Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

ELEKTROMECHANISCHE SYSTEMEN

Afbeelding Elektromechanische systemen

Elektromechanische systemen


De graduaatsopleiding elektromechanische systemen is een veelzijdige opleiding in het hoger onderwijs – niveau 5, waarin je kennismaakt met alle facetten van meet-, regel- en onderhoudstechnieken zoals:

 • Metingen en onderhoud aan elektromechanische installaties. Meten is weten, zowel om storingen op te lossen als om ze te voorkomen.
 • Nadat je de werking van installaties of productielijnen test, haal je daar meetresultaten uit. Op basis daarvan formuleer je voorstellen voor herstellingen of bijsturingen en leg je deze voor aan je leidinggevende.
 • Je werkt later in een bepaalde context, voor diverse klanten en krijgt verschillende opdrachten. Je kunt je daarin vlot aanpassen.
 • Om dit te kunnen krijg je een basis mee van elektriciteit, mechanica, hydraulica, elektronica, PLC, sensoren en sturingen, veiligheid … Je blijft je kennis up tot date houden.

Je kiest in de opleiding voor één van de twee afstudeerrichtingen. Naast een gemeenschappelijk deel maak je de keuze tussen:

Meet en regeltechnieken

Hierbij leer je de werking van processorgestuurde productie- en proceslijnen of producten te optimaliseren. Je bent dus in staat om goedgekeurde computergestuurde programma’s te wijzigen en in te laden. Je staat in voor de goede werking van het sturingsgedeelte van industriële installaties. Steeds in overleg met je leidinggevende.

Onderhoudstechnieken

Deze afstudeerrichting is meer hands-on. Je leert elektromechanische systemen (machineparken, installaties, systemen) te onderhouden. Je speelt een belangrijke rol in het technisch operationeel houden van elektro-mechanische systemen op vlak van kwaliteit, beschikbaarheid, betrouwbaarheid, productiviteit, veiligheid,... Daarom behaal je binnen de opleiding de nodige attesten om later aan de slag te gaan (VCA- attest, BA4 en BA5, attest heftruck, hoogtewerker, rolbrug.)

 

Flexibel traject


Al doende leren

Wat maakt de opleiding zo bijzonder? De sterke praktijk- en beroepsgerichte aanpak via ‘werkplekleren’. Je leert niet alleen op school maar ook op de werkvloer. De theorie en het brede kader dat je aangeleerd krijgt kan je meteen toepassen op de werkplek. In het traject in avondonderwijs kunnen de stages ook uitgevoerd worden op de eigen werkplek.

Flexibel traject

Deze opleiding omvat 120 studiepunten. Aan jou de keuze of je de opleiding volgt in dagonderwijs of ’s avonds. Je keuze bepaalt de duurtijd van je traject. Wat je ook kiest, de minimale duurtijd van de opleiding is twee jaar. Het programma is heel flexibel opgebouwd. Zo kan je ook op latere tijdstippen instappen.

 

Wat na je diploma?


Na je opleiding heb je de keuze: verder studeren of meteen gaan werken.

Werken

Als je je opleiding succesvol beëindigt, krijg je een officieel Europees erkend diploma van gegradueerde. Met dit diploma kan je aan de slag in een industriële omgeving. De meet- en regeltechnicus werkt bij een constructeur van industriële installaties of als onderhoudsmedewerker in een technische dienst van een industrieel bedrijf. Als onderhoudstechnicus ga je aan de slag op een werkplek waarin verschillende technische systemen samen een productieomgeving vormen.

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! HOGENT biedt een vervolgtraject aan waarmee je een bachelor elektromechanica kan behalen. Het traject omvat vrijstellingen voor studenten met het diploma van gegradueerde in de elektromechanische systemen. Daarnaast kan je als student bijkomende vrijstellingen aanvragen op basis van Eerder Verworven Kwalificaties (EVK’s) en Eerder Verworven Competenties (EVC’s).

   

  Praktisch


   

  Waar en wanneer?

  • Gent (dag- en avondonderwijs)
   

  Heb je vragen?

  Wil je meer info over de inhoud, de manier van evalueren, de werkvormen, de gewenste begin- en eindcompetenties of het werkplekleren? Mail naar frederik.laureys@hogent.be. Voor alle anders praktische vragen kan je terecht bij graduaat@hogent.be

   

  Veelgestelde vragen