Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

AFSTUDEERRICHTING LANDMETEN

 

Studieadvies en studiekeuzebegeleiding

Weet je niet welke studie bij jou past? Twijfel je tussen opleidingen? Wil je advies over structuur en regelgeving hoger onderwijs? Contacteer onze studieadviseur Pascal Van Geit via studieadvies@hogent.be of 09 243 33 89. 

 
Vragen over vrijstellingen of je traject?

Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

 

Inschrijven

Zeker van je studiekeuze? Dan ben je klaar voor de volgende stap: de inschrijving!

Afbeelding Afstudeerrichting landmeten

Match ik met de afstudeerrichting landmeten?


 • Naast jouw algemene interesse in vastgoed, ben je een echte doener. 
 • Je wilt graag de baan op om vastgoed op te meten en daarna de gegevens te verwerken tot plannen.
 • Je hebt een grote interesse in stedelijke ontwikkeling, ruimtelijk beleid en woonbeleid, mobiliteit, wegenbouw, landschapsbeheer en energie.
 • Je hebt veel goesting om terreinen op te meten en te karteren. Verkavelingen te ontwerpen. Afpalingen te realiseren. En plaatsbeschrijvingen uit te voeren.

Kan je bovenstaande puntjes afvinken? Dan is de richting landmeten beslist iets voor jou!

 

De richting landmeten


Algemene vakken

Slechts enkele opleidingsonderdelen volg je met de richting vastgoed samen. De meeste zijn specifiek gericht op jouw afstudeerrichting. Voor beide afstudeerrichtingen krijg je vanaf het eerste jaar zes soorten vakken:

 1. algemeen vormende vakken
 2. bouwtechnische vakken
 3. rechtsvakken
 4. beroepsspecifieke vakken
 5. projecten
 6. permanentevormingen zelfontwikkeling
Specifieke vakken

Je verdiept je in het afpalen van terreinen. En in het opmaken en ondertekenen van plannen. Je leert zelfstandig landmeet­kundige meettechnieken selecteren en toepassen om vervolgens de meetgegevens met de nodige precisie te verwerken. Je verzamelt, interpreteert en verwerkt informatie met behulp van landinformatie- en geografische informatie­systemen. Je documenteert, analyseert en beheert zelfstandig een technisch administratief juridisch dossier over een landmeetkundig onderwerp. Je neemt de ruimtelijke inrichting onder de loep. Daarbij besteed je voldoende aandacht aan milieu en veiligheid.

Activiteiten buiten de campus

Vanaf het eerste jaar koppelen we de theorie aan de praktijk via een aantal buitenschoolse activiteiten. Landmeetstudenten bezoeken het kadaster, voeren een week lang op locatie metingen uit en maken nog een extra studiereis.

Doorgedreven projectwerk

Via vakoverschrijdende projecten leer je in team werken. De landmeters maken een stedenbouwkundige sloopvergunning op voor een garagecomplex in Gent. En ze gaan op zoek naar nieuwe mogelijkheden voor het terrein. Voor hun tweede project kiezen ze zelf een groot terrein van vijf hectare voor het opmaken van een verkavelingsaanvraag met wegenis.

Als student landmeten krijg je al tijdens je opleiding de basisopleiding tot energiedeskundige type A.

 

Stage


Drie maanden stage

Gedurende het volledige tweede semester van het laatste jaar loop je drie maanden stage in een bedrijf uit de sector. Dat bedrijf mag je zelf kiezen. Ten slotte bekroon je je opleiding met een bachelorproef waarin je een onderzoeksopdracht uitwerkt. Nu ben je klaar om je plek op de arbeidsmarkt te veroveren.

Internationaal

Ons netwerk van stageplaatsen is heel uitgebreid, zowel binnen als buiten Europa. Onze studenten vind je dan ook terug in heel de wereld: Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Turkije, de VS, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Suriname. Een beperkt aantal studenten kan een volledig semester in het buitenland studeren aan een van onze partnerscholen binnen Europa.

 

Wat na je diploma?


Werken

Met je diploma in de richting landmeten kan je je meteen vestigen als zelfstandig landmeter-expert (zoals vastgelegd in de wet van 11 mei 2003). Je kan als deskundige aan de slag in een studiebureau en in de bouw- en vastgoedsector. Of als medewerker bij landmeters, aannemers en studie- of adviesbureaus. Daar werk je mee aan grootschalige opmetingen, verkavelingen, waardebepalingen en expertises. In beperkte mate kan je ook de activiteiten van vastgoedmakelaar uitoefenen.

Verder studeren

Je kan je verder gaan specialiseren in het postgraduaat geo-ICT of via een schakelprogramma kan je als landmeter nog een Master of Science in de industriële wetenschappen (landmeten of bouwkunde) behalen.

Ontdek alle mogelijkheden hier of vraag de andere opties aan de studietrajectbegeleider.

 

Wat je nog moet weten


 • De campus ligt vlakbij het station. Wil je toch op kot? Dan kan je er een huren in residentie Schoonmeersen of op de privémarkt in de buurt.
 • Bijna alle lectoren hebben een eigen praktijk. Als landmeter, makelaar, advocaat of architect en hebben dus specifieke kennis en praktijkervaring. Via gastdocenten brengen we extra expertise in de opleiding.
 • Deze opleiding biedt je gegarandeerd kwaliteit. Ze is immers gecertificeerd door het Royal Institute of Chartered Surveyors (RICS). 
 
 
 

Waar?

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1
9000 Gent
09 243 27 02
fnt@hogent.be