Facebook Pixel Inschrijven voor een graduaat, bachelor, master, ... - Hogeschool Gent
Foto Inschrijven voor een graduaat, bachelor, master, ...

Inschrijven.

I

Inschrijven.

Wil je graag een opleiding starten in februari? Dat kan! Meer info over starten in februari.

Heb je de knoop doorgehakt en weet je welke opleiding je wil gaan volgen? Dan is je inschrijving de volgende stap! 

Ik ben nieuw
aan HOGENT.

Was je nog nooit student aan de HOGENT of was je eerder ingeschreven aan onze hogeschool (maar niet dit academiejaar)? Volg dan de onderstaande stappen.

Als je aan de toelatingsvoorwaarden voldoet, kan je de eerste stap van je inschrijving voltooien door je persoonlijke gegevens te registreren.

Nu registreren

Voor de educatieve opleidingen, winkelmanagement, HBO5 Verpleegkunde en de opleidingen in afstandsonderwijs geldt er een specifieke inschrijvingsprocedure. Bekijk Stap 2 voor meer informatie.


English

Start je een opleiding in februari? Contacteer dan sowieso de studietrajectbegeleider van de opleiding die je wil volgen.

Voor sommige opleidingen kan je niet zomaar inschrijven, je moet eerst een instroomprocedure doorlopen. Staat je opleiding niet in de lijst hieronder, ga dan naar de volgende stap.

 • Educatieve bachelor kleuteronderwijs, lager onderwijs, secundair onderwijs en verkorte educatieve bachelor: Je dient eerst een verplichte instaptoets af te leggen. Je legt de instaptoets thuis af op een moment dat voor jou het beste past. Nadat je de instaptoets doorlopen hebt, ontvang je een bewijs van deelname. Dat document heb je nodig om je te kunnen inschrijven voor een van onze lerarenopleidingen (uitgezonderd de educatieve graduaatsopleiding).
   
 • Educatieve graduaatsopleiding: Vooraleer je kan inschrijven, kom je langs voor een verplicht intakegesprek. Vraag je gesprek aan via giometh.dejaegher@hogent.be.
   
 • Graduaat winkelmanagement: Vooraleer je kan inschrijven, kom je langs voor een verplicht intakegesprek. Vraag je gesprek aan via valerie.schaumont@hogent.be.
   
 • Verkorte educatieve bachelor secundair onderwijs: Vooraleer je kan inschrijven kom je langs voor een verplicht intakegesprek. Vraag je gesprek aan via giometh.dejaegher@hogent.be.
   
 • HBO5 Verpleegkunde: Voor het graduaat HBO5-verpleegkunde schrijf je rechtstreeks in via Vesalius. Je kan je hier vooraf online registreren
   
 • Vervolgopleidingen en afstandsonderwijs: De inschrijvingsmodaliteiten voor bachelors na bachelor, postgraduaten, afstandsonderwijs, navormingen en studiedagen verschillen per opleiding. Check de opleidingspagina's voor meer info.

Na de registratie van je gegevens (Stap 1) ontvang je een mail met praktische info om je studieprogramma te bepalen en te ondertekenen.

Denk je in aanmerking te komen voor vrijstellingen, wens je de opleiding te spreiden over een langere periode of wil je de opleiding volgen via afstandsonderwijs dan bekijk je hieronder het filmpje voor een persoonlijk traject. In alle andere gevallen bekijk je het filmpje voor een modeltraject.

Persoonlijk traject

Modeltraject

Opgelet! De inschrijving wordt pas voltooid als je het definitieve studieprogramma digitaal hebt ondertekend in de webregistratie.

Heb je na de webregistratie en tijdens het samenstellen van jouw studieprogramma een vraag? Dan kan je digitaal een vraag stellen via de knop ‘Contacteer de hogeschool’. De studietrajectbegeleider zal jouw vraag beantwoorden alvorens je wordt ingeschreven.

Screenshot contactformulier webregistratie

Nadat we de registratie van je gegevens en je ondertekende studieprogramma hebben ontvangen, gaan we voor jou aan de slag. We checken of alles correct is geregistreerd en de informatie volledig is. Als er nog iets moet worden gewijzigd of aangevuld, ontvang je van ons een mail.

Wanneer je inschrijving definitief is, ontvang je een bevestiging van je inschrijving. Hierin vind je de richtlijnen om je HOGENT-account aan te maken en je voor te bereiden op je start.
Alvast tot binnenkort!

ik schrijf me in

Ik studeer momenteel al aan HOGENT maar ik wil van opleiding veranderen.

Als je dit academiejaar al studeerde aan HOGENT maar je wenst van opleiding te veranderen, contacteer dan de studietrajectbegeleider van de opleiding die je wenst te volgen.

School of Arts.

Voor opleidingen aan de School of Arts gelden andere inschrijvingsregels.
Klik op de link hieronder voor meer info.

meer info

Vragen? We zijn er voor je.

Contacteer het studentensecretariaat van je opleiding.

Bekijk zeker ook eens onze veelgestelde vragen over studietrajectbegeleiding

Kostprijs.

Hoeveel kost een jaar hoger onderwijs?

Kostprijs.

Hoeveel kost een jaar hoger onderwijs?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

 

Wat alle studenten moeten betalen, is het studiegeld of inschrijvingsgeld. Het bedrag hangt af van het aantal studiepunten dat je opneemt en of je al dan niet beursstudent bent (gegevens academiejaar 2021-2022).

aantal studiepunten niet-beurs beurs bijna-beurs
60
(volledig studiejaar)
€ 961,90 € 113,20 € 505,90
40
(volledig studiejaar in avond en/of weekend gespreid over drie jaar)
€ 723,90 € 113,20 € 419,90
30
(volledig studiejaar in avond en/of weekend gespreid over vier jaar)
€ 604,90 € 113,20 € 376,90

Je hoeft geen cash mee te brengen, want je krijgt na de inschrijving een factuur.

Beursstudent ben je als je recht hebt op een studietoelage van de Vlaamse overheid. Als je referentie-inkomen tussen bepaalde grenswaarden ligt, dan ben je bijna-beursstudent. Je krijgt dan geen toelage, maar wel een vermindering op het studiegeld. Alle info over studietoelagen en de precieze voorwaarden, vind je op centenvoorstudenten.be. Weet je niet zeker of je al dan niet beursstudent bent? Neem dan contact op met onze studentenvoorzieningen via 09 243 37 38. Daar verneem je alles over voorwaarden, procedures en formulieren.

Deeltijds studeren, verder studeren en heroriënteren

Bij het diplomacontract kan je ook deeltijds studeren. Daarnaast kan je ook inschrijven voor afzonderlijke opleidingsonderdelen, dan heb je een creditcontract met onze hogeschool. En er is ten slotte ook nog het examencontract.

Verminderd studiegeld

Voldoe je aan de financiële voorwaarden maar niet aan de studievoorwaarden voor een studiebeurs? Dan is het mogelijk dat HOGENT je een vermindering op het studiegeld toekent. Neem daarvoor contact op met onze studentenvoorzieningen via 09 243 37 38.

Dat kan het geval zijn als je deeltijds onderwijs volgt voor minder dan dertig studiepunten. Of als je het jokerkrediet al hebt opgebruikt en voor de tweede of derde keer wilt inschrijven voor dezelfde opleidingsonderdelen.

Om een idee te hebben van de kosten buiten het studie- en ateliergeld kan je de studiefiches raadplegen. Per opleidingsonderdeel vind je onder de rubriek ‘studiekosten’ een raming van de kosten. Als je alle bedragen van de vakken van een bepaald studiejaar samentelt, weet je hoeveel dat jaar kost. Als er geen bedragen ingevuld zijn, kan je voor info terecht bij je departement.

Het budget hangt af van de gekozen richting. 

Overzicht van de persoonlijke beschermingsmiddelen per opleiding (in sommige opleidingen zijn geen persoonlijke beschermingsmiddelen nodig)

Bestellen kan via depraets.be/hogent.

Als student van HOGENT kan je terecht in een van onze eigen studentenresidenties op campus Schoonmeersen of Mercator. 

