De Academie Voor De Eerste Lijn 2.0 - een samenwerkingsverband van 4 universiteiten en 6 hogescholen - wil de komende vijf jaar via kenniscreatie en -verspreiding de kwaliteit van de eerstelijnszorg verbeteren, zowel op vlak van gezondheidszorg als welzijn. HOGENT werkt aan het project mee vanuit de onderzoekscentra 360° Zorg en Welzijn en EQUALITY ResearchCollective.
“Je kan de Academie Voor De Eerste Lijn beschouwen als een hub waar alle actoren samenkomen”, situeert Didier Reynaert, onderzoeker bij EQUALITY. “Ook de actoren uit de praktijk zijn betrokken omdat we het perspectief van de cliënt en de ervaringskennis van de veldwerkers voortdurend willen meenemen.”
De Academie organiseert onder meer opleidingen, evenementen en debatten en hecht veel belang aan ontmoeting en netwerken, zodat mensen die belang hebben bij een kwaliteitsvolle eerstelijnszorg elkaar kunnen leren kennen, samenwerkingen kunnen aangaan of uitbreiden en met elkaar.
Complexer
De vraag rijst waarom zo’n breed samenwerkingsverband en gemeenschappelijke kennisontwikkeling en -deling nodig zijn. Leen Van Landschoot, die vanuit 360° Zorg en Welzijn in het project actief is, geeft uitleg: “De eerstelijnszorg is de jongste jaren heel wat complexer geworden: “Eerst en vooral kreeg de eerstelijnszorg meer verantwoordelijkheid. Dat heeft deels te maken met gewijzigde wetgeving maar ook met de vermaatschappelijking van de zorg: wie zorg nodig heeft, blijft liefst zo lang mogelijk in de thuissituatie. Dat brengt voor eerstelijnshulp nogal wat uitdagingen met zich mee. Bovendien gaan de kerncompetenties die vereist zijn verder dan louter zorg. Zo is empathisch vermogen bijvoorbeeld zeer belangrijk.”
Didier Reynaert vult aan: “Er is daarnaast een grote versnippering tussen de gezondheidszorg en de welzijnsactoren, terwijl die beide van groot belang zijn in de eerstelijnszorg. Meer samenwerking is noodzakelijk en moet er onder meer toe leiden dat kwetsbare groepen gemakkelijker toegang krijgen tot eerstelijnszorg.”
Didier Reynaert stelt ook vast dat de onderzoeksrol van de hogescholen nu meer op de voorgrond komt in vergelijking met de eerste periode van de Academie Voor De Eerste Lijn: “Toen waren de hogescholen een beetje de kleine broertjes, maar nu komen ze meer op de voorgrond omdat hun meerwaarde voor onderzoek naar praktijkontwikkeling en -verbetering duidelijk erkend wordt.”
De Academie Voor De Eerste Lijn 2.0 wordt mee gefinancierd door het Fonds Dr. Daniël De Coninck, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.
Vier onderzoekslijnen.
De Academie 2.0 omvat vier onderzoekslijnen, telkens gekoppeld aan een doctoraatsopdracht:
- Duurzame Implementatie
- Versterken van Geestelijke Gezondheid
- Toegankelijkheid van de gezondheidszorg d.m.v. innovatieve samenwerkingen
- Kerncompetenties en Professionele Identiteit.
Publicatiedatum: 19/09/2024