Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

 

Studieadvies en studiekeuzebegeleiding

Weet je niet welke studie bij jou past? Twijfel je tussen opleidingen? Wil je advies over structuur en regelgeving hoger onderwijs? Contacteer onze studieadviseur Pascal Van Geit via studieadvies@hogent.be of 09 243 33 89. 

 
Vragen over vrijstellingen of je traject?

Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

 

Inschrijven

Zeker van je studiekeuze? Dan ben je klaar voor de volgende stap: de inschrijving!

Afbeelding Techniek

Dit is een knelpuntvak dat je gratis kan volgen als werkzoekende bij de VDAB.

 

Bouw je eigen waterkrachtcentrale of wind- turbine en laat een lamp branden.’ 

‘Ontwerp een systeem waarbij je met de kracht van je pink een vol krat bier kunt opheffen.’ 

‘Ontwerp en maak een ballenkraam met katapultsysteem’ … 

Spreken dergelijke uitdagingen je aan en zie je het al helemaal voor je om leerlingen te begeleiden in het oplossen van dergelijke technische en technologische uitdagingen? Dan is Techniek zeker iets voor jou. En je hoeft er geen technisch expert voor te zijn! 

Techniek in de lerarenopleiding heeft absoluut niet tot doel je tot een technologische expert of techneut op te leiden. Het vak biedt je echter voldoende vakinhoudelijke kennis en vakdidactische kwaliteiten om jou in staat te stellen jongeren warm en enthousiast te maken voor techniek, technologie en wetenschap. 

In je opleiding leer je hoe je technische problemen het beste oplost en hoe je leerlingen van de eerste graad secundair onderwijs kunt begeleiden in het ‘technologisch’ denken: problemen situeren en analyseren, concepten uitvoeren en evalueren, … Bovendien leer je jongeren echte techniekgebruikers worden. Je leert hen de techniek uit hun leefwereld begrijpen, duiden en hanteren. 

Eerste jaar 

In het eerste jaar word je in het eerste semester ondergedompeld in het toepassingsgebied energie. Je leert de impact van energiesystemen duiden en begrijpen hoe energie in staat stelt arbeid te leveren. Je leert een elektrische stroomkring inbouwen in concrete toepassingen. En... je wordt voor de eerste keer uitgedaagd een eigen technisch systeem te ontwerpen. Ook je onderzoeksvaardigheden worden ingezet in dit alles ! 

In het tweede semester verdiep je je in transportsystemen en leer je de eigenschappen van metalen en kunststoffen ontdekken. Je leert deze materiaalsoorten ook inzetten en bewerken. In dit semester word je langzaam maar zeker ook meer voorbereid op het leraar zijn. Je maakt kennis met projecten in het technisch proces en leert die ook zelf uitwerken. 

Moet je zeker weten 

Techniek is een heel boeiend vak door het diverse scala aan vaardigheden en competenties die kunnen ingezet worden. Handvaardigheden worden gekoppeld aan denkvaardigheden. Je leert technische systemen ontwerpen en analyseren. Je leert stappenplannen hanteren om technische systemen te maken. Je leert technische systemen begrijpen, gebruiken, herstellen, onderhouden, optimaliseren,.... En dit in heel veel verschillende toepassingsgebieden ! 

Techniek is een onderdeel van STEM (science, technology, engineering en mathematics). Misschien heb je al gehoord van STEM scholen of STEM vakken of projecten op middelbare scholen ? Ook in de opleiding komt dit uitgebreid aan bod. Je zal als student daarom samenwerken met studenten uit andere STEM disciplines om STEM uitdagingen tot een goed einde te brengen. Zo ben je helemaal mee en klaar om deel te nemen aan nieuwe hypes in je toekomstige werkveld ! 

Techniek kun je combineren met één van volgende onderwijsvakken: