Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

 

Studieadvies en studiekeuzebegeleiding

Weet je niet welke studie bij jou past? Twijfel je tussen opleidingen? Wil je advies over structuur en regelgeving hoger onderwijs? Contacteer onze studieadviseur Pascal Van Geit via studieadvies@hogent.be of 09 243 33 89. 

 
Vragen over vrijstellingen of je traject?

Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

 

Inschrijven

Zeker van je studiekeuze? Dan ben je klaar voor de volgende stap: de inschrijving!

Afbeelding Algemeen

Match ik met vastgoed?


 • Je bent een ondernemend type met een grote interesse in economie, zakendoen, techniek, cijferwerk, onderhandelen, ….
 • Je bent gefascineerd door woningen, appartements-
  gebouwen, kantoren, winkels, industriële gebouwen, winkelcentra …
 • Maar ook door bouwgronden en industriegronden en hoe die mee het landschap rondom jou bepalen.

Kan je bovenstaande puntjes afvinken? Dan is deze opleiding beslist iets voor jou! Nu nog de juiste richting kiezen. 

Vastgoed
Landmeten

 

De opleiding


Slechts enkele opleidingsonderdelen volg je met de hele groep. De meeste zijn specifiek gericht op jouw afstudeerrichting. Voor beide afstudeerrichtingen krijg je vanaf het eerste jaar zes soorten vakken:

 1. algemeen vormende vakken
 2. bouwtechnische vakken
 3. rechtsvakken
 4. beroepsspecifieke vakken
 5. projecten
 6. permanente vorming en zelfontwikkeling

In beide richtingen verdiep je je in de wet- en regelgeving. Meer bepaald: burgerlijk en gerechtelijk recht, bouw- en vastgoedrecht, milieurecht, ruimtelijk ordeningsrecht, handelsrecht en fiscaal recht. Je leert plannen van onroerend goed opstellen en interpreteren. Je raakt bedreven in het beschrijven, evalueren en bepalen van de waarde van hoofdzakelijk residentieel vastgoed. Je leert werken met standaardsoftware en informaticatoepassingen specifiek gericht op de vastgoedsector.

Via projectwerk maak je kennis met het werkterrein. Dat doe je door in kleine groepjes aan reële onderzoeksvraagstukken uit de praktijk te werken. Zo ervaar je het verschil met aanverwante vakgebieden en leer je de deontologische codes te respecteren.

Wist je dat zowel studenten landmeten als vastgoed de erkenning tot energiedeskundige type A al kunnen behalen tijdens hun bacheloropleiding?

 

Praktijk


Drie maanden stage

Gedurende het volledige tweede semester van het laatste jaar loop je drie maanden stage in een bedrijf uit de sector. Dat bedrijf mag je zelf kiezen. Ten slotte bekroon je je opleiding met een bachelorproef waarin je een onderzoeksopdracht uitwerkt. Nu ben je klaar om je plek op de arbeidsmarkt te veroveren.

Internationaal

Ons netwerk van stageplaatsen is heel uitgebreid, zowel binnen als buiten Europa. Onze studenten vind je dan ook terug in heel de wereld: Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Turkije, de VS, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Suriname. Een beperkt aantal studenten kan een volledig semester in het buitenland studeren aan een van onze partnerscholen binnen Europa.

 

Wat na je diploma?


Werken

Met een diploma bachelor in het vastgoed heb je tal van beroepsmogelijkheden. Deze zijn zo divers en tegelijk specifiek dat je beter doorklikt naar jouw afstudeerrichting:

Vastgoed  
Landmeten  

Verder studeren

Je hebt de mogelijkheid je te specialiseren via het postgraduaat vastgoedbeheer of geo-ICT. Via een schakelprogramma kan je als landmeter bijvoorbeeld nog een Master of Science in de industriële wetenschappen (landmeten of bouwkunde) behalen. En met één extra jaar kun je als makelaar een  bachelordiploma behalen in het bedrijfsmanagement, financie- en verzekeringswezen. 

Ontdek alle mogelijkheden hier of vraag de andere opties aan de studietrajectbegeleider.

 

Wat je nog moet weten


 • De campus ligt vlakbij het station. Wil je toch op kot? Dan kan je er een huren in residentie Schoonmeersen of op de privémarkt in de buurt.
 • Bijna alle lectoren houden een eigen praktijk. Als landmeter, makelaar, advocaat of architect en hebben dus specifieke kennis en praktijkervaring. Via gastdocenten brengen we extra expertise in de opleiding.
 • Deze opleiding biedt je gegarandeerd kwaliteit. Ze is immers gecertificeerd door het Royal Institute of Chartered Surveyors
 
 
 

Waar?

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1
9000 Gent
09 243 27 02
fnt@hogent.be