Facebook Pixel Workshopdag Gent - Hogeschool Gent
Foto Workshopdag Gent

Workshopdag Gent.

W

Workshopdag Gent.

Op deze workshopdag in Gent kunnen de leerlingen zelf kiezen over welke tak of specialisatie binnen de economie, talen of IT ze meer willen ontdekken: financiële economie, marketing, duurzaam ondernemen, supply chain management, health care management, rechtspraktijk, vastgoed, machine learning, Linux enzovoort.

Concreet betekent dit dat scholen hun klasgroep(en) kunnen inschrijven voor een workshopdag (of een halve dag) die vastligt op donderdag 25 januari. De leerlingen geven zelf hun drie favoriete keuzes door.

Hierna zal onze coördinator contact opnemen voor de verdeling van de leerlingen over de verschillende workshops. Elke workshop wordt zowel in de voormiddag als in de namiddag aangeboden.

Interessante tip: diezelfde dag is het ook SID-in beurs in Flanders Expo Gent. Dat is vlakbij HOGENT campus Schoonmeersen. Een interessante combinatie dus!

Datum

donderdag 25 januari 2024

Doelgroep

Leerlingen uit het 6e jaar aso/tso met stevige basis economie, talen, IT of humane wetenschappen.


Duur

Voormiddag van
10.00 tot 12.30 uur

Namiddag van
13.30 tot 16.00 uur


Contact en inschrijven

zjef.deloose@hogent.be


Kostprijs

Gratis

De leerlingen kunnen vooraf kiezen uit de volgende workshops.

Economie en organisatie.

Ga mee op tijdreis naar 2035. Slimme technologie heeft ons dagelijks leven sterk veranderd: zelf­rijdende voertuigen, contact­loze thuis­levering, geavanceerde gezondheids­monitoring… Dankzij de informatie­revolutie weet je meer dan ooit over de herkomst en het verhaal achter producten en diensten. Dat maakt het makkelijk om duurzame keuzes te maken. Dankzij artificiële intelligentie (AI) krijg je live onder­steuning bij al je vragen en kan je snel producten en diensten op maat bestellen. Denk bijvoorbeeld aan eten en drinken dat rekening houdt met jouw voor­keuren en allergieën, of een app op maat van jouw project. Ook inter­nationale samen­werking gaat vlotter dan ooit en steeds meer mensen verkiezen verschillende vormen van flex­werken boven een vaste en voltijdse job waarbij je elke dag op dezelfde plek werkt.

Hoe kan je in 2035 ondernemen? Wat zijn de verwachtingen van klanten? En welke impact hebben al deze veranderingen op ons werk­leven? Tijdens deze interactieve workshop duiken we dieper in de trends die je vandaag al ziet verschijnen, van personalisatie tot connectiviteit, duurzaam­heid en welzijn. We verzinnen nieuwe producten en concepten om de gaten in de markt te vullen. Zo maken we de toekomst mee.

Workshop aangeboden door: bachelor bedrijfsmanagement - Business Lab

Soms lijkt het wel of ondernemers allerlei aankopen zomaar kunnen wegmoffelen in hun boekhouding. Maar is dat ook zo? Na een snelle inleiding boekhouding ontdekken we in deze workshop de verschillen en verbanden tussen fiscaliteit en accountancy. Daarna gaan we aan de slag met verschillende cases: wat mag je allemaal inbrengen voor je belastingen? En waar moet je als ondernemer wat strenger voor zijn?

Workshop aangeboden door: bachelor bedrijfsmanagement - accountancy-fiscaliteit

Welke financiële en economische beslissingen zou jij maken doorheen je leven? In dit spel ondervind je meteen de budgettaire gevolgen ervan. Zo zet je jouw financiële kennis, vaardigheden en attitudes op scherp.

Workshop aangeboden door: bachelor bedrijfsmanagement - financiën en verzekeringen en educatieve bachelor secundair onderwijs

Ondernemen: je eigen zaak runnen, je eigen creativiteit uitwerken. Je dromen realiseren. Ervoor gaan. Momenteel kent ons land veel succesvolle jonge ondernemers. Ook student­ondernemers, soms nauwelijks ouder dan jij. Met een eigen business. Cool. Maar wat betekent dat nu eigenlijk: ondernemen? Word je als ondernemer geboren of kan je die vaardigheden ook leren? Wat typeert een succesvolle ondernemer? En waarom loopt het zo vaak fout bij de opstart? Hoe kan je als jonge ondernemer concreet je slaagkansen verhogen?

In deze workshop gaan we het ondernemerschap eens van heel dichtbij bekijken. We bespreken de uitdagingen maar ook de knelpunten. En met al die info in the pocket kan je daarna voor jezelf afchecken hoe het nu zit met je eigen ondernemersmicrobe. Een workshop die je leven voorgoed kan veranderen. Want misschien ben ook jij na afloop definitief gebeten door het ondernemen.

Workshop aangeboden door: bachelor bedrijfsmanagement - kmo-management

Ontdek de magie achter sterke merken als Nike, Red Bull en Zalando. In een interactieve digitale workshop laten we jou beleven hoe we bij HOGENT zo'n ontdekkingstocht tot een succes maken.

Workshop aangeboden door: bachelor bedrijfsmanagement - marketing

Twee weekends, 400.000 bezoekers, 133 verschillende nationaliteiten. De cijfers liegen er niet om: Tomorrowland is een festival dat de wereld verbindt. Maar hoe duurzaam is zo’n festival? Van mobiliteit tot catering en van afval tot energie. In deze workshop bekijken we de impact en gaan we op zoek naar manieren om het festival te verduurzamen.

Materiaal: eigen laptop meebrengen.

Workshop aangeboden door: bachelor bedrijfsmanagement - milieu- en duurzaamheids­management

In de kranten lees je vaak over strafprocedures en assisenprocedures. Maar recht is veel meer dan strafrecht alleen. Ons land telt ontzettend veel verschillende rechtbanken. Als je rechten zijn geschonden, moet je hiervoor naar de rechtbank stappen. Maar hoe doe je dit in feite? En hoe verloopt zo'n procedure dan? Wat is het verschil met een strafprocedure?

Tijdens het eerste deel van de workshop zal je via interactie en aan de hand van concrete voorbeelden leren over de organisatie van justitie (verschillende rechtbanken, actoren) en over het verloop van een burgerlijke procedure.

De tweede helft van de workshop komen alleen maar de jongeren aan bod. Aan de hand van een concreet (vereenvoudigd) burgerlijk dossier (met dagvaarding, conclusies en dergelijke) krijg je de kans om in de huid te kruipen van de advocaat van de eiser of de verweerder ofwel van rechter of griffier.

Na een begeleide voorbereiding wordt de pleitzitting nagespeeld waarbij iedere jongere een rol vertolkt.

Workshop aangeboden door: bachelor bedrijfsmanagement - rechtspraktijk

In deze interactieve business game scherp je je organisatorisch en logistiek inzicht aan en ontdek je of je een sterke schakel bent in een team. En dat zal nodig zijn. Want het fruitsapbedrijf ‘The Fresh Connection’ is verlieslatend en het faillissement hangt als een donkere wolk boven de horizon. Zal jouw team redding kunnen brengen? De uitdaging: de fruitsapfabriek opnieuw winstgevend maken.

In deze workshop splitsen we op in teams. Ronde na ronde geef je het beste van jezelf om zo slim mogelijke beslissingen te nemen en het lot van dit zieke bedrijf naar betere oorden te doen keren. Je kan 4 rollen opnemen: de sales manager, de purchasing manager, de supply chain manager en de operational manager. Dure woorden waarvan je snel zal doorhebben welke specifieke input zij brengen in het verhaal. Via multiple choice moet elk team telkens proberen de moderator te overtuigen om een bepaalde richting in te slaan.

Wie zal erin slagen om The Fresh Connection na 1 jaar opnieuw winstgevend te maken? Ga de uitdaging aan samen met je team. Je zal versteld staan van je eigen zakelijk inzicht.

Workshop aangeboden door: bachelor bedrijfsmanagement - supply chain management

Het huren van een kot is meer dan leuke meubeltjes bijeenzoeken. Tijdens deze workshop worden de leerlingen bewust van de mogelijke valkuilen rond huren en verhuren en worden er specifieke topics rond huurproblemen uitgewerkt. Het onderwerp wordt opengetrokken naar de boeiende wereld van de vastgoedmakelaar.

Na deze workshop hebben de studenten in spe een beetje feeling met de vastgoedsector en zijn ze gewapend om een mooie huurovereenkomst voor hun toekomstig kot af te sluiten.

Workshop aangeboden door: bachelor vastgoed, enkel beschikbaar in de voormiddag

Talen.

Volg je met plezier de praktijkgerichte taallessen op je school en wil je wel eens weten wat je met je liefde voor talen kan doen in het hoger onderwijs? Volg dan zeker deze workshop. 

Je neemt plaats in ons taallabo. Binnen een gesimuleerde bedrijfscontext reageer je er op inkomende e-mails en calls van internationale klanten. Samen met de andere deelnemers proef je er ook van copywriting en professionele vertaling (NL/FRA/ENG).

Workshop aangeboden door: bachelor organisatie en management - Business Translation and Interpreting

Communicatie en organisatie.

Heb je een hart voor de zorg, maar zet je liever geen spuitjes? Zie je jezelf wel aan de slag gaan in een ziekenhuis of dokterspraktijk, als health care (data)manager of medical management assistant? Volg dan zeker deze workshop.

Binnen een gesimuleerde zorgcontext help je (anderstalige) patiënten en organiseer je hun zorgtraject. We gaan hiervoor aan de slag in het taallabo van onze opleiding.

Workshop aangeboden door: bachelor organisatie en management - Health Care Management

Informatica-ICT.

Heb je je ooit al eens afgevraagd hoe een zelfrijdende auto er in slaagt om voetgangers of verkeers­lichten te herkennen? Machine learning is een volledig nieuwe vorm van programmeren, helemaal verschillend van proceduraal of object-georiënteerd programmeren, waarbij je de computer geen precieze instructies geeft over hoe een probleem op te lossen maar waarbij je de computer deze regels zelf laat uitvissen.

We gebruiken Python om zelf een neuraal netwerk te ontwerpen en te trainen. We maken gebruik van de gekende bibliotheek Tensorflow en trainen het neuraal netwerk online in een notebook omgeving (er moet met andere woorden niets worden geïnstalleerd). Slaagt jouw netwerk erin de hond van de kat te onderscheiden?

Workshop aangeboden door: bachelor toegepaste informatica
Materiaal: eigen laptop meebrengen. Zorg dat je kan inloggen op een Google-service met een eigen Google-account en dat je externe websites kan bezoeken. Sommige scholen blokkeren dit op de laptops van hun leerlingen. Informeer dan best vooraf even bij de IT-ondersteuning van jouw school.
Opgelet: je hebt best al een basis van programmeren gekregen.

Kan je anoniem surfen? Zodra we verbinden met het internet, worden allerlei gegevens opgeslagen. Welke sporen worden nagelaten? En hoe kan je die sporen vermijden of verwijderen?

In deze workshop verkennen we hoe jouw (Linux) computer sporen bijhoudt. Linux computers worden door experten én door hackers gebruikt om dezelfde reden: je kan jouw computer zodanig aanpassen tot hij precies doet wat jij voor ogen hebt. Tot je helemaal anoniem op het internet kan.

Materiaal: eigen laptop meebrengen. Check zeker vooraf de beheerdersrechten om zelf software te kunnen installeren op jouw toestel. Sommige scholen blokkeren dit op de laptops van hun leerlingen. Informeer dan best vooraf even bij de IT-ondersteuning van jouw school. Voor deze workshop werken we met de gratis software VirtualBox. We nemen vooraf contact op voor het installeren ervan.

Deze workshop wordt aangeboden door de bachelor toegepaste informatica.

Hacking is niet meer weg te denken uit de digitale wereld. We tonen enkele technieken die door hackers worden gebruikt. Uiteraard is het niet de bedoeling dat de leerlingen zelf beginnen hacken, maar we leren ze de gevaren te herkennen door middel van security awareness, netwerk en port scanning, Google dorking, enz. Tot slot gaan we met Kali Linux enkele basis methodes zoals een Man In The Middle aanval simuleren in een virtueel labo.

Materiaal: eigen laptop meebrengen.

Workshop aangeboden door: graduaat systeem- en netwerk­beheer

Algemeen.

Om een goede studiekeuze te kunnen maken, is het belangrijk om vertrouwd te zijn met de werking van het hoger onderwijs. Tijdens deze infosessie leer je alles wat je moet weten over verder studeren. Welke opties zijn er in het hoger onderwijs? Wat is het verschil tussen een graduaat en een bachelor? En tussen een bachelor op professioneel en academisch niveau? Hoe werkt het hoger onderwijs? Wat zijn studiepunten en hoe werkt het systeem van leerkrediet? Hoe zit dat juist met de knip in het hoger onderwijs? Hoe ziet een academiejaar eruit? Welke vakanties heb ik nog? Hoeveel kost studeren in het hoger onderwijs? Welke begeleiding en ondersteuning krijg ik? Hoe maak ik een goede studiekeuze? Je krijgt ook de mogelijkheid om zelf vragen te stellen.

Deze infosessie duurt ongeveer 90 minuten en is dus sneller gedaan dan de andere workshops. Als deelnemer kan je aansluitend vrij gebruik maken van de voorzieningen op campus Schoonmeersen, zoals de bib, de studenten­restaurants, de coffee house en de blok-break: een pop-up ontspannings­hal in de foyer van gebouw B waar onze studenten tussen de examens en het blokken door hun hoofd kunnen leeg­maken met tafel­voetbal, air­hockey, darts, spinning­fietsen en meer.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Workshopdag Aalst

Op deze workshopdag in Aalst kunnen de leerlingen een workshop kiezen binnen de studiedomeinen economie en organisatie en informatica-ICT. Bij inschrijving geven de leerlingen dus zelf hun voorkeur …

SID-ins
Tijdens de SID-in-beurzen kan je het volledige opleidings­aanbod in Vlaanderen verkennen en kan je bij elke instelling terecht met je vragen.
Bedrijfsmanagement

In de bachelor bedrijfs­management kan je kiezen tussen 7 afstudeer­richtingen en 1 allround traject: accountancy-fiscaliteit, financiën & verzekeringen, …

Retailmanagement

In de bachelor­opleiding retail­management (3 jaar) zet je via duaal leren de management­kennis meteen om in de praktijk bij verschillende retailers. Van super­markten tot …

Organisatie & management

In de bachelor organisatie & management heb je de keuze uit 3 afstudeer­richtingen: Business & Languages, Business Translation & Interpreting en Health Care Management. Meteen …

Toegepaste informatica in dagonderwijs

Deze opleiding biedt je in het eerste jaar een heel stevige en brede basis­kennis over diverse IT-onderwerpen. Daarna kies je staps­gewijs voor de specialisatie die het best bij je …