Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

VLIR-PROJECTEN IN ECUADOR

VLIR-projecten in Ecuador

In het VLIR-UOS-netwerkprogramma werken verschillende Ecuadoriaanse instituten voor hoger onderwijs (Escuela Superior Politécnica del Litoral, Universidad de Cuenca, Universidad Técnica del Norte en Escuela Politécnica Nacional) samen om de capaciteit voor academisch onderwijs in Ecuador te verbeteren. Het doel is om meer en bekwamere professionals te hebben voor ‘natural resources protection and sustainable exploitation' en hoogopgeleide specialisten af te leveren in het kader van ‘Biodiscovery’ en ‘Water Resource Management’. Want dergelijke experts zijn nodig om wetenschap, technologie, innovatie en hoger onderwijs in Ecuador te verbeteren.

Bovendien worden de plaatselijke natuurlijke rijkdommen ongecoördineerd ontgonnen, waardoor de biodiversiteit vermindert en watertekorten en vermindering van waterkwaliteit optreden. Het Netwerkproject wil het duurzaam gebruik van de Ecuadoriaanse biodiversiteit en waterbronnen ondersteunen. De specifieke academische doelstelling is het verhogen van de capaciteit van de Ecuadoriaanse universiteiten door de uitbouw van twee joint master-programma’s, interuniversitaire ‘research based’ masters die aan internationale standaarden voldoen.

Parallel aan dit project, maar er toch mee verweven, loopt een VLIR-Zuidinitiatief met de universiteit van de Amazone, IKIAM. Dit onderzoeksproject gaat de biodiversiteit van het Ecuadoriaanse Amazonebekken na op basis van eDNA. Er wordt gefocust op zowel amfibieën, vissen en macro-invertebraten. 

Christine Van der heyden participeert voor HOGENT ook in andere onderzoeksprojecten rond waterkwaliteit in Ecuador, waarbij praktisch meegewerkt wordt aan de staalnames en staalverwerking. Zo werden Lago Yahuarcocha, de gletsjer op de vulkaan Antisana en rivieren in Amazonía bemonsterd. Reeds meermaals werd ook deelgenomen aan expedities naar de Galapagoseilanden: Santa Cruz, San Cristóbal en Isabela. 

 
Contact

Christine Van der Heyden
christine.vanderheyden@hogent.be
+32 9 243 27 71

 
Onderzoeksgroep

Dit is een onderzoeksproject
van de onderzoeksgroep
Milieutechnologie

Meer info

 
Onderzoekslijn

Dit is een onderzoeksproject binnen de onderzoekslijn Ecologische waterkwaliteitsbepalingen via klassieke en DNA-gebaseerde methoden.

 
Type project

VLIR-project (Zuidinitiatief, Netwerkproject, TEAM-project)

Onze onderzoeksoutput

 

Experten

Christine Van der heyden+ 32 9 243 27 71

 

Partners