Facebook Pixel Trainingen en workshops: faalangst, uitstelgedrag, ... - Hogeschool Gent
Foto Trainingen en workshops: faalangst, uitstelgedrag, ...

Trainingen en workshops.

T

Trainingen en workshops.

STUVO organiseert groepstrainingen rond sociale vaardigheden. Wil je met medestudenten faalangst en uitstelgedrag aanpakken? Stoppen met roken? Mindfulness volgen? Schrijf je dan in voor een training die bestaat uit meerdere avondsessies. Wil je liever informatie over hoe je kan omgaan met veranderingen en stress? Tips over hoe je beter voor jezelf kan zorgen? Of droom je van beter slapen? Er worden ook shortsessies georganiseerd: dit zijn eenmalige sessies van twee uur.

Kies de training of sessie die je wenst te volgen. Heb je interesse? Elke student krijgt een uitnodiging voor deze trainingen via Chamilo met alle praktische info.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de afdeling Zorg van STUVO via zorg@hogent.be.

Naast deze groepstrainingen, shortsessies en workshops blijft het mogelijk om individuele begeleiding op te starten, ook voor dieperliggende problematieken. 

Groepstrainingen

Bezorgen papers, examens, practica of presentaties je veel stress? Heb je moeite de studies los te laten en werk je je te pletter? Of doe je er alles aan de studies te vermijden en stel je alles uit? Speelt je perfectionisme je parten? Ga je hierdoor onderpresteren of fysieke klachten ervaren? Pieker je vaak over een mogelijke mislukkingen en de gevolgen daarvan?

Herken je elementen van jezelf in bovenstaande beschrijving, dan is deze training iets voor jou! Tijdens vier avonden wisselen theorie en (ervaringsgerichte) oefeningen elkaar af.

Wat kan je verwachten?

 • Inzicht in faalangst verwerven.
 • Wat doet stress en angst met ons,  welke impact heeft dit op ons brein en hoe kunnen we hier controle over krijgen?
 • Meer inzicht in wat ons ontspant en welke denkpatronen ons helpen?
 • Oefeningen om je zelfbeeld verder te ontwikkelen.
 • Steun en uitwisseling van en met de medestudenten. Tips over wat voor hen werkt en wat nog moeilijk loopt.
 • Een gepersonaliseerd plan om meer gewoontes te installeren om rustig en met zelfvertrouwen je doelen stap voor stap aan te pakken

Praktisch

Studenten krijgen een uitnodiging voor de workshops via Chamilo.

Dwalen je gedachten vaak af?  Vliegt de tijd voorbij zonder dat je die dingen doet die je wil aanpakken? Stel je taken en opdrachten uit en bezorgt dit jou eigenlijk veel stress? Lukt het moeilijk om je te concentreren of zorgen Facebook, Snapchat, WhatsApp en andere berichten ervoor dat je niet in één blok kan doorwerken? Wil je graag je stress leren managen en kiezen waarop je je aandacht richt, dan is deze training iets voor jou!

Wat kan je verwachten? 

 • Je leert beter omgaan met de vele uitdagingen en prikkels in onze moderne leeromgeving.
 • Inzicht in wat stress met je doet en wat jij kan doen om rustig te blijven en gefocust de dingen aan te pakken.
 • Je afleiders en uitstelsmoezen leren kennen
 • Je leert hoe je de chaos en stress van multitasking inruilt voor één taak met focus.
 • Steun en uitwisseling van en met de medestudenten. Tips over wat voor hen werkt en wat nog moeilijk loopt.
 • Een gepersonaliseerd plan om meer gewoontes te installeren om dingen aan te pakken en gefocust te werken.
 • Meer zelfvertrouwen om je doelen te verwezenlijken.

Praktisch

Studenten krijgen een uitnodiging voor de workshops via Chamilo.

Stoppen met roken is niet evident. En toch wil 60 procent van de rokers liever stoppen. Wist je dat je tot 4x meer kans hebt om te stoppen met behulp van hulp­middelen en ondersteuning van een tabacoloog dan met wils­kracht alleen? Dat komt omdat je niet alleen lichamelijk afhankelijk bent. Vaak spelen ook psychologische factoren een rol. Rookstop­medicatie kan de lichamelijke ontwennings­verschijnselen opvangen terwijl een tabacoloog jou kan bijstaan in de psychologische begeleiding om een stop­poging vol te houden.

Wil je net zoals duizenden anderen voor jou definitief stoppen met roken? Volg de gratis sessies rookstop­begeleiding, verzorgd door een erkend tabacoloog.

Praktisch

Studenten krijgen een uitnodiging voor de workshops via Chamilo.

Mindfulness verwijst naar een alerte staat van bewustzijn waarbij je open, zonder oordeel en met nieuwsgierigheid, aandacht schenkt aan de wereld, zowel je eigen binnenwereld als de buitenwereld. Je kan het simpelweg zien als een training in aandacht en bewustwording. 

 • Heb je moeite om je aandacht erbij te houden? Merk je dat je soms mentaal afwezig bent? 
 • Betrap je jezelf op een harde innerlijke stem? Geef je jezelf pijnlijke labels of harde verwijten? 
 • Merk je dat pijnlijke gevoelens je steeds in de weg staan om die dingen te doen die je eigenlijk wil doen? Of weet je net helemaal niet zo goed meer wat jij werkelijk wil doen?
 • Ben je verslavingsgevoelig? Heb je moeite om je voornemens op langere termijn vol te houden? 
 • Heb je ooit in het verleden last gehad van psychologische klachten en merk je dat je hier opnieuw kwetsbaar voor bent in tijden van stress?

