Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

WERFORGANISATIE

Deze opleiding wordt vanaf academiejaar 2019-2020 aangeboden door HOGENT, onder voorbehoud van goedkeuring door de Vlaamse regering. Verdere info over deze opleiding volgt in de komende maanden.

Afbeelding Werforganisatie

Werforganisatie


De graduaatsopleiding in werforganisatie is een veelzijdige opleiding in het hoger onderwijs – niveau 5, waarin je kennismaakt met alle facetten van werfleiding voor bouwprojecten zoals:

 • Een stevige portie bouwtechnische informatie over materialen, materieel, constructietechnieken, bouwwetenschappen en kwaliteits- en duurzaamheidsnormen.
 • Het opmaken van een logistieke planning om de juiste middelen en mensen in te zetten voor de uitvoering van de werken.
 • Een training in communicatie in een interculturele werfcontext.
 • Het aansturen en bijsturen van uitvoerend personeel op de werf. Hۜۜet bewaken van de kwaliteit van de werken en de veiligheid op de werf.
 • Leren uitzetten van een bouwwerk volgens de voorgelegde plannen.
 • De continue verandering van het werkveld. Je leert in te spelen op nieuwe complexe uitdagingen.
Wegenbouw of woningbouw

De opleiding biedt twee afstudeerrichtingen aan: woningbouw en wegenbouw. Daarbij worden een aantal opleidingsonderdelen gemeenschappelijk aangeboden voor beide groepen samen.

Kies je voor de afstudeerrichting woningbouw, dan leren we je de coördinatie op te nemen bij kleinere, gestandaardiseerde bouwwerken in de woningbouw. Dit kan zowel gaan om nieuwbouw en renovatie, ruwbouw en afwerking, laagbouw en hoogbouw, traditionele en innovatieve bouwtechnieken, skeletbouw en massiefbouw, residentiële en niet-residentiële bouw, volledige bouwprojecten beperkt in omvang en complexiteit of afgebakende delen van grotere bouwprojecten.

 

De afstudeerrichting wegenbouw richt zich hoofdzakelijk op minder complexe, gestandaardiseerde wegeniswerken. Daaronder passen zowel onderhoudswerken op een mobiele werf als nieuwe uitvoeringen en kleine infrastructuurwerken.

Al doende leren

Denk daarbij bijvoorbeeld aan de aanleg van een parking, een bushok, rioleringswerken en het leggen van nutsvoorzieningen.

Overdag, ’s avonds of in het weekend

Deze opleiding omvat 120 studiepunten. Wat maakt de opleiding zo bijzonder? De sterke praktijk- en beroepsgerichte aanpak via ‘werkplekleren’. Je leert niet alleen op school maar ook op de werf. De theorie en het brede kader dat je aangeleerd krijgt kan je meteen toepassen op de werkplek. Bovendien kunnen de stages ook uitgevoerd worden op de eigen werkplek of kan je de stage spreiden over een semester.

 

Wat na je diploma?


Na je opleiding heb je de keuze: verder studeren of meteen gaan werken.

Werken

Als je je opleiding succesvol beëindigt, krijg je een officieel Europees erkend diploma van gegradueerde. Met dit diploma kan je aan de slag in de bouwsector: als werfleider voor minder complexe bouwwerven of als werkvoorbereider. Bovenop je diploma verwerf je de attesten “VCA-VOL” en “Energiedeskundige type A”. Dit zijn extra troeven om aan de slag te gaan.

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! HOGENT biedt een vervolgtraject aan waarmee je een bachelor vastgoed kan behalen. Het traject omvat vrijstellingen voor studenten met het diploma van gegradueerde werforganisatie. Daarnaast kan je als student bijkomende vrijstellingen aanvragen op basis van Eerder Verworven Kwalificaties (EVK’s) en Eerder Verworven Competenties (EVC’s).

   

  Praktisch


   

  Waar en wanneer?

  Deze opleiding wordt aangeboden op de HOGENT-campussen te Gent en gaat door in een combinatie van dagonderwijs (namiddag) en avondonderwijs.
   

  Heb je vragen?

  Wil je meer info over de inhoud, de manier van evalueren, de werkvormen, de gewenste begin- en eindcompetenties? Mail naar graduaat@hogent.be. We helpen je graag verder! 

   
   

  Veelgestelde vragen