Facebook Pixel Bekijk onze expertise op het vlak van Plasma - Hogeschool Gent
Foto Bekijk onze expertise op het vlak van Plasma

Functionaliseren, voorbehandelen en veredelen met plasma.

F

Functionaliseren, voorbehandelen en veredelen met plasma.

Functionaliseren of voorbehandelen van substraten met (atmosferisch) plasma

Bij HOGENT kan je terecht voor advies en praktijktests rond oppervlakteactivatie van verschillende materialen (textiel, plastics, rubber, hout) met behulp van atmosferische plasmatechnologie. Een uitgebreid gamma plasmatoestellen (industriële corona, driedimensionale corona, toorts) staat in het laboratorium ter beschikking om onder andere substraten fijn te reinigen of om de optimale benatbaarheid en hechtingseigenschappen in te stellen voor processen als coaten, lamineren, verlijmen en bedrukken. Ook aanverwante evaluatiemethodes, waaronder contacthoekbepaling, delaminatiewaarden, coating / druktesten et cetera zijn beschikbaar.

Veredelen met atmosferisch plasma

Door middel van atmosferische plasmaconcepten gestoeld op DBD (i.e. diëlektrische barrièreontlading), meer bepaald AS Coating Star en GRINP-technologie, wordt de mogelijkheid verkregen om nano- of microgedimensioneerde toplagen te deponeren op een divers gamma van textielsubstraten, zoals weefsels, breisels en non-wovens.  Diverse eigenschappen kunnen hierbij gerealiseerd worden:

  • afstoting
  • hydrofiliteit
  • hechtingsoptimalisatie

Deze techniek vormt een interessant ecogebaseerd alternatief voor bestaande veredelingstechnieken. HOGENT heeft de nodige expertise in huis om jouw bedrijf hierin te adviseren en te ondersteunen met de nodige tests.

Doelgroep

Textielveredeling, coaters, laminage, printing

Contact

tom.vanhove@hogent.be