Studiedag 13 februari 2019
Diabetes is een chronische ziekte met een complexe behandeling. Communicatieve en culturele drempels staan de therapietrouw van anderstalige diabetici geregeld in de weg. In de onderzoekslijn ‘Taal en Zorg’ bracht de vakgroep Talen deze drempels reeds in kaart. Op deze studiedag komen verschillende gastsprekers vanuit hun expertise de struikelblokken belichten, en brengen oplossingen naar voor om die te kunnen overbruggen en de therapietrouw te bevorderen. We sluiten de voormiddag af met een netwerklunch.
Artsen, diabeteseducatoren, diëtisten, verpleegkundigen, hulpverleners, docenten, studenten, onderzoekers, beleidsmedewerkers, en iedereen die in aanraking komt met anderstalige diabetici.
Marjan Mensinga studeerde in 1983 af als verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg. Later behaalde zij een diploma in de Culturele Antropologie en nietwesterse sociologie (Vrije Universiteit Amsterdam) en volgde zij een opleiding tot Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige.
Sinds 2002 is zij werkzaam voor het Nederlandse expertisecentrum Pharos als trainer/adviseur (20 uur per week). Daarnaast werkt ze als sociaal psychiatrisch verpleegkundige bij Indigo Midden Nederland/Utrecht en praktijkondersteuner huisarts geestelijke gezondheidszorg (POH GGZ) in een huisartsenpraktijk in Zeist. Als trainer heeft zij de volgende aandachtsgebieden: gezondheidsvaardigheden, cultuursensitieve zorg en ziektebeleving in andere culturen.
Antoon Cox is postdoctoraal onderzoeker en doceert Spaans tolken en vertalen aan de KU Leuven. Hij is ook lid van het Brussels Institute of Applied Linguistics van de Vrije Universiteit Brussel en visiting scholar aan de School of Medical Education van King’s College London.
Zijn onderzoek richt zich op interpersoonlijke communicatie in stressvolle meertalige contexten zoals de dienst spoedgevallen en opvangcentra voor asielzoekers. Antoon is auteur en medeauteur van artikels in onder andere Patient Education and Counselling (2017), Monti (2015) en New Voices in Translation studies (2015). Antoon is ook betrokken bij de training van sociaal tolken.
Dr. Abdellatif Riffi studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel, heeft gewerkt als spoedarts in Vilvoorde en is nu huisarts in huisartsenpraktijk Hanswijk in Mechelen. Hij is tevens secretaris van VAMOS – Vlaamse Artsen van Marokkaanse Origine en solidariteit, een vereniging van een zestigtal Vlaams-Marokkaanse artsen die onder meer studiedagen over gezondheid en solidariteitsacties voor vluchtelingen organiseert. Bovendien is hij lezinghouder aan de Vrije Universiteit Brussel, waar hij in samenwerking met integratiecentrum Foyer Brussel een onderzoek heeft gevoerd naar cultuursensitieve diabeteseducatie bij allochtone patiënten.
Woensdag 13 februari 2019
Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1
9000 Gent
15 euro (studiedag + netwerklunch)
Studenten kunnen gratis deelnemen.
Inschrijven kan via deze link.