jongeren begeleiden bij hun eerste stappen in het boekhouden, de basisbeginselen van het recht bijbrengen? Dan zit je met de keuze van leerkracht economie aan het juiste adres.


Wiskunde

Wiskunde

Ben je gemotiveerd om wiskundige problemen stapsgewijs op te lossen en via een correcte wiskundetaal uit te leggen aan je leerlingen? Ben je bovendien kritisch en creatief ingesteld, dan is wiskunde iets voor jou! 

Het opleidingsonderdeel wiskunde bestaat uit een theoretisch en een vakdidactisch deel. De didactiek van de wiskunde vormt een rode draad die doorheen je hele opleiding loopt.  


Techniek

Techniek

Techniek in de lerarenopleiding heeft absoluut niet tot doel je tot een technologische expert of techneut op te leiden. Het vak biedt je echter voldoende vakinhoudelijke kennis en vakdidactische kwaliteiten om jou in staat te stellen jongeren warm en enthousiast te maken voor techniek, technologie en wetenschap. 


Project algemene vakken

Project algemene vakken

Al van bij de start van je opleiding ga je op onderzoek in het werkveld: Wie zijn de leerlingen? Rond welke leerstof werken ze? Op welke manier doen ze dat? Naast een eerste kennismaking met de doelgroep volgt er een uitgebreide voorstelling van het vak.  


Project kunstvakken

Project kunstvakken

Je wilt een artistieke opleiding geven aan kinderen en jongeren? Je beschikt over een dosis creativiteit en motivatie en je wilt je expressief uiten? Je volgde zelf les in het deeltijds kunstonderwijs? 

In het onderwijsvak project kunstvakken bieden we jou een unieke combinatie van artistieke en organisatorische competenties: de vijf disciplines beeld, muziek, woord, beweging/drama en media zijn verweven doorheen de volledige opleiding. 


Plastische opvoeding

Plastische opvoeding

Je wilt kunst ontdekken en doorgronden? Je wilt je artistiek ontplooien? Je wilt die bezieling ook doorgeven aan jongeren? Wij bieden je een dynamische en creatieve opleiding met een rijk aanbod aan artistieke vakken: 2D, 3D en mediArt. Zelf voor de klas staan leer je tijdens de lessen didactisch atelier.  Dat alles in een aangename en inspirerende ateliersfeer. Je verwerft technische kennis en vaardigheden. Je onderzoekt telkens de aanknopingspunten met de kunstgeschiedenis en de actuele kunstwereld. 


Nederlands

Nederlands

Je had altijd al interesse voor het vak Nederlands. Je bent gefascineerd door de schoonheid van de Nederlandse taal en cultuur. Je houdt ervan je goed en helder te kunnen uitdrukken. Je vindt in je eigen teksten en in die van de ander niet alleen de inhoud, maar ook de stijl en verzorgde taal belangrijk. Geschiedenis en cultuur hebben je altijd al geboeid. Je wilt jongeren inspireren. Dan is Nederlands iets voor jou. 


Informatica

Informatica

Informaticawetenschappen is top! IT-profielen prijken bovenaan alle lijsten van meest gegeerde jobs op de arbeidsmarkt. De tientallen toepassingen van informatica(wetenschappen) zijn ondertussen diep verweven in onze huidige maatschappij.


Gezondheidsopvoeding (voeding-verzorging)

Gezondheidsopvoeding (voeding-verzorging)

Het is zowaar een evidentie: een goede voeding en de juiste verzorging zijn van levensbelang. Toch moet aan beide vaak extra aandacht worden besteed, dit omwille van een dieet, om gezondheidsredenen of uit esthetische overwegingen. 


Fysica (en natuurwetenschappen)

Fysica (en natuurwetenschappen)

Als kind is iedereen een echte wetenschapper. Tot vervelens toe bestoken kinderen hun ouders met waaromvragen: “waarom is de hemel blauw?”, “waarom is de maan rond?”, “wat is een regenboog?”, “hoe brandt een lamp?” …. Koester jij nog steeds deze nieuwsgierigheid? En wil je die overbrengen en aanwakkeren in komende generaties? Ben je kritisch, rationeel en creatief? Dan kies je voor leerkracht fysica! 


Frans

Frans

Heb jij een passie voor de Franse taal en de Franstalige cultuur? Ben je geboeid door communicatie, literatuur, grammatica, actualiteit en didactiek? Als je graag je passie voor het Frans wil overbrengen aan leerlingen, dan is dit jouw ding! 

