Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

VERDER STUDEREN IN HET BUITENLAND

 

Verder studeren in het buitenland

Een verdere studie in het buitenland betekent ongetwijfeld een meerwaarde op persoonlijk en professioneel vlak, maar vergt een grondige voorbereiding. Over het algemeen begin je best een jaar op voorhand met de planning van je verdere studie. Er komen namelijk heel wat praktische zaken bij kijken en je moet uiteraard ook rekening houden met het financiële luik. Studeren in het buitenland kan een dure aangelegenheid zijn.

Voorbereiding van je verblijf in het buitenland

Voor je naar het buitenland vertrekt, moet je thuis heel wat praktische zaken voorbereiden. Stel jezelf eerst een aantal belangrijke vragen: waarom wil ik naar het buitenland, wat is het doel van mijn verblijf in het buitenland en wat kan en wil ik studeren in het buitenland? Probeer voor jezelf een zo duidelijk mogelijk doel te formuleren. Ga bij jezelf na welke landen je voorkeur dragen. Probeer structuur aan te brengen in je zoektocht, zodat je het spoor niet bijster raakt in de overvloed aan informatie die voorhanden is. Het is eveneens aan te raden om te kandideren bij vijf à zes buitenlandse instellingen tegelijk. Zo heb je meer kans om je buitenlandse droom waar te maken.

Taalvereisten en andere toelatingstests

Wanneer je naar het buitenland trekt, wordt meestal verwacht dat je de onderwijstaal van het land van bestemming voldoende beheerst. Soms wordt daar echter een formeel bewijs van gevraagd en moet je een officiële taaltest afleggen.

Als je in de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk wil gaan studeren, zal je vrijwel altijd de TOEFL-test moeten afleggen. Meer en meer instellingen uit niet-Angelsaksische landen eisen ondertussen echter ook een bewijs van Engelse taaltest als toelatingsvoorwaarde voor de lessen die in het Engels worden gegeven. Een andere veelgebruikte Engelse taaltest is de IELTS-test. Ga telkens eerst grondig na welke test wordt aanvaard in de door jouw gekozen instelling(en). Hou er ook rekening mee dat dergelijke taaltests maar een paar keer per jaar worden georganiseerd en dat de beschikbare plaatsen snel ingenomen zijn.

Als je in de VS wil toegelaten worden tot een MBA-opleiding of een andere vervolgopleiding op het vlak van bedrijfskunde en management, zal je, naast een Engelse taaltest, ook de GMAT-test moeten afleggen. Dit is een gestandaardiseerde test die elementaire verbale, wiskundige en analytische vaardigheden meet.

Beursprogramma's

  • De Vlaamse overheid reikt ieder jaar tientallen specialisatiebeurzen uit. Op hun website kan je nagaan voor welke landen er beurzen worden aangeboden, of je in aanmerking komt en hoe je moet kandideren.
  • Het Vulcanus Japan trainee programme: dit is een één jaar durend beursprogramma bestaande uit een intensieve cursus Japans van vier maanden en een stage van acht maanden in een gerenommeerd Japans bedrijf. De oproep staat open voor studenten van alle technische disciplines. 
  • Studeren in de Verenigde Staten is zeer interessant, maar blijft voor de meeste studenten financieel niet haalbaar zonder een beurs. De organisaties BAEF (Belgian American Educational Foundation) en Fulbright schrijven ieder jaar beurzen uit om de Amerikaanse droom van een aantal Belgische studenten waar te maken.
  • De Universiteit Gent organiseert elk jaar een infosessie over studeren in de Verenigde Staten. Die is ook toegankelijk voor HoGent-studenten. Meer info vind je op de UGent-website.
  • Het Erasmus+ programma biedt beurzen voor stage van min. 2 – max. 12 maanden na het afstuderen in een van de 28 EU lidstaten + Noorwegen, Liechtenstein, IJsland, Turkije en FYROM-landen.  Registeren voor zo’n beurs doe je vóór je je eindresultaat ontvangt; na het afstuderen kan men deze beurs voor stage immers niet meer aanvragen. Aanmelden voor deze beurzen gebeurt niet via HOGENT maar via Reconfirm, het Vlaams stageplatform voor internationale stagemobiliteit na de studies. Dit consortium is ingebed in Flanders Knowledge Area vzw waarmee HOGENT een samenwerkingsovereenkomst heeft afgesloten. Alle informatie om aan te melden en een aanvraag in te dienen, vind je op de website van ReConfirm.
  • Flanders trainee program: Vlaamse beurzen voor stage bij internationale instellingen
  • European Voluntary Service: vrijwilligerswerk in de EU
  • Prince Albert Funds: Internationale business projecten (12 maand)
  • Erasmus voor jonge ondernemers
  • Go Strange: infosite voor al je buitenlandplannen