Facebook Pixel 70 soorten nachtvlinders op campus Schoonmeersen - Hogeschool Gent
Foto 70 soorten nachtvlinders op campus Schoonmeersen

Liefst 70 soorten nachtvlinders op Schoonmeersen

L

Liefst 70 soorten nachtvlinders op Schoonmeersen

Vijf studenten groenmanagement van HOGENT deden onlangs een eerste nachtvlindertelling op campus Schoonmeersen. En ze waren zeer opgetogen over het resultaat: ze determineerden maar liefst 70 verschillende soorten, waaronder enkele zeer zeldzame exemplaren. HOGENT bouwt, samen met buurtbewoners, campus Schoonmeersen uit tot een open ruimte, waar ook aandacht gaat naar de buurt en de natuur. Meer biodiversiteit is een van de doelstellingen.

De nachtvlindertelling van de studenten past dan ook binnen het Living Lab-project dat onder meer initiatieven uitwerkt en ondersteunt die de klimaatverandering helpen indijken. Daarnaast worden allerlei kleinschalige acties op het getouw gezet die verbinding stimuleren tussen de buurtbewoners en HOGENT-personeel en studenten. Zo ontwikkelt de campus zich tot een open plek van betekenis voor de hele wijk.

Zeer zeldzaam

Voor de nachtvlindertelling verspreidden de studenten eind juni vijf nachtvlindervallen met speciale blacklightlampen over de campus. Een groot deel van het spectrum van deze lampen is onzichtbaar voor de mens, maar nachtvlinders kunnen dit licht wel waarnemen. De lampen zijn gemonteerd op een val waar de nachtvlinders gemakkelijk in kunnen vliegen, maar moeilijker uit geraken. Voor alle duidelijkheid: de vlinders werden na hun nachtelijk avontuur weer vrijgelaten.

De studenten waren alvast verrast door de rijke nachtelijke oogst die ze verzameld hadden. Dat ze maar liefst 70 verschillende soorten verzamelden, is op zich al opmerkelijk, maar bovendien troffen ze enkele zeer zeldzame soorten aan, zoals het Karmozijnrood Weeskind, de Witte Hermelijnvlinder, de Bruine Haakbladroller en de zeer zeldzame Viervlekdwergmot. Heel speciaal waren de Zilverbladroller (slechts de vierde waarneming voor Vlaanderen) en de Grijstandboegsprietmot (slechts de derde waarneming voor België).

Tijdens de zomer worden nog op verschillende momenten nachtvlinders gevangen. Wie dat graag zelf eens van dichtbij wil meemaken, kan in september deelnemen aan een nachtvlindervangst onder deskundige begeleiding van de expert-studenten. Interesse? Stuur een mailtje naar livinglab@hogent.be.

Witte hermelijnvlinder

Witte Hermelijnvlinder

bruine haakbladroller

Bruine Haakbladroller

zilverbladroller

Zilverbladroller

Publicatiedatum: 07/07/2020