Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

PRAKTISCH

 

Graduaatsopleidingen academiejaar 2018-2019: praktische info

 

Inschrijven

Er zijn twee start- en instapmomenten per jaar: 1 september en 1 februari. De student kan zich voor alle HBO5-opleidingen, uitgezonderd verpleegkunde en de opleidingen bij het Perspectief PCVO, uiterlijk inschrijven tot de datum waarop een derde van de opleidingstijd/ lestijd van het opleidingsonderdeel wordt voltooid. Een student die zich voor verpleegkunde wil inschrijven doet dit voor de aanvang van de module.

Voor de opleidingen bij CVO Panta Rhei en GO! CVO Leerstad kan je je online inschrijven. Wanneer je wil inschrijven voor een HBO5- opleiding bij het Vesaliusinstituut of bij Het Perspectief PCVO moet je persoonlijk langsgaan op het studentensecretariaat van de betreffende HBO5-instelling.

Wat breng je mee bij inschrijving?
  • Je identiteitskaart of je bewijs van wettig verblijf
  • Kopie van je diploma, getuigschrift, certificaat, (deel)attest, …
  • Een aanvraag voor vrijstellingen, indien van toepassing
  • Attest voor korting op het inschrijvingsgeld (VDAB, OCMW, VAPH …), indien van toepassing

Betalen kan, afhankelijk van de instelling en de locatie, ofwel met cash geld, met opleidingscheques, bancontact of via overschrijving. Het inschrijvingsgeld wordt door de Vlaamse Overheid per decreet bepaald en bedraagt 1,50 euro per lestijd voor alle opleidingen binnen het volwassenenonderwijs. Afhankelijk van je statuut kan je in aanmerking komen voor vermindering of vrijstelling van betaling van inschrijvingsgeld. Voor de opleiding HBO verpleegkunde betaal je geen inschrijvingsgeld.

Raadpleeg de websites voor het overzicht van de inschrijvingsdagen en de openingsuren van de secretariaten.

www.vesaliusinstituut.be   www.hetperspectief.net

www.leerstad.be   www.hbo5-gent.be

Recht op kinderbijslag

Ben je tussen 18 en 25 jaar, dan behoud je onder bepaalde voorwaarden het recht op kinderbijslag. Studeer je in HBO5 dan moet je ingeschreven zijn voor tenminste 27 studiepunten. Als je nog niet studeert in het studiepuntensysteem dan zijn dit minstens 13 lesuren. Stages tellen mee. De lessen mogen ’s avonds georganiseerd worden.

Voor meer info kun je te rade gaan bij een HBO5-onderwijsinstelling.


Studietoelage

Als je les volgt in volwassenenonderwijs (HBO5) kom je momenteel niet in aanmerking voor een studietoelage. In de opleiding verpleegkunde HBO5 kan je wel recht hebben op een studietoelage indien je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Meer info over schooltoelagen en studietoelagen


Opleidingscheques

Opleidingscheques zijn bedoeld om (een deel van) het inschrijvingsgeld en het cursusmateriaal van bepaalde opleidingen mee te betalen. Per kalenderjaar kan je voor max. 250 euro opleidingscheques aanvragen. De cheques kunnen bij de VDAB worden aangekocht. Je bestelt de opleidingscheques best op voorhand zodat je bij inschrijving onmiddellijk met de opleidingscheques kan betalen. Je betaalt slechts de helft van de cheques, de Vlaamse overheid betaalt de andere helft. Voorwaarde is dat je al werkt. Opleidingscheques zijn bedoeld voor laag- en middengeschoolden. Hooggeschoolden kunnen er enkel gebruik van maken als ze loopbaanbegeleiding volgen in een erkend centrum.