Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

 

Studieadvies en studiekeuzebegeleiding

Weet je niet welke studie bij jou past? Twijfel je tussen opleidingen? Wil je advies over structuur en regelgeving hoger onderwijs? Contacteer onze studieadviseur Pascal Van Geit via studieadvies@hogent.be of 09 243 33 89. 

 
Vragen over vrijstellingen of je traject?

Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

 

Inschrijven

Zeker van je studiekeuze? Dan ben je klaar voor de volgende stap: de inschrijving!

Afbeelding Geschiedenis

Ben je geboeid door de geschiedenis van je eigen streek en land maar kijk je ook graag verder en elders? Lees en studeer je graag en volg je de actualiteit op de voet? En heb je bovendien geen museumvrees? Kies dan gewoonweg voor leraar geschiedenis, want eenmaal afgestudeerd kan je dit alles combineren in een boeiende job. In de theoretische vakken behandelen we verschillende geschiedkundige aspecten van de opeenvolgende tijdsvakken. Je start met een theoretisch luik over de prehistorie, de oudheid en de middeleeuwen. In je derde en vierde semester beland je in de moderne tijden. Je eindigt met alle geschiedkundige hoogtepunten uit de negentiende en twintigste eeuw. Maar je wordt natuurlijk een allround historicus: naast de chronologische aanpak van de geschiedenis staan ook cultuur- en godsdienstgeschiedenis of de Belgische staatshervorming op je programma. Studiebezoeken vervolledigen het didactische onderdeel. Geschiedenis beleef je ook tijdens je opleiding buiten de schoolmuren.

Eerste jaar

We starten met het begin: de geschiedenis van de prehistorie met speciale aandacht voor de ijzertijd, de periode waarin de Kelten leefden. Daarna verplaatsen we ons naar de geschiedenis van het oude Nabij Oosten waarbij we focussen op de Stroomculturen Mesopotamië en Egypte. Dan zijn we aanbeland bij de geschiedenis van de Klassieke Oudheid: de oude Grieken en de Romeinen. Hier bestuderen we het politieke, socio-economische en culturele domein. Het eerste semester eindigen we in 476 met de val van het West-Romeinse rijk.

In het tweede semester bestuderen we de West-Europese middeleeuwen, ruim gezien de periode van 500 tot 1500. Hierbij hebben we ook aandacht voor het Arabische en het Byzantijnse rijk en de precolumbiaanse culturen.

Wat je verder nog moet weten

In het tweede en derde jaar wordt de verdere geschiedenis bestudeerd tot en met de twintigste eeuw.

Geschiedenis kun je combineren met één van volgende onderwijsvakken:

Ridder op bezoek in de klas

 
Brainstorm over het Romeinse Rijk

 
Junior-Reflectie-Route in het Museum voor Kunst en Geschiedenis in Brussel

 
Landmarken-fietstocht in Lanaken