Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

 

Studieadvies en studiekeuzebegeleiding

Weet je niet welke studie bij jou past? Twijfel je tussen opleidingen? Wil je advies over structuur en regelgeving hoger onderwijs? Contacteer onze studieadviseur Pascal Van Geit via studieadvies@hogent.be of 09 243 33 89. 

 
Vragen over vrijstellingen of je traject?

Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

 

Inschrijven

Zeker van je studiekeuze? Dan ben je klaar voor de volgende stap: de inschrijving!

Stage

Videoverslag van Sven Hoskens, Jelle Elaut en Lucas van Orshoven op stage @ In The Pocket

Videoverslag van Laure De Mey op stage @ Triangle Factory

Daan Callaert op stage @ Endare

Karim El Kaddouri op stage @ Userfull

Thomas Van der Eecken op stage @ Cartamundi Digital

Anneleen Wytynck op stage @ AZ Sint-Lucas

Devoxx

Devoxx, voor de leken, is hét Java-evenement van het jaar waar de nieuwste ontwikkelingen in de Java-wereld uit de doeken worden gedaan en voorgesteld aan het grote publiek. Het spreekt voor zich dat, in een wereld zoals informatica die aan een pijlsnel tempo evolueert, Devoxx eigenlijk een niet te missen aangelegenheid is voor iedere zichzelf respecterende Java programmeur.
Experts uit vele uithoeken van de wereld komen er sessies – in Devoxx jargon talks genoemd - geven over Android development, enterprise applicaties, ‘hippe’ dynamische talen zoals Scala en Groovy en nog veel meer, zodat er voor ieder wat wils is.
Met Hogeschool Gent ga je enkel de eerste twee dagen – de ‘University Days’ - waarin de sessies zich richten tot studenten in de informatica. Dat betekent dat het niveau en tempo nét goed zit.

Student Alexander Moerman: "Tijdens mijn bezoek aan Devoxx heb ik een zeer boeiende talk meegemaakt, genaamd ‘The well grounded Java developer’, waarin enkele Java experts met handen en voeten kwamen uitleggen wat de best practices zijn in de nieuwste Java versie (7 momenteel) en wat er staat aan te komen in de toekomst. Dit alles kwam gepaard met een aangename portie humor en praktijkgerichte codevoorbeelden, wat door een professionele bachelorstudent zoals mij wel gesmaakt werd. Kortom: als mijn toekomstige werkgever mij een tripje richting Devoxx aanbiedt, zal hij dat geen tweede keer moeten herhalen." Link: The Well-Grounded Java Developer

Student Kristof: "Devoxx is zeker een evenement om naar uit te kijken als informaticus. Alle nieuwe snufjes worden op een aangename manier uit de doeken gedaan.
We zijn er twee dagen ondergedompeld in de nieuwste technologieën. Er was een brede waaier aan sessies. Ik koos voor een introductie over Android. Alles wat je moet weten om een applicatie te maken voor Android werd hier uit de doeken gedaan.
Tussen de sessies door was er tijd voor een drankje en een snack. Bij de sessie over Java 7 kon  ik wat meer uitleg vragen over het doorsturen van informatie over een TCP verbinding. Het was voor de Devvox-spreker een koud kunstje om mij op het goede pad te zetten.
De tweede dag kon je sessies bijwonen die een uitbreiding waren op de introductie van de dag ervoor maar je kon evengoed een totaal ander onderwerp kiezen. Er waren verschillende bedrijven met elk hun eigen stand waar je spelletjes kon spelen of een leuk T-shirt kreeg.
Het was een leerrijke ervaring en met de kennis die je vergaard hebt kan je zelf van start gaan."

GSE meeting

De GSE (Guide Share Europe) is een vereniging van bedrijven die werken met Mainframe. Binnen de GSE zijn er werkgroepen opgericht rond specifieke topics (architecture, security, storage, …) . Binnen die werkgroepen worden steeds de nieuwste technologieën besproken en worden, tussen de specialisten op dat domein, ervaringen uitgewisseld.
De studenten Toegepaste informatica, keuzepakket mainframe, namen deel aan de werkgroep Architecture. Daar werden de nieuwste evoluties voor het verwerken van batch taken toegelicht, werd gesproken over het beheer van de mainframe ‘van op afstand’ en kregen onze studenten een speciaal voor hen opgezette sessie rond hybride systemen.

Onderstaand enkele getuigenissen rond deze unieke ervaring voor onze studenten.

Nog lang niet uitgestorven

"Over de hele lijn vond ik het  bezoek aan de GSE een zeer interessante ervaring. Allereerst omdat nog maar eens bevestigd werd, dat de mainframe lang niet aan uitsterven toe is. Integendeel zelfs, er worden nog steeds nieuwe technieken/methodes uitgedacht om de mainframe up to date te houden!
Een tweede reden waarom ik dit zeer nuttig vond, is dat je zag dat bijna alle bedrijven die een mainframe gebruiken present waren. Dit wijst erop dat het een kleine en open gemeenschap is, waarin iedereen elkaar kent.  Een bijkomend voordeel was dat iedereen, die stage volgt in het 2de semester, kon kennis maken met toekomstige collega’s of stagebegeleiders.
Bovendien waren de studenten die vorig jaar nog stage volgden, en nu reeds in het werkleven actief zijn, ook aanwezig. Dit gaf ons de gelegenheid om vragen te stellen over wat je moet verwachten van een stage, hoe de werksfeer daar is,etc."

Boeiend en aangenaam

"De verschillende sessies tijdens de GSE waren allemaal vrij boeiend om bij te wonen. Het was interessant om bevestigd te zien dat de Mainframe wereld nog steeds evolueert en wat er zich allemaal afspeelt in deze wereld. Ook was het aangenaam om eens kennis te maken met mensen die toch dagelijks met Mainframe bezig zijn. Algemeen gezien was de GSE zeker een ervaring die positieve herinneringen nalaat... voor herhaling vatbaar dus."

Connecties leggen

"De GSE meeting was zeer interessant doordat er connecties werden gelegd met andere mensen vanuit de mainframe wereld. Zo kreeg ik een betere inzage hoe het er in de bedrijfswereld nu aan toe gaat. Tevens waren de presentaties interessant om bij te wonen. Bij een van de presentaties kregen we een goed overzicht hoe mensen die niks met mainframe te maken hebben over mainframe applicaties dachten. Dit was bijzonder positief om te horen.
Ten slotte was de hele meeting gezellig en hebben we veel bijgeleerd. Het was ook leuk om te zien dat er veel tijd in ons werd gestoken en er zelfs een aparte presentatie voor ons was."

Netwerken

"Ik wist niet goed wat ik moest verwachten van de GSE, wie zou daar allemaal aanwezig zijn, hoe formeel of informeel zou het zijn, zouden er mensen van mijn stage bedrijf aanwezig zijn? We werden hartelijk ontvangen met een koffie/sinaasappelsap en een keuze aan kleine ontbijtkoekjes. Dit was een zeer aangename verrassing en liet ons toe een beetje te acclimatiseren. Het was niet eenvoudig om op dat moment al mensen aan te gaan spreken, iedereen leek elkaar al jaren te kennen.  Na elke presentatie was er een koffiepauze, de conversaties tussen leerlingen en mensen uit de industrie kwamen er traag maar zeker. Ik werd voorgesteld aan twee medewerkers van mijn stagebedrijf. Er werd ons gevraagd hoe wij de sessie aanvoelden, of het te volgen was of niet.
Conclusie: Het was een zeer aangename ervaring, ik heb voor het eerst een hele grote groep mensen uit de mainframe wereld mogen ontmoeten, er mee mogen praten en ook voor het eerst gezien hoe presentaties in verschillende talen door elkaar kunnen lopen binnen eenzelfde bijeenkomst.
De talen waren zeker geen hindernis, en qua inhoud hadden we volgens mij genoeg basis om elke sessie te kunnen volgen als er genoeg concentratie van de student is."

Kennismaking met het stagebedrijf

"In het algemeen was het als student, losstaand van de presentaties, heel interessant om in contact te komen met verscheidene mensen uit de mainframesector, onder meer met mijn stagementor en overige werknemers van mijn stagebedrijf. Daarbij waren de contacten met de ‘jonge’/startende generatie heel leerrijk. Hun aanwezigheid gaf mij een makkelijker aanspreekpunt voor de vele vragen. Zij konden ons, beter dan wie ook, een beter beeld geven over hetgeen ons de komende maanden, tijdens de stage, te wachten staat. Dit omdat ze het zelf nog maar net meemaakten.
De sessies zelf waren grotendeels goed te volgen. Daarbij was de voor ons (HoGent studenten) ingeplande extra sessie zeker een pluspunt. Het enige minpunt daarbij is echter dat we hierdoor afgescheiden zijn van de rest. Samengevat was de GSE bijeenkomst voor mij heel leerrijk, aangenaam en in de toekomst een aanrader voor mainframestudenten."

Geen verplichtingen

"Ik vond het zeer goed dat we de mogelijkheid hebben gekregen om deze uitstap te doen zonder dat het verplicht was. Hierdoor konden we zelf kiezen of we wilden kennismaken met mainframe buiten de lessen. Bij het aankomen voelde ik me toch wat onwennig en was het alsof ik daar toch nog niet echt thuis hoorde. Iedereen kende elkaar, was met elkaar aan het praten en af en toe eens naar ons aan het kijken.
We maakten kennis met onze stagementor en een paar van zijn collega’s. Hierdoor konden we al eens luisteren wat ons te wachten stond op de stage.
De presentaties waren interessant, maar de reactie van de aanwezigen op die presentaties, nog interessanter.
De middagpauze was leuk. Door het gesprek te volgen tussen de lectoren en de persoon die bij Toyota werkte heb ik toch wel wat bijgeleerd.
Conclusie: een aanrader voor de volgende jaren. Hou het wel buiten de lessen zodat enkel de mensen die willen gaan, meegaan. De GSE gaf een leuke meerwaarde aan het keuzevak Mainframe en zicht op wat ons te wachten staat in de toekomst."

Mainframe app komt van pas

"De bijeenkomst van de GSE BELUX bij RealDolmen was voor mij een toffe ervaring. Het was een benadering van de mainframewereld op een andere manier. Ik vond dat de presentatiesgoed te volgen waren maar soms nog iets moeilijker te plaatsen.
De presentatie die speciaal voor ons was georganiseerd, heeft mij echt het nut van een mainframe doen inzien en ook de nieuwe mogelijkheden die zich voordoen. Hoe dingen kunnen geoptimaliseerd worden. Ik heb op mijn smartphone ook een IBM Mainframe app (System z, te downloaden op de Android market en de IStore). In die app zijn alle elementen & updates van mainframe zichtbaar met allerlei specificaties. Zo kon ik de presentatie verbinden met wat daar staat van zBX en URM. Ik vond het boeiend om er naar te luisteren en kon goed volgen.
Ik vind het een echte meerwaarde dat we de kans hebben gehad om naar de GSE te gaan. Bedankt dat we die kans hebben gekregen."

Teambuilding Blankenberge

De jaarlijkse  extra muros activiteit in Blankenberge is een tweedaagse om naar uit te kijken!
We logeren in de Floreal  waar we bij aankomst per projectteam van 4 een kamer krijgen toegewezen.
Gedurende het ganse verblijf wordt het ‘nuttige aan het aangename gepaard’: we halen een frisse neus tijdens een buitenactiviteit en een eminente gastspreker schetst ons een beeld van de toekomst van een IT’er.

’s Avonds leren we de leden van ons team nog beter kennen tijdens de kwis en de ‘après –kwis’ in de bar van het hotel.

   

De nadruk ligt natuurlijk op de projectwerking en de volgende dag krijgen we alle mogelijke informatie over onze opdracht, de manier van uitwerken en de verschillende projectonderdelen.

Als we vragen hebben kunnen we die stellen aan de begeleidende lectoren die er op die manier samen met ons een geslaagde tweedaagse van maken!!!

Microsoft days

Vrijdag 20 april reisden we met enkele studenten toegepaste informatica naar Brussel om op de Microsoftday Windows 8 te ontdekken. In de voormiddag werden er theoretische sessies en demo's gegeven. Voornamelijk over het ontwikkelen van native windows 8 apps. Al snel werd de nieuwe richting die Microsoft wilt inslagen duidelijk. Het nieuwe besturingssysteem is gericht op touch. Na de middag kwam het interessantste deel van de dag, de lab sessions. Het doel van deze sessies was om je eerste native windows 8 applicatie te ontwikkelen. Dit leek in het begin vrij moeilijk, maar dat was zonder de hulp van de Microsoft medewerkers gerekend. Je kreeg persoonlijke begeleiding , en je kon ze niks verkeerd vragen. Tegen het einde van de avond volgde nog een leuke mededeling. Wie als eerste van de deelnemers een applicatie in de Windows Store plaatste maakte kans op een Nokia Lumia. Zeker motiverend, en een leuk einde van een leerrijke dag. Bovendien had Microsoft een heuse cateringservice voorzien. Microsoft zal mij zeker nog terugzien!

Student Laurent Seghers: "Een inspirerend gebeuren met een waaier aan informatie die aanleiding geven tot nieuwe inzichten, zowel als programmeur en als Windows-gebruiker."