Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

AFSTUDEERRICHTING VASTGOED

 

Studieadvies en studiekeuzebegeleiding

Weet je niet welke studie bij jou past? Twijfel je tussen opleidingen? Wil je advies over structuur en regelgeving hoger onderwijs? Contacteer onze studieadviseur Pascal Van Geit via studieadvies@hogent.be of 09 243 33 89. 

 
Vragen over vrijstellingen of je traject?

Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

 

Inschrijven

Zeker van je studiekeuze? Dan ben je klaar voor de volgende stap: de inschrijving!

Afbeelding Afstudeerrichting vastgoed

Match ik met de afstudeerrichting vastgoed?


 • Naast jouw algemene interesse in vastgoed, sta je bekend om je commerciële flair.
 • Je komt graag netjes voor de dag en je houdt ervan met klanten om te gaan. Hen te overtuigen van je aanbod. Maar op een integere manier. 
 • Wie weet heb je wel zin om als vastgoeddeskundige op te treden. 
 • Of om de wereld van projectontwikkeling te ontdekken.

Kan je bovenstaande puntjes afvinken? Dan is deze richting beslist iets voor jou! 

 

De richting vastgoed 


Algemene vakken

Slechts enkele opleidings­onderdelen volg je met de landmeters samen. De meeste zijn specifiek gericht op jouw afstudeerrichting. Voor beide afstudeerrichtingen krijg je vanaf het eerste jaar zes soorten vakken:

 1. algemeen vormende vakken
 2. bouwtechnische vakken 
 3. rechtsvakken
 4. beroepsspecifieke vakken 
 5. projecten 
 6. permanente vorming en zelfontwikkeling
Specifieke vakken

Je gaat dieper in op de bouwtechnische aspecten van het beroep. Je leert bemiddelen bij verschillende soorten vastgoedtransacties: bij de verkoop, aankoop, ruil, verhuur of overdracht van onroerende goederen, onroerende rechten of handelsfondsen. Je start bouwpromotieprojecten op. En organiseert, promoot en volgt het hele project op van prospectie en haalbaarheidsstudie, over uitvoering tot en met de afrekening. Je stelt juridisch correcte overeenkomsten op voor vastgoedtransacties. En voert de bijhorende administratieve formaliteiten uit. Het boeiendste aan deze opleiding? Telkens opnieuw presenteer je een (eind)product dat voldoet aan de eisen van je toekomstige opdrachtgevers.

Activiteiten buiten de campus

Vanaf het eerste jaar koppelen we de theorie aan de praktijk via een aantal buitenschoolse activiteiten.

Als vastgoedstudent bezoek je projecten, vakbeurzen en het vastgoedcongres. Je gaat ook op  studiereis naar het buitenland en ontdekt er een minder bekende stad. Daarenboven heeft permanente vorming nog meer buitenschoolse activiteiten voor jou in petto.

Doorgedreven projectwerk 

Via vakoverschrijdende projecten leer je in team werken. De studenten vastgoed richten in het eerste jaar hun eigen fictief vastgoedkantoor op. 

In het tweede jaar onderzoeken ze hoe ze op een reële site een rendabel vastgoedproject kunnen ontwikkelen. Alle aspecten van project­ontwikkeling komen hierbij aan bod.

Wist je dat studenten vastgoed in het tweede jaar de basisopleiding tot energiedeskundige A als keuzevak kunnen kiezen?

 

Stage


Drie maanden stage

Gedurende het volledige tweede semester van het laatste jaar loop je drie maanden stage in een bedrijf uit de sector. Dat bedrijf mag je zelf kiezen. Ten slotte bekroon je je opleiding met een bachelorproef waarin je een onderzoeksopdracht uitwerkt. Nu ben je klaar om je plek op de arbeidsmarkt te veroveren.

Internationaal

Ons netwerk van stageplaatsen is heel uitgebreid, zowel binnen als buiten Europa. Onze studenten vind je dan ook terug in heel de wereld: Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Turkije, de VS, Canada, Australië, Nieuw- Zeeland en Suriname. Een beperkt aantal studenten kan een volledig semester in het buitenland studeren aan een van onze partnerscholen binnen Europa.

 

Wat na je diploma?


Werken

Met je diploma in de richting vastgoed kan je aan de slag als vastgoedmakelaar, syndicus of rentmeester, na een bijkomende beroepsstage van één jaar. Dat is immers de voorwaarde om deze beschermde beroepen te mogen uitoefenen. Na je diploma kan je ook in tal van bedrijven en organisaties aan de slag. 

Bijvoorbeeld:

 • bij een projectontwikkelaar
 • in een bouwbedrijf met eigen projectontwikkeling
 • bij een makelaar
 • in een bank
 • in een pensioen- of verzekeringsmaatschappij
 • bij de overheid
 • in een woningbouw-bedrijf
 • op een vastgoedafdeling van een grote onderneming

Als vastgoedkundige zal je voornamelijk instaan voor de verkoop, de verhuur en het beheer van vastgoed. Maar met je brede kennis van vastgoedrecht, stedenbouw, ruimtelijke ordening, constructie, bouwadministratie en vastgoedrekenen verleen je ook waardevol advies aan klanten of aan het bedrijf waarvoor je werkt. Uiteraard kan je ook kiezen voor een loopbaan als zelfstandige en een eigen  kantoor oprichten. Daarvoor moet je wel eerst een betalende BIV-stage lopen van één jaar. 

Verder studeren

Je kan je specialiseren in vastgoedbeheer via het postgraduaat van één academiejaar.  Wie de keuzevakken ‘strategic management’ en ‘beurs en beleggingen’ heeft gekozen, kan vervolgens via een verkort traject nog een bachelor bedrijfsmanagement of financie- en verzekeringswezen behalen.

Ontdek alle mogelijkheden hier of vraag de andere opties aan de studietrajectbegeleider.

 

Wat je nog moet weten


 • De campus ligt vlakbij het station. Wil je toch op kot? Dan kan je er een huren in residentie Schoonmeersen of op de privémarkt in de buurt.
 • Bijna alle lectoren houden een eigen praktijk. Als landmeter, makelaar, advocaat of architect en hebben dus specifieke kennis en praktijkervaring. Via gastdocenten brengen we extra expertise in de opleiding.
 • Deze opleiding biedt je gegarandeerd kwaliteit. Ze is immers gecertificeerd door het Royal Institute of Chartered Surveyors (RICS).
 
 
 

Waar?

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1
9000 Gent
09 243 27 02
fnt@hogent.be