Foto Decentering Design: ontwerp weg van mensgericht perspectief.

Decentering Design: ontwerp weg van mensgericht perspectief.

D

Decentering Design: ontwerp weg van mensgericht perspectief.

Glenn Deliège, Mirte van Aalst en Bert De Roo, onderzoekers van het HOGENT-onderzoekscentrum Futures Through Design en Giliam Ganzevles onderzoeker bij Devine (HOWEST) publiceerden onlangs het boek ‘Decentering Design - Practice in a More-than-human World&rsquo. Anders kijken naar ruimtegebruik en -ontwerp is het centrale thema. Het boek is sterk internationaal gericht en vond onder meer zijn weg naar een Australische boekhandel.

De publicatie is een uitkomst van twee onderzoeksprojecten die in 2020 werden opgestart. Beide projecten richtten zich tot het bevragen van het klassieke mensgerichte denken in ontwerp en kunstpraktijken. Bert De Roo legt uit: “In de projecten onderzochten we hoe we kunnen evalueren naar een meer relationele ontwerphouding waarbij we op de voorgrond plaatsen dat het menselijke perspectief en de menselijke noden slechts één van vele zijn. Hoe kunnen we ons bewust worden van deze andere perspectieven en hoe kunnen we deze evenwaardig meenemen in ontwerp en kunstprocessen.”

Vleermuis

De auteurs startten in 2023 met het bundelen van de resultaten in validatieprojecten van die twee onderzoeksprojecten. Dat leidde tot het boek ‘Decentering Design’, dat uitnodigt om voorbij de mens als enige stakeholder in het ontwerpproces te kijken. Het zet aan om plekken anders te benaderen, legt Bert De Roo uit: “We hebben vaak de neiging om de natuur te beschouwen als iets externs, iets waar we geen deel van uitmaken. Hoe kunnen we die harde grens die we trekken tussen mens en natuur doen vervagen en onze positie als mens daarbij in vraag stellen? Hoe kunnen we die mindset veranderen en ons bijvoorbeeld afvragen wat de vleermuis van ons ontwerpvoorstel zou denken? Dat klinkt misschien een beetje onnozel, maar het zet je er wel toe aan om vanuit een totaal andere invalshoek naar ruimte en ontwerp te kijken.”

Het boek is de weergave van een zoektocht naar hoe we als ontwerper kritisch naar ruimte kunnen kijken. “Het gros van de inhoud is tot stand gekomen tijdens de gesprekken die we hadden in functie van het boek en het wetenschappelijke, artistieke en ontwerpmatige werk waar we ons lieten door inspireren”, legt Bert De Roo uit.

De publicatie biedt geen pasklare oplossingen, maar laat de lezer als het ware ronddwalen in het landschap en zo nieuwe inzichten ontdekken. Het combineert theoretische inzichten met praktijkvoorbeelden, en bevat interviews met experten uit diverse domeinen, waaronder kunst, ontwerp, beleid en academisch onderzoek. Het daagt de lezer uit kritisch te kijken naar de eigen praktijk en via enkele hands-on tools stimuleren we experiment in ontwerp en kunstprocessen.

Het boek is geschreven in het Engels en richt zich naar een internationale, gespecialiseerde markt van ontwerp- en architectuurpublicaties. Het is zowel te vinden in Gent als in Melbourne in Australië. 

Maak via deze link kennis met de publicatie.

Publicatiedatum: 09/07/2025