Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

 

Studieadvies en studiekeuzebegeleiding

Weet je niet welke studie bij jou past? Twijfel je tussen opleidingen? Wil je advies over structuur en regelgeving hoger onderwijs? Contacteer onze studieadviseur Pascal Van Geit via studieadvies@hogent.be of 09 243 33 89. 

 
Vragen over vrijstellingen of je traject?

Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

 

Inschrijven

Zeker van je studiekeuze? Dan ben je klaar voor de volgende stap: de inschrijving!

Afbeelding Biologie

Dit is een knelpuntvak dat je gratis kan volgen als werkzoekende bij de VDAB.

 

Ben je ook geboeid door de natuur om je heen en door het reilen en zeilen van de wezens op onze planeet? Wil je je eigen enthousiasme, nieuwsgierigheid en kennis over de natuur graag doorgeven aan de komende generaties? Dan is leerkracht (natuur)wetenschappen / biologie echt wel iets voor jou! 

De opleiding 

We bieden in het eerste jaar van de opleiding een grondige opfrissing van je algemene wetenschapskennis en leggen de basis voor je bekwaamheid om les te kunnen geven in de vakken natuurwetenschappen (in de 1e graad secundair onderwijs) en biologie en natuurwetenschappen in de verschillende studierichtingen van de 2e graad secundair onderwijs. 

In het eerste jaar van de opleiding zit je samen met de studenten die fysica als onderwijsvak hebben gekozen omdat ook zij worden opgeleid tot leerkrachten natuurwetenschappen. In dit eerste opleidingsjaar leren we je met een brede bril naar natuurwetenschappen kijken. We leren je hoe je 12 tot 16-jarige jongeren enthousiast en nieuwsgierig kan maken voor natuurwetenschappen. We vertrekken hierbij vanuit een vernieuwde didactiek die nauw aansluit bij het STEM-onderwijs (STEM staat voor Science, Technology, Engeneering en Mathematics), dat momenteel in diverse scholen aan een opmars bezig is. In  het 1e jaar 'biologie / natuurwetenschappen' (semester 1 en 2) blijven wij echter wel de focus leggen op de vakgebieden biologie, chemie en fysica maar dan op een geïntegreerde wijze. 

Vanaf het tweede jaar (semesters 3 & 4 en semester 5 in het derde jaar) verdiep je je specifiek in het domein van de biologie. We gaan dan dieper in op de stelsels in het menselijk lichaam, op aanpassingen van organismen aan hun omgeving, op biodiversiteit, ecologie en duurzaamheid, maar ook op thema’s zoals micro-organismen, biotechnologie, erfelijkheid en evolutie. De vorming is specifiek maar ook ruim en hierbij blijft het vakoverschrijdende karakter, zeker met andere wetenschapsvakken, steeds aanwezig. 

Naast een inhoudelijke opleiding werken we samen met jou verder aan je ontpopping tot een gedreven en bekwame leerkracht biologie / (natuur)wetenschappen die klaar is om voor de klas te staan. We doen dit onder andere door nadruk op vakdidactiek en door het inlassen van diverse oefenmomenten zoals microteaching, practica en het uitwerken van workshops. Dergelijke oefenmomenten gaan door op de campus of in samenwerking met secundaire scholen. Aangezien biologie  'leven' in al zijn facetten behandelt, staan er ook buitenonderzoeksactiviteiten en diverse uitstappen (o.a. naar natuureducatieve centra en musea) op het programma. Naarmate je verder komt in de opleiding kan je je eigen capaciteiten als leerkracht ook hier meer en meer tonen. 

Wat heb je nodig bij de start?  

Sleutelvaardigheden die een belangrijke rol spelen doorheen de opleiding zijn een gezonde dosis  nieuwsgierigheid, interesse in (natuur)wetenschappen, betrokkenheid naar mens en natuur, flexibiliteit, veiligheidszin, organisatievermogen, zelfstandigheid en zin voor samenwerking. 

Biologie kun je combineren met één van volgende onderwijsvakken: