Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

ANTON LOOPT STAGE IN JAPAN

 

Studieadvies en studiekeuzebegeleiding

Weet je niet welke studie bij jou past? Twijfel je tussen opleidingen? Wil je advies over structuur en regelgeving hoger onderwijs? Contacteer onze studieadviseur Pascal Van Geit via studieadvies@hogent.be of 09 243 33 89. 

 
Vragen over vrijstellingen of je traject?

Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

 

Inschrijven

Zeker van je studiekeuze? Dan ben je klaar voor de volgende stap: de inschrijving!

Afbeelding Anton loopt stage in Japan

Onze studenten moeten wereldburgers worden en dit kan alleen door ook in je opleiding de kans te krijgen om internationale en interculturele competenties te verwerven. Je kan bijvoorbeeld een tijdje in het buitenland gaan studeren of kiezen voor een buitenlandse stage. Anton Rooseleer koos voor een zeer speciale buitenlandse stage bij Yoshidaya Inc. in Japan. Anton schreef speciaal voor ons een impressie van zijn eerste stageweken in het verre Japan. 

"De mensen van Yoshidaya Inc. hebben mij bijzonder goed opgevangen. Ze hebben in hun naam een appartement gehuurd voor mij waarvan ze de kosten van mijn loon (residency subsidy) halen op het eind van de maand. Ze betalen me ook cash zodat ik geen bankrekening moet openen. Verder hebben ze mij een matrass/kussen/deken/kook gerief/toaster/microgolf/fiets en tv gegeven (er waren ook al standaard meubelen bij het appartement). 

Op de eerste werkdag heb ik met mijn directe collegas ook meteen elk een gesprek gehad van 1 uur waarbij ze wat cadeaus voor mij hadden en een Engelse tekst hadden voorbereid (ik had ook voor iedereen pralines mee). Geschenken geven is relatief belangrijk in de cultuur. 

Qua takenpakket ben ik op het ogenblik een Unity android programma dat een eerdere student had gemaakt aan het aanpassen om een andere technologie te gebruiken. Dit doe ik tot de persoon waarmee ik werk op zwangerschapsverlof gaat en daarna zal ik aan hun winkelwebsite werken met een andere collega. Mijn eerste opdracht was echter een minder gelukkige. Ik mocht klachtenbrieven vertalen gericht naar het bedrijf waarbij ze hun 3D modellen 3D printen. Natuurlijk was dit 3D printing bedrijf een bedrijf uit België.

Ik kom zeer goed overeen met de collega's en ben al 2 keer met hen op restaurant geweest. Ik moet wel zeggen dat het leren van het Japans (Japanese language proficiency test N2 geslaagd een paar maand geleden) zeer belangrijk hiervoor was. Engels alleen is OK voor het werk maar ik heb gehoord van hen dat de vorige studenten vaak in stilte zaten omdat de communicatie met hun moeilijk was. Ik heb ook al plannen gemaakt met collega's om een dicht bijzijnde stad en kasteel te bezoeken. 

Mijn collega's zitten in een andere leeftijdscategorie, dus ik ben ook bezig met het maken van vrienden van mijn leeftijd. Ik ben al naar een Engels/Japanese groepsoefensessie geweest in een naburige stad. Dit weekend ga ik dit weer doen. Ik ben ook op zoek naar eventueel vrijwilligerswerk dat ik kan doen.

Op zich is Japan tot nu toe verbazend gelijkaardig met België. Er zijn enkele dingen die opvallend anders zijn zoals bij het sluiten van een slot, hier draai je de sleutel naar de andere kant. Of bijvoorbeeld de wasmachines die enkel koud water gebruiken, of het uit doen van schoenen niet enkel in het huis maar ook in het bedrijf zelf. Er zijn zelfs gastpantoffels voorzien aan de hoofdingang van het bedrijf.  Het meest verbazende is waarschijnlijk het toilet met een ingebouwd bidet en een verwarmde wc-bril in mijn appartement. :-)

Op de foto zie je mij samen met mijn directe collega's. Ze hadden mij wel gezegd dat geen kostuum nodig was dus ik voelde mij niet bepaald comfortable op het moment van de foto toen ik aankwam en iedereen was volledig in kostuum. Ik was er ook nog geen 5 minuten en ze duwden mij naar voren voor de foto!"