Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

FYSICA (EN NATUURWETENSCHAPPEN)

 

Studieadvies en studiekeuzebegeleiding

Weet je niet welke studie bij jou past? Twijfel je tussen opleidingen? Wil je advies over structuur en regelgeving hoger onderwijs? Contacteer onze studieadviseur Pascal Van Geit via studieadvies@hogent.be of 09 243 33 89. 

 
Vragen over vrijstellingen of je traject?

Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

 

Inschrijven

Zeker van je studiekeuze? Dan ben je klaar voor de volgende stap: de inschrijving!

Afbeelding Fysica (en natuurwetenschappen)

Dit is een knelpuntvak dat je gratis kan volgen als werkzoekende bij de VDAB.

 

Als kind is iedereen een echte wetenschapper. Tot vervelens toe bestoken kinderen hun ouders met waaromvragen: “waarom is de hemel blauw?”, “waarom is de maan rond?”, “wat is een regenboog?”, “hoe brandt een lamp?” …. Koester jij nog steeds deze nieuwsgierigheid? En wil je die overbrengen en aanwakkeren in komende generaties? Ben je kritisch, rationeel en creatief? Dan kies je voor leerkracht fysica! 

Het eerste jaar bevat een grondige opfrissing van je algemene wetenschapskennis. De nadruk ligt op lesgeven in het vak “natuurwetenschappen”, en komt er naast fysica ook biologie en chemie aan bod.  

Vanaf het tweede jaar verdiep je je specifiek in de fysica. We behandelen mechanica, thermische fysica, fluïda, optica, elektromagnetisme, en gaan tot de meest recente ontwikkelingen in elementaire deeltjes en kosmologie, waarbij telkens wordt bekeken hoe jij dit bij jongeren in het secundair onderwijs optimaal aanbrengt. De nadruk ligt niet op ingewikkelde differentiaalvergelijkingen, maar wel op praktische en didactische vaardigheden. We ontdekken waarom zo vele mensen fysica als moeilijk ervaren, en hoe jij als leerkracht een cruciale rol speelt om daar iets aan te doen.  

We kijken ook buiten de grenzen van het vak, en zoeken aanknopingspunten bij wiskunde, natuurwetenschappen, aardrijkskunde en techniek.  Zo ben je niet alleen perfect voorbereid om dit boeiend vak op een aantrekkelijke, interessante en didactisch verantwoorde manier aan te brengen, maar word je een waardevolle aanwinst voor elk STEM-leerkrachtenteam.

Fysica kun je combineren met één van volgende onderwijsvakken: