Facebook Pixel Ontdek - Hogeschool Gent
Foto Ontdek

Welkom.

Welkom in de digitale foyer van HOGENT. Wil je meer weten over een opleiding? Wil je ontdekken welke ondersteuning er allemaal is? Of hoeveel je opleiding zal kosten? Op deze pagina kom je het te weten!
W

Welkom.

Ik wil
info over...

Graduaat
Klik hier
Bachelor 
Klik hier
Master 
Klik hier
Verder studeren 
Klik hier
Ondersteuning
Klik hier

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

 

Wat alle studenten moeten betalen, is het studiegeld. Het bedrag hangt af van het aantal studiepunten dat je opneemt en of je al dan niet beursstudent bent.

Schrijf je je in voor een modeltraject van zestig studiepunten (een volledig studiejaar), dan is het studiegeld voor 2020-2021:

 • niet-beursstudent: € 947,20
 • beursstudent: € 111,90
 • bijna-beursstudent: € 503,20

Schrijf je in voor een modeltraject van veertig studiepunten (een volledig studiejaar in avond en/of weekend gespreid over drie jaar), dan is het studiegeld voor 2020-2021:

 • niet-beursstudent: 713,20
 • beursstudent: 111,90
 • bijna-beursstudent: 417,20

Schrijf je in voor een modeltraject van dertig studiepunten (een volledig studiejaar in avond en/of weekend gespreid over vier jaar), dan is het studiegeld voor 2020-2021:

 • niet-beursstudent: 596,20
 • beursstudent: 111,90
 • bijna-beursstudent: 374,20

Je hoeft geen cash mee te brengen, want je krijgt na de inschrijving een factuur.

Beursstudent ben je als je recht hebt op een studietoelage van de Vlaamse overheid. Als je referentie-inkomen tussen bepaalde grenswaarden ligt, dan ben je bijna-beursstudent. Je krijgt dan geen toelage, maar wel een vermindering op het studiegeld. Alle info over studietoelagen en de precieze voorwaarden, vind je op centenvoorstudenten.be. Weet je niet zeker of je al dan niet beursstudent bent? Neem dan contact op met onze studentenvoorzieningen via 09 243 37 38. Daar verneem je alles over voorwaarden, procedures en formulieren.

Deeltijds studeren, verder studeren en heroriënteren

Bij het diplomacontract kan je ook deeltijds studeren. Daarnaast kan je ook inschrijven voor afzonderlijke opleidingsonderdelen, dan heb je een creditcontract met onze hogeschool. En er is ten slotte ook nog het examencontract.

Verminderd studiegeld

Voldoe je aan de financiële voorwaarden maar niet aan de studievoorwaarden voor een studiebeurs? Dan is het mogelijk dat HOGENT je een vermindering op het studiegeld toekent. Neem daarvoor contact op met onze studentenvoorzieningen via 09 243 37 38.

Dat kan het geval zijn als je deeltijds onderwijs volgt voor minder dan dertig studiepunten. Of als je het jokerkrediet al hebt opgebruikt en voor de tweede of derde keer wilt inschrijven voor dezelfde opleidingsonderdelen.

Voor bepaalde opleidingen, afstudeerrichtingen of activiteiten zijn er extra kosten die niet worden gedekt door het studiegeld. Concreet gaat het om de volgende opleidingen: 

Aan de School of Arts moet je ook een bijdrage in de kosten van materiaalgebruik betalen, het zogenaamde ‘ateliergeld’. Surf voor meer info naar de website van de School of Arts.

Om een idee te hebben van de kosten buiten het studie- en ateliergeld kan je de studiefiches raadplegen. Per opleidingsonderdeel vind je onder de rubriek ‘studiekosten’ een raming van de kosten. Als je alle bedragen van de vakken van een bepaald studiejaar samentelt, weet je hoeveel dat jaar kost. Als er geen bedragen ingevuld zijn, kan je voor info terecht bij je departement.

Het budget hangt af van de gekozen richting. Maar reken op een budget van 300 tot 500 euro voor boeken en ongeveer 100 euro voor extra studiemateriaal.

Als student van HOGENT kan je terecht in een van onze eigen studentenresidenties op campus Schoonmeersen of Mercator. 

Een kamer op de privémarkt? Je mag rekenen op een gemiddelde jaarhuurprijs van € 3.300 voor een kamer en € 5.256 voor een studio. De prijzen zijn zonder extra kosten. Je huurt een kamer op de privémarkt meestal voor twaalf maanden. 

Als student heb je een computer nodig. HOGENT heeft een laptopproject lopen in samenwerking met AcademicShop en CampusShop. In samenspraak met de hogeschool gaan de externe partners op zoek naar toestellen bij topmerken die minstens drie jaar geschikt zijn binnen de gekozen opleiding.

meer info

Voor de aankoop van een laptop kan je ook een afbetaling of financiële ondersteuning aanvragen. Studenten kunnen deze financiering aanvragen via zorg@hogent.be.

Alle studenten kunnen bij De Fietsambassade Gent een fiets huren. De huurprijs is afhankelijk van de huurperiode en het model. Voor twaalf maanden betaal je voor een comfortfiets een huurprijs van 60 euro. Als je fiets hersteld of nagekeken moet worden, kan je terecht in de fietsenherstelplaatsen.

Bij je inschrijving ontvang je een attest waarmee je 50 euro korting kan krijgen. Ga met dit attest en een kopie van je identiteitskaart en studentenkaart naar de winkel van De Lijn.

Kom je met de trein naar school? Dan is de schooltreinkaart de interessantste optie. Zit je op kot? Dan kies je het best voor een Campuskaart of Go Pass. Als je jonger bent dan 26 jaar, kan je er tien enkele reizen tussen twee Belgische stations naar keuze mee maken. Hij blijft één jaar geldig vanaf aankoopdatum en is niet op naam.

In de studentenrestaurants kan je terecht voor een ontbijt en voor diverse dagschotels en snacks. De gemiddelde prijs voor een volledige maaltijd (soep, warm hoofdgerecht) bedraagt 4 euro. Kotstudenten rekenen best op een 50 euro per week om eten te kopen. Er is ook een uitgebreid assortiment belegde broodjes te verkrijgen.

 

  Sfeerbeeld van studenten achter computer

  Alles is duidelijk, je hebt genoeg info en je bent volledig overtuigd? Schrijf je dan snel in!

  Inschrijven
   

  Vind je niet wat je zoekt?

  Kom dan naar een van onze contactmomenten.

  Check onze Insta-takeovers en ontdek uit eerste hand van onze alumni en stagestudenten hoe het eraan toegaat op de werkvloer.

  Aankondiging Instagram takeover ergotherapie Febe

  Aankondiging Instagram takeover dierenzorg Lorena