Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

EDUCATIEVE GRADUAATSOPLEIDING

Afbeelding Educatieve graduaatsopleiding

Educatieve graduaatsopleiding


Word jij de praktijkleraar die vanuit een stevige praktijkbasis en liefde voor het vak jongeren inspireert en motiveert? Iemand die leer- en ontwikkelkansen biedt voor elke leerling, sterk samenwerkt binnen een schoolteam, een maatschappelijk engagement opneemt en bijdraagt aan kwaliteitsontwikkeling van het vak en de school. Word jij de leraar die future proof in het werkveld staat: leergierig, verantwoordelijk, flexibel,…?

Dan is deze lerarenopleiding beslist iets voor jou. Om deze opleiding aan te vatten, moet je aan volgende voorwaarden voldoen:

 • je beschikt over een diploma secundair onderwijs
 • je hebt drie jaar erkende werkervaring in de vakken die je wil onderwijzen

Je kan deze lerarenopleiding starten in september en in februari van elk academiejaar. Alle vakken lopen over één semester en worden aangeboden op verschillende lesdagen. Je kan kiezen uit drie verschillende trajecten: standaardtraject, intensief traject of LIO-traject.

Standaardtraject
in tweeënhalf à drie jaar

Je wil de lerarenopleiding combineren met je job en/of je gezin? Dan is dit het meest geschikte traject voor jou. Het biedt je heel wat flexibiliteit en loopt over tweeënhalf tot drie academiejaren. Naargelang de studielast die voor jou mogelijk is, spreid je de opleiding over vijf à zes semesters. Reken daarbij op twee avonden of één lesdag (twee dagdelen) per week. Naast het voorgestelde standaardtraject tekenen wij graag een individueel traject voor je uit. Dat stemmen we volledig af op jouw persoonlijke job- en gezinssituatie.

Lesdagen vm nm av
Maandag   x x
Donderdag     x
Zaterdag x    

 

Intensief traject
van anderhalf jaar

Combineer je de lerarenopleiding niet met een job? Ben je overdag vrij en de hele week beschikbaar voor lessen en stageopdrachten? Dan kan je instappen in het intensief traject. Je opleiding werk je dan af in anderhalf jaar. Je volgt twee dagen per week les (overdag). De andere dagen gebruik je om de leerstof te verwerken, opdrachten uit te voeren of stage te lopen. Studenten die via een zogenaamd OKOT-traject van de VDAB instromen, volgen hetzelfde traject. OKOT staat voor onderwijskwalificerend opleidingstraject.

Lesdagen vm nm av
Weekdag 1 x x  
Weekdag 2 x x  
Leerkracht in opleiding
in twee jaar

Geef je al les op een school? Dan kom je in aanmerking voor het zogenaamde LIO-traject. LIO staat voor ‘leraar in opleiding’. Het is een uiterst flexibel traject met verschillende instapmomenten. Dit traject kan je volgen na het afwerken van een theoretisch didactisch basisgedeelte. Als LIO’er voer je voor 30 studiepunten praktijkopdrachten uit op de school waar je tewerkgesteld bent. Je doet dus aan werkplekleren op je eigen school. Voor de overige vakken van de lerarenopleiding volg je het standaardtraject, met dezelfde flexibele mogelijkheden die dat traject je biedt. Wil je graag overstappen van het standaardtraject naar het LIO-traject (en vice versa)? Ook dat is perfect mogelijk. De LIO-lerarenopleiding duurt twee academiejaren (of vier semesters). Dat is inclusief het eerste jaar in het standaardtraject, waarin je minstens het vak algemene didactiek volgt. Het gedeelte werkplekleren komt aan bod tijdens het tweede academiejaar.

De ondersteunende sessies van dit traject volg je op zaterdagvoormiddag op de campus Schoonmeersen.

 

Wat na je diploma?


Als je de opleiding succesvol voltooit, ontvang je het diploma van ‘educatief gegradueerde voor het secundair onderwijs’. Met dat diploma mag je zowel technische als praktijkvakken geven in het secundair onderwijs. Maar je kan er ook mee aan de slag in het volwassenenonderwijs en in het vormingswerk.

Welke vakken mag je geven?

Dat hangt af van het diploma dat je hebt behaald en je beroepservaring. Wil je weten welke lessen je later aan jongeren of volwassenen kan geven? Surf dan naar de website van het departement onderwijs. Je kan op twee manieren zoeken:

 • Van vak naar diploma: zo kan je nagaan welke diploma's vereist zijn om een bepaald vak te mogen onderwijzen.
 • Van diploma naar vak: zo kan je nagaan welke vakken je mag onderwijzen met een bepaald diploma.

Tijdens de eerste lessen van de opleiding kijken we dit grondig na voor elke student.

Je vraag over je vakbevoegdheid kan je ook mailen naar het departement Onderwijs via onderwijsbevoegdheid.secundaironderwijs@vlaanderen.be. Of je kan bellen naar het gratis nummer 1700. Dat is het centrale contactpunt van de Vlaamse overheid. Je kan er tijdens werkdagen van 9 tot 19 uur met al je vragen terecht.

   

  Praktisch


   

  Waar en wanneer?

  Je volgt les op de campus Schoonmeersen in Gent.

   

  Heb je vragen?

  Wil je meer info over de inhoud, de manier van evalueren, de werkvormen, de gewenste begin- en eindcompetenties? Mail naar graduaat@hogent.be. We helpen je graag verder! 

   

  Veelgestelde vragen