Foto Vergelijk opleidingen in IT

Vergelijk IT-opleidingen in hoger onderwijs.

V

Vergelijk IT-opleidingen in hoger onderwijs.

Geboeid door IT, maar nog geen idee of je nu voor een graduaat, een professionele bachelor of een master zou gaan? Welk opleidingstype je ook kiest, met een IT-diploma op zak zijn de tewerkstellings­kansen gigantisch. Maar wat zijn dan juist de verschillen? 

Om goed te kunnen kiezen, sta je best even stil bij volgende vragen:

  •  Zoek je naar een korte opleiding of is de duurtijd niet doorslaggevend?
  • Welke leerstijl past het best bij jou? 
  • Hoeveel belang hecht je aan praktijkwerk tijdens je studies?
  • Hoe zie jij de start van je carrière?

Op basis van deze vragen zetten we voor jou de verschillen naast elkaar.

Waar kan je de opleiding volgen?

Graduaat

Hogeschool

Aanbod HOGENT:

  • graduaat programmeren
  • graduaat systeem- en  netwerkbeheer

Professionele bachelor

Hogeschool

Aanbod HOGENT:

  • bachelor toegepaste informatica

Master

Universiteit

Op welke manier kan je goed leerstof onthouden?

Graduaat

Je voelt je geen echte krak in het studeren. Al doende leren is meer jouw ding.

De HOGENT-aanpak: In het graduaat programmeren of in het graduaat systeem- en netwerkbeheer staat alles in het teken van de praktijk. De lessen starten met praktijkoefeningen om op die manier de basistheorie erachter te kunnen ontdekken.

Professionele bachelor

Studeren is voor jou geen issue, zolang de link met de praktijk altijd in het beeld blijft. Je onthoudt de theorie het best als je meteen krijgt aangereikt hoe dit in de praktijk wordt toegepast.

De HOGENT-aanpak: In de bachelor toegepaste informatica voorzien we minimum 2 uren voor elk lesblok. Op die manier kunnen we telkens tijd maken voor praktijkoefeningen na de theorie.

Master

Je hebt een sterke analytische geest en kan gemakkelijk complexe informatie verwerken. Voor jou geen probleem om eerst uitgebreid de theoretische modellen en ideeën te bestuderen en pas later in de opleiding de praktijk hieraan te koppelen. Wetenschappelijk onderzoek zie je vooral als een fijne uitdaging.

 

Hoelang wil je studeren?

Graduaat

Je wil graag een diploma hoger onderwijs, maar tegelijkertijd zo snel mogelijk op de arbeidsmarkt starten.

Een opleiding van 2 jaar lijkt je haalbaar.

Professionele bachelor

Het geeft je een gerust gevoel om na 3 jaar een bachelordiploma op zak te kunnen hebben waarmee je een mooie carrière kan beginnen opbouwen.

Tegelijkertijd weet je dat je met je bachelordiploma veel opties openhoudt om nog verder te studeren.

Master

Je hebt er geen moeite mee om minstens 4 jaar aan je studie te besteden. Bij de start van je universitaire opleiding volg je eerst een academische bacheloropleiding als voorbereiding op de master.

Meteen specialiseren of eerst brede kijk op IT?

Graduaat

Een graduaat is een gespecialiseerde opleiding die je klaarstoomt voor een concreet beroep waarbij je meteen operationeel en uitvoerend aan de slag kan binnen een team. Dat motiveert jou om de volle honderd procent te geven.

Professionele bachelor

De aanpak verschilt hier per hogeschool. Gaat je interesse uit naar verschillende IT- disciplines en en kies je stapsgewijs voor een specialisatie of net niet?

De HOGENT-aanpak: Bij HOGENT zetten we in het eerste jaar sterk in op een stevige en brede algemene IT-vorming. Vanaf het tweede jaar kies je stapsgewijs in welk domein je wil specialiseren. In ieder geval ben je later breed inzetbaar en dat zorgt voor een waaier aan beroepsmogelijkheden. Een extra troef op de arbeidsmarkt. 

Master

In de eerste jaren van je universitaire studie ligt de focus op brede leerstof. Het lesprogramma bereidt je voor op diepgaand academisch denken en die basis is nodig om later te kunnen inspelen op nieuwe uitdagingen en innovaties.

Hoeveel praktijk wil je tijdens je studies?

Graduaat

Je verkiest leren op de werkvloer t.o.v. leren in een schoolomgeving.

De HOGENT-aanpak: Het volledige lesprogramma van beide graduaatsopleidingen bestaat voor 1/3 uit werkplekleren. In het tweede jaar telt je eindstage 60 dagen.

Professionele bachelor

Geen tijd te verliezen om de theorie ook toepasbaar te maken. Je gaat ermee aan de slag tijdens (groeps)projecten, internationale weken, praktijkcolleges, bedrijfsbezoeken, stages, bachelorproef.

De HOGENT-aanpak: In de bachelor toegepaste informatica werk je vanaf jaar 1 mee aan groepsprojecten die worden aangereikt door het werkveld. Je leert werken in complexere contexten en zal (mede)verantwoordelijkheid moeten opnemen voor het behalen van het vooropgestelde doel. In het laatste jaar schrijf je een praktijkgerichte bachelorproef en draai je 3 maanden mee op de werkvloer.

Master

Je wil uiteraard een link vinden tussen de arbeidsmarkt en je leerstof, maar dat hoeft niet van bij de prille start. Praktijk is voor jou niet noodzakelijk gelijk aan stage lopen. Je bent bijvoorbeeld ook sterk geboeid in onderzoek binnen de IT-wereld.

Bepaalde universitaire opleidingen voorzien in een bedrijfsstage. Soms wordt het aangeboden als keuzevak.

Universiteiten geven meer gewicht aan de uitwerking van een hoofdzakelijk theoretische en wetenschappelijke masterproef.

Wie in de IT-sector belandt, weet dat up-to-date blijven de boodschap is. Er is een ruim gamma aan doorgroeikansen voor iedere afgestudeerde.