Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

Alterbrew: Gebruik van alternatieve granen voor de productie van kwaliteitsvolle innovatieve bieren

De afgelopen jaren is er een duidelijke en aanhoudende trend waarneembaar voor de bierconsumptie: de consument drinkt minder, maar verkiest steeds meer hoogkwalitatieve degustatiebieren met een uitgesproken karakter. In België is dit aanbod aan speciaalbieren al groot, mede dankzij de vier gistingswijzen. Daarnaast wordt er volop geëxperimenteerd met speciale (nieuwe) hopsoorten en allerlei aroma’s zoals van kruiden en houtlagering,… Gerst blijft tot op vandaag echter nog altijd één van de vier basisgrondstoffen van bier.

Het is voor brouwers belangrijk om blijvend op zoek te gaan naar alternatieven voor de klassieke grondstoffenbevoorrading. Naast het economisch aspect, evenals het ecologisch verantwoord werken met grondstoffen, willen de brouwers ook alternatieven op gebied van smaakbeleving, waarbij getracht wordt om zo kort mogelijk bij de natuurlijke grondstoffen (eigen aan het brouwproces) te blijven. Het gebruik van alternatieve (pseudo)granen in ongemoute vorm is dan ook een interessante en natuurlijke piste voor productdiversificatie. Het is nog niet of amper gekend welke finale smaakkarakteristieken deze granen aan de innovatieve bieren geven, laat staan dat de smaakstabiliteit in functie van de tijd al wetenschappelijk/analytisch is onderzocht. 

Dit project heeft als globaal doel na te gaan op welke manier brouwers de alternatieve ongemoute (pseudo)graansoorten in hun brouwproces kunnen implementeren en wat ze kunnen verwachten aan algemene kwaliteit, smaak en smaakstabiliteit van deze innovatieve bieren. De alternatieve granen zijn de oertarwes (emmer, eenkoorn, spelt en khorasan), de pseudogranen (amarant, quinoa, sorghum en boekweit) en andere granen zoals Tritordeum, teff. Op dit moment is er behoefte aan onderzoek naar hun brouwerijtechnologische en -sensorische eigenschappen bij verwerking in bier. 

Dit onderzoek zal brouwers in staat stellen om een authentiek en innovatief bier op de markt te brengen dat zijn plaats verdient naast de traditionele standaardbieren. Zowel de microbrouwerijen als de grote brouwerijen zullen de kennis onmiddellijk implementeren in hun bedrijf voor de ontwikkeling van nieuwe brouwrecepten, wetende dat de vraag van de consument naar lokale, authentieke producten gestegen is. Onder het motto ‘small is beautiful’ zijn lokaal gebrouwen bieren daardoor aan een opmars begonnen. Deze alternatieve bieren zullen de toekomst van deze lokale brouwerijen verzekeren.

 

 
Contact

Jessika De Clippeleer
jessika.declippeleer@hogent.be
+32 9 243 24 98

 
Onderzoeksgroep

Dit is een tweejarig TETRA-project gesteund door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) en is een samenwerking tussen de gemeenschappelijke HOGENT/UGent-onderzoeksgroep Brouwerijtechnologie en de onderzoeksgroep Enzym-, Fermentatie- en Brouwerijtechnologie (EFBT, KU Leuven, Technologiecampus Gent).

 
Onderzoekslijn

Dit is een onderzoeksproject
binnen de onderzoekslijn
product- en procesoptimalisatie
in de brouwerijsector.

 
Type project

TETRA-project
Startdatum: 01/10/2019
Einddatum: 30/09/2021

 

Experten

Jessika De Clippeleer

Dana Vanderputten+ 32 9 243 24 76

David Laureys

Luc De Cooman

Gert De Rouck

Filip Van Opstaele