Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

WORD SAM (STUDENT ALS MENTOR)

 


Rolmodel worden?

Sfeerbeeld rolmodel

Rolmodel worden in academiejaar 2019-2020? Dat kan vanaf 60 behaalde credits! Klik hier voor meer info.

Afbeelding Word SAM (Student Als Mentor)

Heb je reeds 60 studiepunten verworven en heb je een talent voor coachen?
Verrijk dan je CV en neem deel aan het keuzevak SAM!

  • Mentor twee eerstejaarsstudenten in dit keuzevak van 3 studiepunten
  • Maak deze studenten wegwijs in het hoger onderwijs en introduceer hen in het studentenleven
  • Gebruik je ervaring en wees een aanspreekpunt voor deze studenten
  • Maak deel uit van de HoGent mentoring community

Praktisch

100% niet periode gebonden evaluatie
Jaarvak - 3 studiepunten
Beschikbaar voor studenten bedrijfsmanagement

Hoe inschrijven?

Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek met de verantwoordelijke lector via Sam@hogent.be.

Meer informatie?

Mail naar Sam@hogent.be.

“Andere keuzevakken in het derde jaar zijn theoretische vakken, maar SAM heeft een andere inhoud: je volgt er trainingen, je leert er coachen, etc. Het is anders dan een syllabus van buiten leren. In het ‘vak’ SAM kan je competenties verwerven en bijschaven.”

“Ik zou het mentorschap zeker aanraden omdat het echt een meerwaarde biedt voor later, zowel in je privéleven als in je job. Het leert je op een gepaste en professionele manier met mensen en eventuele problemen omgaan.”

“Ik zou het aan iedereen aanraden omdat het een geweldige ervaring was. Het neemt wat tijd in beslag, maar je krijgt er zoveel voor terug. Niet alleen leren de mentees zaken van de mentor - de mentor kan ook veel bijleren van de mentees.”

FAQ

Wie kan deelnemen aan het keuzevak SAM?

Gemotiveerde studenten bedrijfsmanagement die reeds voor 60 studiepunten geslaagd zijn.

Kunnen studenten uit andere opleidingen het keuzevak volgen?

Dit initiatief is voorbehouden voor studenten bedrijfsmanagement.

Hoe worden de mentoren geselecteerd?

Alle kandidaat-mentoren nemen deel aan een kennismakingsgesprek met de verantwoordelijke lector, waarin gepolst wordt naar motivatie en verwachtingen.

Zijn er specifieke begincompetenties vereist?

Neen. Elke kandidaat-mentor die hiervoor de toelating krijgt na het kennismakingsgesprek kan het keuzevak volgen. Motivatie en engagement staan centraal. Sterke communicatievaardigheden zijn aanbevolen.

Ik heb volgend academiejaar nog geen keuzevak in mijn curriculum, maar wel het jaar erna. Ik zou toch volgend jaar graag al aan het keuzevak willen deelnemen. Kan dit?

Ja. Je kan volgend academiejaar het keuzevak reeds volgen, ook al valt jouw keuzevak pas het jaar erna in je curriculum. Het jaar erna hoef je dan geen keuzevak meer te volgen. 

Kan ik mijn stage combineren met het keuzevak?

Ja, mits duidelijke afspraken en een goede planning die aan het begin van het academiejaar worden besproken. Tijdens het academiejaar volg je als mentor enkele interessante workshops die ’s avonds of op zaterdag ingepland worden. Ook de activiteiten met de mentees (eerstejaarsstudenten) kunnen ’s avonds of op een van jouw vrije momenten doorgaan.  

Kan ik dit keuzevak combineren met een studieperiode in het buitenland ?

Neen. SAM is een jaarvak, waardoor je als mentor een volledig academiejaar beschikbaar moet zijn. De eerstejaarsstudenten rekenen immers op de steun van hun mentor vanaf het begin van het academiejaar tot en met de examenperiode in juni.

Ik heb geen keuzevak (meer) tijdens mijn opleiding, maar wil toch graag deelnemen. Kan dit?

Ja. Je kan SAM als extra opleidingsonderdeel bovenop je gewone curriculum volgen. Aan het einde van je studie zal je dan extra studiepunten verdiend hebben en bijkomende talenten ontwikkeld hebben.

SAM is een jaarvak - betekent dit dat het programma zwaarder is dan dat van een gewoon semestervak?

Neen. Dit vak is een jaarvak omdat het belangrijk is dat je als mentor je mentees blijft volgen en steunen doorheen hun volledige eerste jaar. Het programma werd zo berekend dat het qua inspanning gelijkwaardig is aan dat van een gewoon semestervak - je verdient er immers evenveel studiepunten mee.

Wat is de evaluatievorm voor dit keuzevak ?

Er is geen examen voor dit keuzevak. In de loop van het jaar hou je wel een logboek bij om te rapporteren en te reflecteren over de verschillende activiteiten. Ook wordt de mentoringrelatie opgevolgd en geëvalueerd tijdens regelmatige intervisiemomenten, en dit op basis van vooraf vastgelegde en gecommuniceerde criteria.

Is er een tweede examenkans ?

Ja, de tweede examenkans bestaat uit individuele opdrachten, gevolgd door een mondelinge verdediging.

Wie worden mijn mentees (eerstejaarsstudenten) ?

Elke eerstejaarsstudent die om ondersteuning vraagt, kan zich in principe inschrijven om begeleid te worden door een mentor. Elke mentor krijgt twee mentees toegewezen via een match die gemaakt wordt op basis van o.a. de opleiding van beide partijen.

Word ik als mentor begeleid ?

Ja - als SAM sta je er niet alleen voor! Je stippelt de mentoringrelatie uit samen met de lector en je volgt allerhande interessante  workshops. Bovendien worden er regelmatig feedback- en intervisiemomenten ingepland; niet alleen met de lector, maar ook met de andere mentoren.

Waarom is dit keuzevak interessant voor mijn toekomst en carrière?

In vacatures wordt regelmatig gepolst naar kandidaten die kunnen coachen, motiveren, communiceren, overtuigen en evaluatiegesprekken kunnen voeren. In dit keuzevak word je, in samenwerking met de Universiteit Gent, als mentor gevormd en getraind rond specifieke vaardigheden (leadership skills, gespreksvaardigheden, feedback geven, …). Je krijgt bovendien de kans om deze vaardigheden meteen om te zetten in de praktijk. Na het volgen van dit keuzevak zal je dan ook veel sterker in je schoenen staan tijdens een sollicitatiegesprek. Op het einde van het academiejaar ontvang je bovendien een certificaat.