Wij bieden je een opleiding aan waarin je jouw kennis van de Franse taal en cultuur uitdiept en de methodieken aanleert om een uitstekende leerkracht Frans te worden. We werken aan de verdere ontplooiing van je taalbeheersing (luisteren, spreken, lezen, schrijven, interactie). Je krijgt de ruimte om zowel individueel als in groep te oefenen en wordt op een persoonlijke manier gecoacht. 


Engels

Engels

Je draagt de Engelse taal een warm hart toe en wil je met enthousiasme inzetten om je passie  en kennis over te dragen op jongeren die nog zo veel te ontdekken hebben? Twijfel dan niet: leraar secundair onderwijs – Engels is een echte uitdaging voor jou.


Biologie

Biologie

Ben je ook geboeid door de natuur om je heen en door het reilen en zeilen van de wezens op onze planeet? Wil je je eigen enthousiasme, nieuwsgierigheid en kennis over de natuur graag doorgeven aan de komende generaties? Dan is leerkracht (natuur)wetenschappen / biologie echt wel iets voor jou!


Bewegingsrecreatie en lichamelijke opvoeding

Bewegingsrecreatie en lichamelijke opvoeding

Je bent ondernemend, enthousiast én een creatieve duizendpoot die van afwisseling houdt? Je bezit sportieve vibes? Sport is je leven en je wil je sportkriebel graag doorgeven aan anderen? Dan is het traject werkplekleren voor jou dé uitdaging! Je wordt onmiddellijk ondergedompeld in het sportleven van een buurt: je maakt kennis met de basisschool, de secundaire school, het fitnesscentrum, de sportdienst, de sportfederatie, de sportclub, de outdoororganisatie, het jeugdwerk, ... De scholen en organisaties uit een buurt noemen we de sportwerkplek.


Bedrijfsorganisatie

Bedrijfsorganisatie

Interesse in handel en burotica? Dan is het onderwijsvak Bedrijfsorganisatie (handel-burotica) misschien wel iets voor jou! Kennis, toepassingsvaardigheden, actualiteit en ICT gaan hand in hand voor wie Bedrijfsorganisatie (Handel-Burotica) kiest.


Muzikale opvoeding

Muzikale opvoeding

Je bent dynamisch en gemotiveerd om met jongeren te werken, je bent creatief en wil je creativiteit kwijt aan jongeren. En je bent gepassioneerd door muziek. Dan kies je voor muzikale opvoeding natuurlijk. We verwachten van jou alleen maar een muzikale vooropleiding van het niveau lagere graad 2 van een muziekacademie (AMV en bij voorkeur piano). Elke week musiceer je met enthousiasme en individueel kan je jezelf uitleven aan de piano (piano en begeleiding) en met je stem. Samen musiceer je in koor, met Orff-instrumenten en klein slagwerk tijdens de projecten.


Lichamelijke opvoeding

Lichamelijke opvoeding

Je bent ondernemend, enthousiast én een creatieve duizendpoot die van afwisseling houdt? Je bezit sportieve vibes? Sport is je leven en je wil je sportkriebel graag doorgeven aan anderen? Dan is het traject werkplekleren voor jou dé uitdaging!


Geschiedenis

Geschiedenis

Ben je geboeid door de geschiedenis van je eigen streek en land maar kijk je ook graag verder en elders? Lees en studeer je graag en volg je de actualiteit op de voet? En heb je bovendien geen museumvrees? Kies dan gewoonweg voor leraar geschiedenis, want eenmaal afgestudeerd kan je dit alles combineren in een boeiende job. 


Aardrijkskunde

Aardrijkskunde

Sta je versteld van de grote diversiteit van ons aardoppervlak en wil je die waardering ook aan jongeren bijbrengen? Wil je hun nieuwsgierigheid prikkelen om zowel de eigen omgeving als andere regio's te leren kennen? Dan rest je slechts één keuze: leerkracht aardrijkskunde.


Niet-confessionele zedenleer

Niet-confessionele zedenleer

Je bent vrijzinnig en je wilt vanuit een humanistische inspiratie lesgeven aan jongeren? Dan bieden wij je alles wat je nodig hebt om geslaagde lessen niet-confessionele zedenleer te geven. Met een theoretische achtergrond over denkpatronen, gedragspatronen en waardepatronen oefen je het zoeken n…