Een kamer op de privémarkt? Je mag rekenen op een gemiddelde jaarhuurprijs van € 3.300 voor een kamer en € 5.256 voor een studio. De prijzen zijn zonder extra kosten. Je huurt een kamer op de privémarkt meestal voor twaalf maanden. 

Computer

Als student heb je een computer nodig. HOGENT heeft een laptopproject lopen in samenwerking met AcademicShop en CampusShop. In samenspraak met de hogeschool gaan de externe partners op zoek naar toestellen bij topmerken die minstens drie jaar geschikt zijn binnen de gekozen opleiding.

meer info

Voor de aankoop van een laptop kan je ook een afbetaling of financiële ondersteuning aanvragen. Studenten kunnen deze financiering aanvragen via zorg@hogent.be.


Software

In het softwareportaal academicsoftware.eu vind je op één handige plek allerlei software die aan HOGENT gebruikt wordt. Vanuit het portaal kan je de software makkelijk downloaden en installeren. Voor het gebruik van deze academische software wordt aan elke student in een graduaat, bachelor, bachelor na bachelor of postgraduaat een jaarlijkse forfaitaire kost aangerekend. Afhankelijk van de soort software die nodig is binnen de opleiding wordt er onderscheid gemaakt tussen twee bundels: 

 1. Softwarepakket 1 bevat onder andere Office 365, antivirussoftware, LinkedIn Learning, SPSS, Freeware, Combell web hosting …  en kost 12 euro per jaar.
 2. Softwarepakket 2 bevat alle software van pakket 1 + alle betaalde software die binnen de opleiding wordt gebruikt en kost 25 euro per jaar.

Software van Adobe Creative Cloud en Hogeschooltaal zit niet in deze pakketten vervat maar kan wel tegen verminderde prijs aangekocht worden. 

De forfaitaire kost wordt jaarlijks gefactureerd. Als een student voor minder dan zestig studiepunten is ingeschreven, dan wordt het bedrag proportioneel verminderd. 

Alle studenten kunnen bij De Fietsambassade Gent een fiets huren. De huurprijs is afhankelijk van de huurperiode en het model. Voor twaalf maanden betaal je voor een comfortfiets een huurprijs van 60 euro. Als je fiets hersteld of nagekeken moet worden, kan je terecht in de fietsenherstelplaatsen.

Bij je inschrijving ontvang je een attest waarmee je 50 euro korting kan krijgen. Ga met dit attest en een kopie van je identiteitskaart en studentenkaart naar de winkel van De Lijn.

Kom je met de trein naar school? Dan is de schooltreinkaart de interessantste optie. Zit je op kot? Dan kies je het best voor een Campuskaart of Go Pass. Als je jonger bent dan 26 jaar, kan je er tien enkele reizen tussen twee Belgische stations naar keuze mee maken. Hij blijft één jaar geldig vanaf aankoopdatum en is niet op naam.

In de studentenrestaurants kan je terecht voor een ontbijt en voor diverse dagschotels en snacks. De gemiddelde prijs voor een volledige maaltijd (soep, warm hoofdgerecht) bedraagt 4 euro. Kotstudenten rekenen best op een 50 euro per week om eten te kopen. Er is ook een uitgebreid assortiment belegde broodjes te verkrijgen.

Toelatingsvoorwaarden.

Wil je inschrijven voor een opleiding aan HOGENT? Welk diploma je nodig hebt, is verschillend voor een graduaat- of een bacheloropleiding.

Toelatingsvoorwaarden.

Wil je inschrijven voor een opleiding aan HOGENT? Welk diploma je nodig hebt, is verschillend voor een graduaat- of een bacheloropleiding.

Diploma-
voorwaarden.

Graduaat

Bij inschrijving voor een graduaat moet je een van de volgende studiebewijzen kunnen voorleggen:

 • Belgisch diploma secundair onderwijs
 • Belgisch studiegetuigschrift van het tweede leerjaar van de derde graad van het secundair onderwijs, dat minstens drie jaar voor de inschrijving in de graduaatsopleiding behaald is
 • Belgisch certificaat van een opleiding van het secundair onderwijs voor sociale promotie van minimaal 900 lestijden
 • Belgisch certificaat van een opleiding van het secundair volwassenenonderwijs van minimaal 900 lestijden
 • Belgisch diploma hoger onderwijs voor sociale promotie
 • Belgisch certificaat of diploma van het hoger beroepsonderwijs
 • Belgisch diploma hoger onderwijs van het korte type met volledig leerplan
 • Belgisch diploma van bachelor of master

Bachelor

Als je een Belgisch diploma secundair onderwijs of een Belgisch diploma hoger onderwijs hebt, kan je je inschrijven voor een bacheloropleiding.

Toelatingsonderzoek

Heb je niet het juiste diploma om te starten met een graduaat- of bacheloropleiding? En wil je toch graag inschrijven aan HOGENT? Dan kan je toch starten, op voorwaarde dat je slaagt voor een toelatingsonderzoek.

meer info

Toelating op basis van een buitenlands diploma.

Wil je je inschrijven voor een opleiding aan HOGENT maar heb je geen Belgisch diploma secundair onderwijs? Je kan je inschrijven aan HOGENT op basis van een buitenlands studiebewijs secundair of hoger onderwijs.

Wie komt in aanmerking om zich op basis van een buitenlands studiebewijs in te schrijven aan HOGENT voor academiejaar 2021-2022?

Initiële bachelor

Bij inschrijving voor een initiële bachelor moet je één van de volgende studiebewijzen kunnen voorleggen:

 • een buitenlands studiebewijs dat krachtens een wettelijke norm, Europese richtlijn of internationale overeenkomst als gelijkwaardig met één van de onderstaande diploma’s wordt erkend
 • een buitenlands studiebewijs dat toelating verleent tot het universitair onderwijs in dat land.

Houders van één van de onderstaande diploma’s, kunnen rechtstreeks inschrijven voor een initiële bacheloropleiding als ook aan de taalvoorwaarde is voldaan. In dit geval moet geen aanvraagdossier worden ingediend en geldt de reguliere inschrijvingsprocedure.

 • een Europees ‘Baccalaureaat Diploma’, uitgereikt door de International Baccalaureate Organization in Genève
 • een ‘Diplôme du Baccalauréat International’, uitgereikt door het Office du Baccalauréat International in Genève
 • een Luxemburgs ‘Diplôme de Fin d’Etudes Secondaires’ of ‘Diplôme de Fin d’Etudes Secondaires Techniques’
 • een Nederlands diploma ‘Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs’ (VWO)
 • een Nederlands diploma ‘Middelbaar beroepsonderwijs’ (MBO) van ten minste 3-4 jaar met kwalificatieniveau 4. Dit is alleen voor een toelating tot een professionele bachelor, NIET tot academische bachelors aan de School of Arts
 • een Nederlands ‘Getuigschrift van met goed gevolg afgelegd propaedeutisch examen’
 • een Frans diploma ‘Baccalauréat’ (minimum score 10/20)
 • een Duits diploma ‘Zeugnis der Allgemeinen Hochschulreife/Abitur’
 • een Amerikaans ‘High School Diploma’ met een ‘record of transcript’ (puntenlijst), dat ten minstens 4 AP’s (Advanced Placements) vermeldt
 • een diploma uitgereikt door de SHAPE-school (NAVO)
 • een bachelordiploma of gelijkwaardig
 • een masterdiploma of gelijkwaardig

Graduaat

Bij inschrijving voor een graduaat moet je beschikken over één van de volgende studiebewijzen:

 • een buitenlands studiebewijs dat krachtens een wettelijke norm, Europese richtlijn of internationale overeenkomst als gelijkwaardig met één van de voorgaande diploma’s wordt erkend
 • een buitenlands studiebewijs dat toelating verleent tot het universitair onderwijs in dat land.

Houders van één van de onderstaande diploma’s, kunnen rechtstreeks inschrijven voor een graduaat als ook aan de taalvoorwaarde is voldaan. In dit geval moet geen dossier worden ingediend en geldt de reguliere inschrijvingsprocedure.

 • een Europees ‘Baccalaureaat Diploma’, uitgereikt door de International Baccalaureate Organization in Genève
 • een ‘Diplôme du Baccalauréat International’, uitgereikt door het Office du Baccalauréat International in Genève
 • een Luxemburgs ‘Diplôme de Fin d’Etudes Secondaires’ of ‘Diplôme de Fin d’Etudes Secondaires Techniques’
 • een Nederlands diploma ‘Hoger algemeen voortgezet onderwijs’ (HAVO)
 • een Nederlands diploma ‘Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs’ (VWO)
 • een Nederlands diploma ‘Middelbaar beroepsonderwijs’ (MBO) van ten minste 3-4 jaar met kwalificatieniveau 4
 • een Nederlands ‘Getuigschrift van met goed gevolg afgelegd propaedeutisch examen’
 • een Frans diploma ‘Baccalauréat’ (minimum score 10/20)
 • een Duits diploma ‘Zeugnis der Allgemeinen Hochschulreife/Abitur’
 • een Amerikaans ‘High School Diploma’ met een ‘record of transcript’ (puntenlijst), dat ten minstens 4 AP’s (Advanced Placements) vermeldt
 • een diploma uitgereikt door de SHAPE-school (NAVO)
 • een bachelordiploma of gelijkwaardig
 • een masterdiploma of gelijkwaardig
Initiële bachelors en graduaten

Bij inschrijving voor een Nederlandstalige initiële bachelor of een graduaat moet je voldoende kennis van de Nederlandse taal kunnen bewijzen:

 • door een bewijs af te leveren dat je minstens één leerjaar in het Nederlandstalig secundair onderwijs met vrucht heb voltooid.
 • door een bewijs af te leveren dat je voor een opleiding of één of meer opleidingsonderdelen in het Nederlandstalig hoger onderwijs geslaagd bent. Deze dienen een totale studieomvang van minstens zestig studiepunten te hebben.
 • door een taaltest af te leggen. Het behaalde taalattest moet bewijzen dat je minimaal een niveau B2 conform het Europees Referentiekader voor Talen bezit. De attesten en certificaten in onderstaande niet-limitatieve lijst worden aanvaard om je niveau B2 (ook wel ‘Vantage’ genoemd) aan te tonen:
Europees Referentiekader voor Talen (ERK)

Europees referentiekader voor talen

Binnen het studiegebied van de kunsten moet je voor de meeste opleidingen aangeboden door de School of Arts ook slagen voor de artistieke toelatingsproef.

Aanvraagdossier en deadlines

Neem contact op met admission@hogent.be om de nodige documenten voor je aanvraag te krijgen. Vermeld je naam, studiekeuze, studiebewijs/diploma en oorsprong van je studiebewijs/diploma. Het dossier voor een inschrijving op basis van een buitenlands studiebewijs moet tijdig ingediend worden:

 • voor visumplichtige studenten vóór 1 mei
 • voor niet-visumplichtige studenten vóór 1 juni

Studenten die reeds legaal in België verblijven en voor semester 2 wensen in te schrijven dienen hun aanvraag in vóór 31 januari 2022. De verwerkingsperiode voor deze aanvraagdossiers start vanaf 1 december 2021. 

De visumplichtige niet-EER-student betaalt een aanvraagkost van 150 euro bij indienen van het aanvraagdossier. De gemotiveerde beslissing (toelating of weigering) wordt schriftelijk meegedeeld aan de student. Tegen de beslissing kan de student intern beroep aantekenen.

Toelatingsonderzoek

Als je niet aan de diplomavoorwaarde voldoet, kan je toch toelating krijgen om je in te schrijven voor een initiële bachelor of graduaat. Daarvoor moet je slagen voor het toelatingsonderzoek. Stuur een mail naar toelatingsonderzoek@hogent.be om de procedure te bespreken.

Onderwijs- en examenreglement

Het volledige onderwijs- en examenreglement kan je hier vinden.

Contact

Aanvraagdossier
admission@hogent.be

Aanvraagdossier
School of Arts

paul.lamont@hogent.be
+32 9 243 36 13

Toelatingsonderzoek
toelatingsonderzoek
@hogent.be

+32 53 60 89 03