Intussen hebben ze zich volop in de examens gestort, maar in de aanloop naar die examenperiode kon een team studenten van tweede bachelor chemie alvast rekenen op een leuke opsteker: ze behaalden de derde plaats in de Belgische finale van de Bio-based Innovation Student Challenge Europe (BISC-E). Dat is een wedstrijd die georganiseerd wordt door de End-of-Waste/RE-SOURCE.BIO en GREEN-CHEM-netwerken van de Associatie Universiteit Gent.
Tijdens de wedstrijd werken studententeams van verschillende hoger onderwijsinstellingen aan het ontwerp van een vernieuwend biogebaseerd product of proces. Hun concept moet niet alleen creatief zijn maar ook technisch uitvoerbaar, economisch haalbaar en duurzaam onderbouwd. De teams stelden hun innovatie live voor aan een jury van vakexperten (Crelan, VLAIO en ILVO) en het publiek van het Tech Tour Circular Event in de Gentse Sint-Pietersabdij.
Het HOGENT-team 'BataBoosters' werd derde (na een team van de KULeuven en UGent) met hun project VitaBataat dat ze ontwikkelden in het kader van het vak 'biochemisch project'. In opdracht van het onderzoekscentrum AgroFoodNature en in samenwerking met Viaverda zochten ze een oplossing voor de afvalstromen bij de productie van bataat (zoete aardappel). Een groot aandeel van de bataatproductie kan niet op de markt gebracht worden doordat de knollen te klein, te groot, te onregelmatig van vorm of beschadigd zijn door de oogst. Momenteel worden die gewoon gestort of gebruikt als veevoeder maar het VitaBataat-team ontwikkelde daaruit voedingssupplementen onder de vorm van gummies, rijk aan vitamines A, B en C.
De derde plaats na twee universitaire teams is zeker een sterke prestatie van de studenten, die tijdens dit hele proces konden rekenen op de deskundige begeleiding van de lectoren van het opleidingscentrum chemie en de onderzoekers van het onderzoekscentrum AgroFoodNature.