Facebook Pixel Bekijk onze expertise op het vlak van Zicht op mantelzorg - Hogeschool Gent
Foto Bekijk onze expertise op het vlak van Zicht op mantelzorg

Zicht op mantelzorg.

Z

Zicht op mantelzorg.

Door het toenemende belang van mantelzorg groeit de aandacht voor deze zorgverstrekkers. Peilen naar hun behoeften is dus onmisbaar voor een optimale hulpverlening. In de zorgsector is het zeer belangrijk om adequaat om te gaan met mantelzorgers en hun dagelijkse behoeften goed in te schatten. Dat is niet altijd vanzelfsprekend.

Het bekroonde gespreksinstrument Zicht op mantelzorg biedt je als hulpverlener een leidraad om tijdens een verdiepend gesprek zicht te krijgen op de situatie van mantelzorgers van personen met een chronische zorgnood.

Het geven van mantelzorg in chronische zorgsituaties betekent dat de zorg langdurig is en gaandeweg intensiever wordt. De druk op de mantelzorger kan na verloop van tijd dusdanig groot worden, dat het negatieve gevolgen heeft voor zijn of haar welbevinden. Door zicht te krijgen op de persoonlijke beleving en verwachtingen van de mantelzorger ben je als hulpverlener beter in staat om passende informatie en ondersteuning te bieden.

In deze workshop leer je via een combinatie van theorie en praktische oefeningen het instrument vlot te gebruiken. We leren je ook gebruik maken van de digitale applicatie Zicht op mantelzorg.

Onze experts stemmen hun aanbod af op je specifieke noden en cases en komen bij jou ter plaatse.

100% geschoeid op jouw leest

Wil je specifieke onderwerpen rond mantelzorg meer belichten dan andere en de standaard programma-inhoud aanpassen? Geen probleem! HOGENT biedt ook opleidingen en trainingen op maat aan.

Heb je een specifieke vraag rond dit thema? Dan kan onderzoek op maat een zeer interessante en rendabele optie zijn. Neem gerust vrijblijvend contact op.

Informatie en tips uit eerste hand!

Je lesgevers zijn wetenschappelijk onderzoekers die deze toolbox zelf ontwikkelden. Bovendien kunnen ze ook buigen op jarenlange beroepservaring met mantelzorg en hulpverlening. Goed aanvoelen wat de noden van de collega’s in het werkveld zijn en inschatten wat praktisch haalbaar is, vormen daarvan het resultaat.

Dankzij hun gebundelde ervaring en opgedane kennis weven ze met gemak talrijke, illustrerende praktijkcases door deze workshop en staan ze bij vragen klaar met raad en daad. Ze zijn dus de aangewezen partij om je kennis te laten maken met deze materie en op pad te helpen om dit instrument vlot toe te passen in je hulpverlening.

Flanders' Care label

Op het Forum Slimmer zorgen voor morgen werd het onderzoek waaruit deze tool voortvloeide uit de vele inzendingen geselecteerd als inspirerend project. Flanders' Care bekroonde daarom Zicht op Mantelzorg met haar label. Bekijk een filmpje over dit handige instrument!

Lesvorm

Praktijkgerichte workshop

Doelgroep

Hulpverleners actief in de thuiszorg

Maximale groepsgrootte

25

Contact

benedicte.dekoker@hogent.be