Een verdere studie in het buitenland betekent ongetwijfeld een meerwaarde op persoonlijk en professioneel vlak, maar vergt een grondige voorbereiding. Over het algemeen begin je best een jaar op voorhand met de planning van je verdere studie. Er komen namelijk heel wat praktische zaken bij kijken en je moet uiteraard ook rekening houden met het financiële luik. Studeren in het buitenland kan een dure aangelegenheid zijn.
Voor je naar het buitenland vertrekt, moet je thuis heel wat praktische zaken voorbereiden. Stel jezelf eerst een aantal belangrijke vragen: waarom wil ik naar het buitenland, wat is het doel van mijn verblijf in het buitenland en wat kan en wil ik studeren in het buitenland? Probeer voor jezelf een zo duidelijk mogelijk doel te formuleren. Ga bij jezelf na welke landen je voorkeur dragen. Probeer structuur aan te brengen in je zoektocht, zodat je het spoor niet bijster raakt in de overvloed aan informatie die voorhanden is. Het is eveneens aan te raden om te kandideren bij vijf à zes buitenlandse instellingen tegelijk. Zo heb je meer kans om je buitenlandse droom waar te maken.
Wanneer je naar het buitenland trekt, wordt meestal verwacht dat je de onderwijstaal van het land van bestemming voldoende beheerst. Soms wordt daar echter een formeel bewijs van gevraagd en moet je een officiële taaltest afleggen.
Als je in de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk wil gaan studeren, zal je vrijwel altijd de TOEFL-test moeten afleggen. Meer en meer instellingen uit niet-Angelsaksische landen eisen ondertussen echter ook een bewijs van Engelse taaltest als toelatingsvoorwaarde voor de lessen die in het Engels worden gegeven. Een andere veelgebruikte Engelse taaltest is de IELTS-test. Ga telkens eerst grondig na welke test wordt aanvaard in de door jouw gekozen instelling(en). Hou er ook rekening mee dat dergelijke taaltests maar een paar keer per jaar worden georganiseerd en dat de beschikbare plaatsen snel ingenomen zijn.
Als je in de VS wil toegelaten worden tot een MBA-opleiding of een andere vervolgopleiding op het vlak van bedrijfskunde en management, zal je, naast een Engelse taaltest, ook de GMAT-test moeten afleggen. Dit is een gestandaardiseerde test die elementaire verbale, wiskundige en analytische vaardigheden meet.