Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

BASISVORMING PRIVATE FONDSENWERVING

Vous êtes francophone et vous souhaitez suivre les formations en français? Alors, vous trouverez les informations nécessaires concernant la formation « Principes fondamentaux des collectes de fonds ici.

 

Navorming particuliere fondsenwerving

Wilt u starten met fondsenwerving, maar weet u niet goed waar te beginnen?
Via deze vorming krijgt u alle informatie om een professioneel fondsenwervingsplan op te stellen op jouw maat.

Beschrijving

Het navormingstraject 'Fondsenwerving bij particulieren' is de valorisatie van het PWO-project Fondsenwerving in België: een analyse en PWO-project Retentie van jongvolwassen schenkers.

In deze vorming krijgt u alle nodige kennis om een eerste fondsenwervingsplan op te stellen. Via theorie, kennisdeling en praktische voorbeelden op maat van startende fondsenwervende organisaties zal u alle nodige kennis vergaren en met een eerste fondsenwervingsplan én deelnemersattest huiswaarts keren.

Op het einde van dit traject zal u individueel verder gecoacht worden bij het professionaliseren van uw eigen fondsenwervingsplan. Deze coaching gebeurt door de lesgevers in samenwerking met senior consultant Ilja De Coster.

Bij de navorming krijgt u ook de handleiding waarin de resultaten van het onderzoek ‘Fondsenwerving in België: een analyse’ tot een praktisch bruikbaar geheel verwerkt zijn. 

Meer info?

Wilt u op de hoogte blijven van ons vormingsaanbod? Wilt u meer weten over het huidig en toekomstig onderzoek rond fondsenwerving van HOGENT?

Getuigenissen

 • Tom Billiet coördinator CLBch@t Deze vorming hielp me als beginner op het vlak van fondsenwerving om een werkzaam plan van aanpak op te stellen. Een pluim voor de organisatoren!
 • Pieter De Bock PR/sponsoringsverantwoordelijke Vesta vzw Tools en handvaten voor een concreet plan op maat van de eigen organisatie. Praktijkvoorbeelden, onderbouwde tips en zeer praktisch naslagwerk waarmee basis is gelegd om de fondsenwerving in de organisatie verder te laten groeien. Opleiding ‘dwingt’ om na te denken hoe je naar de fondsenwerving van de organisatie kijkt!
 • Bianca Decroix boekhouding/personeelsadministratie Vondels vzw Fondsenwerving voor particulieren was heel interessant. Door deze cursus is mij duidelijk geworden hoe dit in zijn werk gaat en hoe je dit moet aanpakken wil je een goede fondsenwerver zijn. Wij kennen vooral sponsoring, dus dit was nieuw voor mij, maar ik denk dat ik, door hier ook aan deel te nemen, particulieren zal kunnen warm maken om onze vzw te steunen. Inhoud, gastsprekers, tips en netwerken let medestudenten was leerrijk en vooral verrijkend.
 • David Joëts projectmanager bij Democratie.nu Fondsenwervingopleiding op maat. Aangenaam en boeiend aangebracht, met voldoende ruimte voor praktijkvoorbeelden en vragen van de deelnemers. Erg behulpzame lesgevers. Voldoende afwisseling tussen theorie en praktijk. Een aanrader! Enig minpuntje: omdat er zoveel interactie/inbreng is van de deelnemers kan er soms niet altijd even diep worden ingegaan op alle punten van de cursus.
 • Frederik Pollet afgevaardigd bestuurder bij Siddarta Development Ethiopia Fondsenwerving: wat houdt dit zoal in? Hoe begin je er aan? Deze cursus is een uitstekende basis om fondsenwerving te duiden. De rest van het werk is aan ons!
 • Nanne Van Hoytema marien bioloog bij Sea First Foundation Deze navorming geeft een goede basis over fondsenwerven bij particulieren door vzw’s. Het is voor mensen zonder eerdere ervaring zeer goed te volgen, vooral door de vele praktijkvoorbeelden.

Het navormingstraject 'Fondsenwerving bij particulieren' richt zich op de vraag 'Hoe stel je een strategisch fondsenwervingsplan op?'. De navorming bestaat uit zes modules verdeeld over zes namiddagen telkens van 12 tot 16 uur (inclusief lunch met belegde broodjes).

Na deze zes modules heeft u voldoende kennis om zelf aan de slag te gaan en een eigen fondsenwervingsplan op te stellen.

Module 1: Introductie particuliere fondsenwerving
Dinsdag 21 januari 2020 van 12 tot 16 uur

Module 2: Strategische fondsenwerving: analyse van jouw organisatie
Dinsdag 28 januari 2020 van 12 tot 16 uur

Module 3: Doelgroepen voor fondsenwervers
Dinsdag 11 februari 2020 van 12 tot 16 uur

Module 4: Non-profit branding en fondsenwervingskanalen
Dinsdag 25 februari 2020 van 12 tot 16 uur

Module 5: Stel een actieplan op voor fondsenwerving
Dinsdag 10 maart 2020 van 12 tot 16 uur

Module 6: Evalueren en bijsturen van jouw strategisch fondsenwervingsplan
Dinsdag 24 maart 2020 van 12 tot 16 uur

Module 7: Feedback op je eigen fondsenwervingsplan
Na een tussentijdse, digitale feedback op uw fondsenwervingsplan krijgt u uitgebreide, individuele feedback en tips & tricks om uw fondsenwervingsplan te optimaliseren. Uw plan zal vertrouwelijk behandeld worden, de nodige documenten worden hiervoor opgesteld.

Waar?

Campus Schoonmeersen – Gebouw D
Valentin Vaerwyckweg 1 
9000 Gent 

We zijn zeer goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Daarnaast zijn er verschillende parkeermogelijkheden.

Contact

Indien u vragen heeft, stuur dan een mailtje naar onderzoek.fondsenwerving@hogent.be

Tot eind november betaal je dankzij de vroegboekkorting slechts 950 euro. Daarna kost de navorming 1050 euro. 

Deze vorming is uitsluitend bedoeld voor non-profitorganisaties (niet toegankelijk voor commerciële organisaties).

 • Inbegrepen in deze prijs:
  • Lunch met belegde broodjes
  • Boek ‘Fondsen werven door Belgische non-profitorganisaties – Onderzoeksresultaten in de praktijk’
  • Individuele feedback op jouw fondsenwervingsplan 
Wil je je inschrijven? Stuur een mailtje naar onderzoek.fondsenwerving@hogent.be.

Stopzettingsvoorwaarden: de deelnemer of zijn werkgever kan de inschrijving annuleren, op voorwaarde dat de annulering schriftelijk of per mail gebeurt, en dit ten laatste tien dagen vóór aanvang van de cursus (eerste sessie van de module). Bij annulering dient er wel 50% van het inschrijvingsgeld betaald te worden.

Annulatie minder dan tien dagen voor de aanvang van de cursus is niet mogelijk; de cursist kan zich wel laten vervangen door een collega, op voorwaarde van melding van de vervanging aan de organisatie.