Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

 

Studieadvies en studiekeuzebegeleiding

Weet je niet welke studie bij jou past? Twijfel je tussen opleidingen? Wil je advies over structuur en regelgeving hoger onderwijs? Contacteer onze studieadviseur Pascal Van Geit via studieadvies@hogent.be of 09 243 33 89. 

 
Vragen over vrijstellingen of je traject?

Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

 

Inschrijven

Zeker van je studiekeuze? Dan ben je klaar voor de volgende stap: de inschrijving!

Afbeelding Economie

Wil jij jongeren wegwijs maken in de economische realiteit, inzicht geven in economische mechanismen? Wil jij jongeren begeleiden bij hun eerste stappen in het boekhouden, de basisbeginselen van het recht bijbrengen? Dan zit je met de keuze van leerkracht economie aan het juiste adres.

Wij zorgen voor een stevig onderbouwde kennis waarbij de theorie, de klaspraktijk (didactiek) en de actualiteit hand in hand gaan. We stimuleren uiteraard de passie voor het lesgeven vanuit het principe 'practise as you preach'. Wij werken hierbij studentgecentreerd en hebben oog voor een krachtige leeromgeving en creativiteit.

Tijdens het eerste jaar verdiep je je samen met de studenten bedrijfsorganisatie in de micro-economie: je analyseert de economische activiteiten van de gezinnen en de bedrijven en je bestudeert de betalingsmiddelen en de handel. Waar mogelijk wordt die economische analyse gecombineerd met handelsrekenkundige problemen en recht. In het vak boekhouden bestudeer je de dubbele boekhouding van een onderneming. In het daaropvolgende jaar bouw je hierop verder met de studie van de uitgebreide economische kringloop (studie van de markten, de overheid, het buitenland en de economische groei) en de eindejaarsverrichtingen (boekhouden). We vervolledigen de opleiding met het aanscherpen van je juridische, vakdidactische en bedrijfseconomische competenties.

Doorheen de opleiding hebben we oog voor duurzame (economische) ontwikkeling aangezien we niet blind zijn voor de realiteit. Zo werk jij onder begeleiding, samen met medestudenten een workshop uit voor leerlingen uit het secundair onderwijs. Het doel is ook hen 'warm' te maken voor dit thema. We gaan bovendien samen op stap om het geleerde ook in de praktijk te ontdekken en te bespreken: eerst als deelnemer van zo'n excursie en in het laatste jaar als organisator en begeleider. Je merkt het, het is een dynamische opleiding waar inzet en motivatie zeer belangrijk zijn.

Uit de opsomming blijkt dat een leerkracht economie een zeer ruime vakbevoegheid heeft en van alle markten thuis moet zijn! Dit verhoogt uiteraard de tewerkstellingskansen in en buiten het onderwijs.

Voorkennis is niet noodzakelijk, in tegenstelling tot een ruime interesse in de actualiteit! Het ruime vakgebied economie is tenslotte alles behalve ‘een ver van mijn bed show’.

Economie kun je combineren met één van volgende onderwijsvakken: