Facebook Pixel Workshopdag Gent - Hogeschool Gent
Foto Workshopdag Gent

Workshopdag Gent.

W

Workshopdag Gent.

Op deze workshopdag in Gent kunnen de leerlingen zelf kiezen over welke tak of specialisatie binnen de economie, talen of IT ze meer willen ontdekken: financiële economie, marketing, duurzaam ondernemen, supply chain management, health care management, rechtspraktijk, vastgoed, machine learning, Linux enzovoort.

Concreet betekent dit dat scholen hun klasgroep(en) kunnen inschrijven voor een workshopdag (of een halve dag) die vastligt op donderdag 19 januari. De leerlingen geven zelf hun drie favoriete keuzes door.

Hierna zal onze coördinator contact opnemen voor de verdeling van de leerlingen over de verschillende workshops. Elke workshop wordt zowel in de voormiddag als in de namiddag aangeboden.

Interessante tip: diezelfde dag is het ook SID-in beurs in Flanders Expo Gent. Dat is vlakbij HOGENT campus Schoonmeersen. Een interessante combinatie dus!

Datum

donderdag 19 januari 2023

Doelgroep

Leerlingen uit het 6e jaar ASO/TSO met stevige basis economie, talen, IT of humane wetenschappen.


Duur

Voormiddag van
10.00 tot 12.30 uur

Namiddag van
13.30 tot 16.00 uur


Contact en inschrijven

zjef.deloose@hogent.be


Kostprijs

Gratis

De leerlingen kunnen vooraf kiezen uit de volgende workshops.

Economie.

Kan je in team nagaan of een bedrijf goed of slecht bezig is op basis van hun cijfermateriaal? In deze workshop geven we je de belangrijkste tools in handen om de cijfers van een bedrijf te interpreteren en het verhaal erachter te kunnen ontdekken. En dan is het aan jou. Welk team kan, als een accountant-detective, het beleid van een onderneming het beste analyseren en bijsturen om het een zo duurzaam mogelijke toekomst te garanderen?

Workshop aangeboden door: bachelor bedrijfsmanagement - accountancy-fiscaliteit

Verzekeringen maken het mogelijk om dromen te realiseren: Jouw eerste auto aankopen? Jouw eigen onderneming uit de grond stampen? Beklimmen van de Mount-Everest? Of nog gekker: Een reis naar de ruimte? Verzekeringen maken het mogelijk om op avontuur te gaan en risico’s te nemen. De wereld ligt aan je voeten. Beschermd door verzekeringen durven we meer!

Maar hoe gaat dit in zijn werk? Wie draagt dan het risico? En wat als er iets gebeurt? Aan de hand van een interactieve workshop rond thema's die bij de leefwereld van jongeren aansluiten zoals sport, festivals of cyber­risico's brengen we de link met en de toegevoegde waarde van verzekeringen in kaart.

Workshop aangeboden door: bachelor bedrijfsmanagement - financie- en verzekeringswezen

Ondernemen: je eigen zaak runnen, je eigen creativiteit uitwerken. Je dromen realiseren. Ervoor gaan. Momenteel kent ons land veel succesvolle jonge ondernemers. Ook student­ondernemers, soms nauwelijks ouder dan jij. Met een eigen business. Cool. Maar wat betekent dat nu eigenlijk: ondernemen? Word je als ondernemer geboren of kan je die vaardigheden ook leren? Wat typeert een succesvolle ondernemer? En waarom loopt het zo vaak fout bij de opstart? Hoe kan je als jonge ondernemer concreet je slaagkansen verhogen?

In deze workshop gaan we het ondernemerschap eens van heel dichtbij bekijken. We bespreken de uitdagingen maar ook de knelpunten. En met al die info in the pocket kan je daarna voor jezelf afchecken hoe het nu zit met je eigen ondernemersmicrobe. Een workshop die je leven voorgoed kan veranderen. Want misschien ben ook jij na afloop definitief gebeten door het ondernemen.

Workshop aangeboden door: bachelor bedrijfsmanagement - kmo-management

Ontdek de magie achter sterke merken als Nike, Red Bull en Zalando. In een interactieve digitale workshop laten we jou beleven hoe we bij HOGENT zo'n ontdekkingstocht tot een succes maken.

Workshop aangeboden door: bachelor bedrijfsmanagement - marketing

We kunnen er niet omheen: een lineaire economie waarin verbruik in rechte lijn omhooggaat, is op lange termijn niet houdbaar. Grondstoffen raken op, het klimaat slaat op hol en het afval stapelt zich op. Tijd dus om onze blik te verruimen en te bekijken hoe we materialen en producten niet alleen langer kunnen gebruiken, maar ook kunnen hergebruiken.

Tijdens deze interactieve workshop ga je zelf aan de slag. Je analyseert de levenscyclus van een product en ontdekt de businessmodellen van de circulaire economie aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Je verkent de eerste stappen naar circulaire producten, diensten en businessmodellen: zou het bijvoorbeeld interessanter zijn om producten te verhuren in plaats van te verkopen om ze maximaal te benutten? Kunnen slimme technologieën helpen om producten beter te onderhouden voor een langere levenscyclus? En hoe kunnen we afval vermijden? Of nog beter: afval omzetten in waardevolle grondstoffen?

Workshop aangeboden door: bachelor bedrijfsmanagement - milieu- en duurzaamheids­management

In de kranten lees je vaak over strafprocedures en assisenprocedures. Maar recht is veel meer dan strafrecht alleen. Ons land telt ontzettend veel verschillende rechtbanken. Als je rechten zijn geschonden, moet je hiervoor naar de rechtbank stappen. Maar hoe doe je dit in feite? En hoe verloopt zo'n procedure dan? Wat is het verschil met een strafprocedure?

Tijdens het eerste deel van de workshop zal je via interactie en aan de hand van concrete voorbeelden leren over de organisatie van justitie (verschillende rechtbanken, actoren) en over het verloop van een burgerlijke procedure.

De tweede helft van de workshop komen alleen maar de jongeren aan bod. Aan de hand van een concreet (vereenvoudigd) burgerlijk dossier (met dagvaarding, conclusies en dergelijke) krijg je de kans om in de huid te kruipen van de advocaat van de eiser of de verweerder ofwel van rechter of griffier.

Na een begeleide voorbereiding wordt de pleitzitting nagespeeld waarbij iedere jongere een rol vertolkt.

Workshop aangeboden door: bachelor bedrijfsmanagement - rechtspraktijk

In deze interactieve business game scherp je je organisatorisch en logistiek inzicht aan en ontdek je of je een sterke schakel bent in een team. En dat zal nodig zijn. Want het fruitsapbedrijf ‘The Fresh Connection’ is verlieslatend en het faillissement hangt als een donkere wolk boven de horizon. Zal jouw team redding kunnen brengen? De uitdaging: de fruitsapfabriek opnieuw winstgevend maken.

In deze workshop splitsen we op in teams. Ronde na ronde geef je het beste van jezelf om zo slim mogelijke beslissingen te nemen en het lot van dit zieke bedrijf naar betere oorden te doen keren. Je kan 4 rollen opnemen: de sales manager, de purchasing manager, de supply chain manager en de operational manager. Dure woorden waarvan je snel zal doorhebben welke specifieke input zij brengen in het verhaal. Via multiple choice moet elk team telkens proberen de moderator te overtuigen om een bepaalde richting in te slaan.

Wie zal erin slagen om The Fresh Connection na 1 jaar opnieuw winstgevend te maken? Ga de uitdaging aan samen met je team. Je zal versteld staan van je eigen zakelijk inzicht.

Workshop aangeboden door: bachelor bedrijfsmanagement - supply chain management

Vind jij jezelf een geboren leider? Heb je al eens leiding mogen geven? Bijvoorbeeld bij de scouts, de sportclub of misschien zelfs tijdens jouw studentenjob? Bestaat er zoiets als goede en slechte leiders? En welke eigenschappen maken dan juist een goede of slechte leider?

Tijdens deze workshop vertrekken we vanuit onze eigen ervaringen en gaan we op zoek naar wat leiderschap juist inhoudt. Daarbij hebben we het onder meer over (bedrijfs-)cultuur, waarden, missie en visie en ook over strategieën. Een workshop voor toekomstige teamleiders en managers.

Workshop aangeboden door: bachelor retailmanagement

Het huren van een kot is meer dan leuke meubeltjes bijeenzoeken. Tijdens deze workshop worden de leerlingen bewust van de mogelijke valkuilen rond huren en verhuren en worden er specifieke topics rond huurproblemen uitgewerkt. Het onderwerp wordt opengetrokken naar de boeiende wereld van de vastgoedmakelaar.

Na deze workshop hebben de studenten in spe een beetje feeling met de vastgoedsector en zijn ze gewapend om een mooie huurovereenkomst voor hun toekomstig kot af te sluiten.

Workshop aangeboden door: bachelor vastgoed, enkel beschikbaar in de voormiddag

Je krijgt een boeiende introductie over het HR-beleid van een onderneming: van werving en selectie tot employer branding, payroll en turnover. Na de inleiding ga je zelf aan de slag, en wel al solliciterend! Je solliciteert voor een welomlijnde functie en krijgt zo inzicht in de HR-wereld.

Workshop aangeboden door: bachelor organisatie en management - Business and Languages

Je bent een organisatie­talent met grote interesse in de medische sector. Aan de hand van een reeks boeiende online tools ontdek je een aantal belangrijke thema's binnen health care. We gaan bijzonder creatief om met de anatomie van het menselijk lichaam. Een eerste stap dus in de medische wereld en sector. Op die manier krijg je een zicht op welke manier je als Health Care Manager zowel de zorgvrager als de zorgverlener kan ondersteunen.

Workshop aangeboden door: bachelor organisatie en management - Health Care Management

Talen.

Je wordt ingeleid in de wondere wereld van vertaal­opdrachten voor klant­gerichte en creatieve bedrijfs­communicatie. Waarom is een goede vertaling zo belangrijk? Hoe dragen vertalers bij aan onze moderne samenleving? Na de inleiding nemen we minder geslaagde vertalingen onder de loep.

Workshop aangeboden door: bachelor organisatie en management - Business Translation and Interpreting

Informatica-ICT.

Heb je je ooit al eens afgevraagd hoe een zelfrijdende auto er in slaagt om voetgangers of verkeers­lichten te herkennen? Machine learning is een volledig nieuwe vorm van programmeren, helemaal verschillend van proceduraal of object-georiënteerd programmeren, waarbij je de computer geen precieze instructies geeft over hoe een probleem op te lossen maar waarbij je de computer deze regels zelf laat uitvissen.

We gebruiken Python om zelf een neuraal netwerk te ontwerpen en te trainen. We maken gebruik van de gekende bibliotheek Tensorflow en trainen het neuraal netwerk online in een notebook omgeving (er moet met andere woorden niets worden geïnstalleerd). Slaagt jouw netwerk erin de hond van de kat te onderscheiden?

Opgelet: je hebt best al een basis van programmeren gekregen.

Workshop aangeboden door: bachelor toegepaste informatica

Linux computers worden door zowel experten als hackers gebruikt om dezelfde reden: je kan jouw computer aanpassen tot hij precies doet wat je voor ogen hebt. In deze workshop verkennen we hoe jouw (Linux)computer sporen bijhoudt over waar je op Internet gaat. En hoe je jouw computer kan aanpassen zodat hij die ook weer laat verdwijnen - tot je helemaal anoniem op Internet kan.

Workshop aangeboden door: bachelor toegepaste informatica

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Workshopdag Aalst
Op deze workshopdag in Aalst kunnen de leerlingen zelf kiezen welke workshop ze volgen. Bij inschrijving geven de leerlingen dus zelf hun voorkeur door.
SID-ins
Tijdens de SID-in-beurzen kan je het volledige opleidings­aanbod in Vlaanderen verkennen en kan je bij elke instelling terecht met je vragen.
Bedrijfsmanagement

In de bachelor bedrijfs­management heb je de keuze uit 7 afstudeer­richtingen: accountancy-fiscaliteit, financiën & verzekeringen, kmo-management, marketing, milieu- en …

Retailmanagement

In de bacheloropleiding retailmanagement (3 jaar) zet je via duaal leren de management­kennis meteen om in praktijk bij verschillende retailers. Van supermarkten tot modeketens, …

Organisatie & management

In de bachelor organisatie & management heb je de keuze uit 3 afstudeer­richtingen: Business & Languages, Business Translation & Interpreting en Health Care Management. Meteen …

Toegepaste informatica in dagonderwijs

Deze opleiding biedt je in het eerste jaar een heel stevige en brede basis­kennis over diverse IT-onderwerpen. Daarna kies je staps­gewijs voor de specialisatie die het best bij je …