Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

BIOTECHNOLOGIE

Deze opleiding wordt vanaf academiejaar 2019-2020 aangeboden door HOGENT, onder voorbehoud van goedkeuring door de Vlaamse regering. Verdere info over deze opleiding volgt in de komende maanden.

Afbeelding Biotechnologie

Biotechnologie


De graduaatsopleiding in biotechnologie is een veelzijdige opleiding in het hoger onderwijs – niveau 5, waarin je wordt opgeleid om in labo’s in uiteenlopende sectoren aan de slag te gaan. Onder meer volgende aspecten komen aanbod:

 • Organische & anorganische chemie
 • Toegepaste biotechnologie
 • Chromatografie, fysicochemie …
 • Analytische chemie
Al doende leren

Wat maakt de opleiding zo bijzonder? De sterke praktijk- en beroepsgerichte aanpak waardoor je meteen wordt uitgedaagd je kennis naar de praktijk te vertalen. Nadat je de basisbouwstenen van het buitechnologie hebt eigen gemaakt leer je ze zelfstandig toe te passen in laboratoria op school of op de werkplek.

Flexibel traject

Deze opleiding omvat 120 studiepunten. Dit programma is verspreid over 6 semesters van 20 studiepunten en duurt dus 3 jaar. Het programma is heel flexibel opgebouwd. Zo kan je ook op latere tijdstippen in het academiejaar instappen.

 

Wat na je diploma?


Na je opleiding heb je de keuze: verder studeren of meteen gaan werken.

Werken

Als je je opleiding succesvol beëindigt, krijg je een officieel Europees erkend diploma van gegradueerde. 

 • Met een brede en praktijkgerichte chemische basis, kun je aan de slag in de chemische en biochemische industrie, zowel in de productie als in het kwaliteitscontrolelaboratorium (QC). 
 • Met je biochemische kennis en kennis van microbiologie kun je terecht in de industrie en het onderzoek van de biotechnologie, waar micro-organismen ingezet worden als fabriekjes voor de productie van geneesmiddelen, voedingsadditieven of -supplementen en biologische chemicaliën.
 • Met je kennis help je mee de kwaliteit van de voeding te bewaken en controleer je mee de aan- of afwezigheid van bepaalde micro-organismen, zowel in de voedselproducerende bedrijven (voedingsindustrie en agro) als in de controlerende bedrijven.
 • Je bent ook zeer geschikt als medewerker voor het milieubeheer door onder andere milieuanalyses uit te voeren (water, bodem, lucht).
 • Je komt ook in aanmerking voor een technisch-commerciële functie of voor een functie in onderzoek en ontwikkeling (R&D) voor alle genoemde sectoren.

Hoe dan ook staat je een boeiende en afwisselende carrière te wachten.

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Wil je je technische vaardigheden verrijken met financiële, organisatorische en bedrijfskundige kennis? Dat kan!

HOGENT biedt een vervolgtraject aan waarmee je een bachelor in de chemie of een bachelor in de biomedische laboratoriumtechnologie kan behalen.

Het traject omvat vrijstellingen voor studenten met het diploma van gegradueerde biotechnologie. Daarnaast kan je als student bijkomende vrijstellingen aanvragen op basis van Eerder Verworven Kwalificaties (EVK’s) en Eerder Verworven Competenties (EVC’s).

   

  Praktisch


   

  Waar en wanneer?

  • Gent (avondonderwijs)
   

  Heb je vragen?

  Wil je meer info over de inhoud, de manier van evalueren, de werkvormen, de gewenste begin- en eindcompetenties of het werkplekleren? Mail naar jan.vandenberghe@hogent.be. Voor alle anders praktische vragen kan je terecht bij graduaat@hogent.be

   

  Veelgestelde vragen