Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

BEWEGINGSRECREATIE EN LICHAMELIJKE OPVOEDING

 

Studieadvies en studiekeuzebegeleiding

Weet je niet welke studie bij jou past? Twijfel je tussen opleidingen? Wil je advies over structuur en regelgeving hoger onderwijs? Contacteer onze studieadviseur Pascal Van Geit via studieadvies@hogent.be of 09 243 33 89. 

 
Vragen over vrijstellingen of je traject?

Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

 

Inschrijven

Zeker van je studiekeuze? Dan ben je klaar voor de volgende stap: de inschrijving!

Afbeelding Bewegingsrecreatie en lichamelijke opvoeding

Een uniek traject: hét werkplekleren

Je bent ondernemend, enthousiast én een creatieve duizendpoot die van afwisseling houdt? Je bezit sportieve vibes? Sport is je leven en je wil je sportkriebel graag doorgeven aan anderen? Wens je te studeren op bruisende studentencampus vlakbij het station van Gent en nabij de R4.

Dan is het traject werkplekleren voor jou dé uitdaging! Je wordt onmiddellijk ondergedompeld in het sportleven van een buurt: je maakt kennis met de basisschool, de secundaire school, het fitnesscentrum, de sportdienst, de sportfederatie, de sportclub, de outdoororganisatie, het jeugdwerk, ... De scholen en organisaties uit een buurt noemen we de sportwerkplek

De opleiding bouwde al twaalf werkplekken uit waar een lector uit de opleiding jouw aanspreekpunt is. Zo zijn er werkplekken in Gent, in Lokeren, in Lede, in Kortrijk, ... Op de werkplek werk je ogenblikkelijk buurtgericht. Je werkt mee aan de sportieve opvoeding van kinderen en jongeren en de begeleiding van volwassenen. Je motiveert hen om meer, beter en doelgerichter te bewegen en zet hen aan tot een permanente fitte en gezonde levensstijl. Je werkt sportprojecten uit en leert organiseren en coördineren. Geleidelijk aan krijg je meer verantwoordelijkheden op de werkplek en worden jouw leertaken doorheen de drie jaren complexer. 

Al deze ervaringen gaan hand in hand met het leren op HOGENT: je combineert wekelijks 1 à 2 dagen leren op een sportwerkplek met de contacturen of lessen op HOGENT. Zo heb je een directe wisselwerking tussen de theorie en de praktijk. 

Tijdens de opleiding bekwaam je je in de verschillende sportdisciplines die in scholen en in de vrijetijdssector aan bod komen en leer je de knepen van het vak.  

DOEL- en TERUGSLAGSPORTEN 

Gedurende de opleiding komen in eerste instantie alle doel- en terugslagsporten zoals voetbal, basketbal, handbal, volleybal, badminton, ...  aan bod om vervolgens zelf les te kunnen geven in deze disciplines. 

INDIVIDUELE SPORTEN 

Naast de doel- en terugslagsporten vervolmaken studenten zich ook in individuele sporten zoals atletiek, gymnastiek, zwemmen, ... om vervolgens ook zelf les te kunnen geven in deze disciplines 

 

VERDEDIGINGSSPORTEN 

Naast de klassieke sporten komen ook sporten als judo, boks, ... aan bod in de opleiding. 

SPORTMETHODIEK EN DIDACTIEK 

Naast het inhoudelijk verbeteren van je eigen sportvaardigheden wordt via de lessen sportmethodiek en didactiek aangeleerd hoe een les voor te bereiden, hoe een les te organiseren, hoe efficiënt instructie te geven en zo veel meer om jezelf te ontwikkelen tot een vakleerkracht met de nodige know-how. Hierbij wordt ingezet op het kleuter-, lager en secundair onderwijs.

Je leert er trouwens de nieuwste methodes en leerlijnen van Watersafety om een kind stap voor stap te leren overleven in het water. Bovendien specialiseer je je verder in verschillende recreatieve sectoren en kan je tijdens de opleiding tot negen extra diploma's (o.a. BLOSO, Rode Kruis, Hoger Redder) behalen.  

PERSONAL TRAINING 


Tijdens de lessen fitness wordt de student geïnitieerd in de wereld van de fitness en personal coaching. Zo leer je fitheidstesten afnemen, trainingsschema's op stellen en uiteindelijk klanten persoonlijk begeleiden naar hun doel. Alle studenten kunnen reeds in het tweede jaar zich verder verdiepen in de fitness. Wie zich hier nog verder in wil bekwamen kan in het derde jaar zich verder specialiseren tot personal trainer of instructeur groepsfitness waarbij extra aandacht besteed wordt aan indoor cycling.  

Studenten lopen stage voor fitness op de werkplek en nemen deel aan een eigen opgestart project: BODYLICIOUS. 

Outdoor

Studenten leren doorheen de opleiding werken met kompas en kaart, oriëntatielooptochten uitwerken, klimmen, sjorren, touwtechnieken en canyoning met opleiding tot CAG.  In functie van dit onderdeel krijgen de studenten een professionele outdoorstage in Escalona (Spanje). Klik hier om mee te genieten van deze prachtige beelden!  

 

Recreatieve sporten en begeleiden van sportende senioren

Binnen het opleidingsonderdeel bewegingsrecreatie krijgen de studenten uiteraard een ruime waaier aan niet-alledaagse trendgebonden recreatieve sporten zoals Paddel, SUP, bossaball, rugby, krachtbal, BMW, ...

Daarnaast worden studenten ook opgeleid om grote projecten te leren organiseren.  Zo wordt er bijvoorbeeld jaarlijks een eindejaarshow in elkaar gestoken door onze derdejaarsstudenten en pakt de campus uit met een eigen “HOGENT Challenge Run”!  

Vervolgens wordt in de opleiding ook het attest van begeleider van sportende senioren bij BLOSO behaald en gaan de derdejaarsstudenten op ski- en snowboardstage naar Tonale (Italië).


Dankzij de directe en intensieve praktijkervaring in de brede sportsector, verhoog je je tewerkstellingskansen als sportleraar: je bent goed voorbereid op zowel het onderwijs als op de vrijetijdssector. De brede sportsector is immers elke dag op zoek naar degelijke sportlesgevers in binnen- en buitenland!