Week per week wordt mindfulness beoefend aan de hand van geleide meditaties. Tussen de sessies door blijf je oefenen - o.a. aan de hand van audiomateriaal -  en leer je mindfulness te implementeren in je dagelijkse leven. 

Hiermee bouwen we gaandeweg meer en meer mentale conditie op, de kracht om ook onder toenemende stress en -prikkels bewust aanwezig te blijven. Het ruimere kader is dat van ACT (Acceptance & commitment therapy), een vorm van gedragstherapie. 

ACT is erop toegespitst de psychologische flexibiliteit te versterken via ervaringsgerichte oefeningen: hoe kunnen we leren in contact staan met wat we echt belangrijk vinden en hier ook naartoe leven? Hoe kunnen we moeilijke gedachten vanop een afstandje leren aanschouwen? Hoe kunnen we lastige emoties toelaten zonder erdoor overspoeld te geraken? 

Praktisch

Studenten krijgen een uitnodiging voor de workshops via Chamilo.

Sterk in je vel is een training waar we het beste uit jezelf naar voor halen,  zodat je een sterk positief zelfbeeld ontwikkelt.  Bij elke nieuwe stap, bij alles wat je graag wilt doen in het leven, vormt een gezonde positieve eigenwaarde een krachtige basis.  Het sterk in je vel programma is een training waar we vertrekken van je huidig zelfbeeld en je tools aanreiken om je eigenwaarde te versterken. Een sterke eigenwaarde zorgt voor een tevreden leven en goeie relaties.  

Deze groepstraining bestaat uit vier sessies, deze vormen per reeks een geheel. 

Praktisch

Studenten krijgen een uitnodiging voor de workshops via Chamilo.

Shortsessies

Loop je vaak vermoeid rond of heb je last van energiedipjes? Ben je aangekomen en wil je daar iets aan doen? Wil je graag meer bewegen, maar komt dat er op één of andere manier niet altijd van? Weet je wel wat je wil veranderen, maar kies je vaak (onbewust) voor een meer ongezonde gewoonte…

Dan is deze shortsessie iets voor jou!

Wat neem je mee na deze shortsessie?

 • Inzicht in gezonde voeding, positieve effecten van beweging en invloed van slaap op je gezondheid.
 • Jouw gepersonaliseerd plan van gezonde acties die je meer energie, drive en zelfvertrouwen geven.
 • Helpende gedachten die je zullen ondersteunen in het bereiken van jouw doel.
 • Goesting, motivatie en geloof in jezelf om volgende kleine stappen te zetten richting jouw gezondere levensstijl.

Praktisch

Studenten krijgen een uitnodiging voor de workshops via Chamilo.

Er wordt veel van jullie verwacht in deze (corona)tijd. Je flexibiliteit en aanpassingsvermogen worden enorm op de proef gesteld. Alles loopt anders dan andere jaren of anders dan je had verwacht. Terug op kot, mondmaskers, het sociaal leven, de bubbels...Voor sommige geeft het rust, voor anderen dan weer een grote onrust. Maakt het je eenzaam? Onzeker? Of geraak je soms overspoeld door stress? 

Dan kan deze sessie je misschien terug een boost geven.
Samen kijken we naar het nut van angst/ paniek, welke gedachten kunnen je helpen en hoe je terug perspectief kan zien in deze bijzondere tijd.'

Praktisch

Studenten krijgen een uitnodiging voor de workshops via Chamilo.

Zorg jij regelmatig voor een vriend, buur of familielid die ondersteuning nodig heeft omwille van ziekte, handicap, psychische kwetsbaarheid, ouderdom of een verslavingsproblematiek? Dan ben jij een mantelzorger. 

Wat neem je mee na de workshop?

 • Wat is mantelzorg?
 • Wat zijn de meest voorkomende misverstanden over mantelzorg?
 • Vanaf wanneer kan je zeggen dat je een mantelzorger bent?
 • Welke diensten kunnen mij helpen? Waar vind ik een luisterend oor?
 • Hoe kan je verbindend communiceren met de persoon voor wie je zorgt?
 • Verkenning van zelfzorg via interactieve methodieken: Hoe stel ik haalbare doelen voor mezelf?
 • Wat zijn kleine momenten van geluk?
 • Van wat wil ik meer en van wat wil ik minder?

Praktisch

Studenten krijgen een uitnodiging voor de workshops via Chamilo.

Kan je moeilijk inslapen of doorslapen?
Ben je je al overdag zorgen aan het maken of je deze nacht wel zal kunnen slapen? Stel je het slapen uit? Zijn examenperiodes een ware uitputtingsslag omdat je de slaap niet kan vatten?

Misschien is deze sessie dan wel iets voor jou. In deze sessie van twee uur staan we stil bij de verschillende aspecten van slaap. Zo krijg je meer inzicht in je eigen slaapproblemen. We kijken wat kan helpen en wat minder helpt. Je krijgt tools om met het probleem om te gaan.

Praktisch

Studenten krijgen een uitnodiging voor de workshops via Chamilo.

Ervaar je lichamelijke klachten door mentale stress? Kan je je moeilijk ontspannen en heeft dit effect op je studiehouding? Kan je de slaap moeilijk vatten omdat je hoofd te vol zit?

Dan is deze sessie rond relaxatie misschien wel iets voor jou. Tijdens deze twee uur staan we eerst even stil bij wat stress is, wat de effecten zijn van stress op je brein en op je lichaam en krijg je een aantal tips en tricks mee over hoe je hier mee kan leren omgaan.

Dit is een eenmalige sessie. Het is uiteraard de bedoeling dat je hier verder thuis mee aan de slag gaat.

Praktisch

Studenten krijgen een uitnodiging voor de workshops via Chamilo.