Foto Drie studenten door naar halve finale in Shanghai met duurzaam idee.

Drie studenten naar halve finale in Shanghai met duurzaam idee.

D

Drie studenten naar halve finale in Shanghai met duurzaam idee.

Met hun slimme, speelse én duurzame idee ‘GreenChain’ hebben drie Gentse studenten onverwacht een plaats bemachtigd in de halve finale van een internationale wedstrijd rond duurzaamheid in Shanghai. Hun project stelt een oplossing voor het groeiende plastic afvalprobleem in de Chinese afhaalindustrie voor — en dat op een manier die inzet op gedrag, technologie en plezier.

Wat begon als een brainstorm voor een schoolproject, groeide in sneltempo uit tot een innovatieve inzending voor de Global Environemental Solutions Challenge in Shanghai. Tot hun eigen verbazing wisten de studenten Jarne Kreemers en Arthur Wullaert (beide van HOGENT) en Thor Caluwaerts (UGent) door te stoten naar de halve finale van de prestigieuze wedstrijd, waar ze het binnenkort opnemen tegen teams van over de hele wereld. De wedstrijd is een initiatief van de Verenigde Naties, in samenwerking met Tongji Institute of Environment for Sustainable Development.

Een spel om afval te verminderen

GreenChain biedt een eenvoudig én motiverend antwoord op een gigantisch probleem: het enorme volume plastic afval dat ontstaat door afhaalmaaltijden in grote steden zoals Shanghai. Het concept is opgebouwd als een gamified recyclingsysteem: gebruikers krijgen herbruikbare bakjes mee met hun bestelling, leveren die nadien terug in, en worden beloond met ‘PlanetPoints’. Daarmee krijgen ze kortingen bij deelnemende winkels, cafés of zelfs — als het van GreenChain afhangt — op het openbaar vervoer.

De studenten bouwen hun idee op drie pijlers:

  1. Belonen: wie herbruikbare bakjes terugbrengt, spaart punten. 
  2. Inzicht: gebruikers volgen hun milieu-impact via een overzichtelijke app.
  3. Competitie: met een leaderboard kunnen gebruikers zichzelf meten met vrienden of buren en eco-badges verdienen zoals 'GreenNinja'.
Plastic tsunami

De keuze om in te zetten op afhaalverpakkingen is bewust. Shanghai produceerde in 2020 al meer dan 2 miljoen ton plastic afval, waarvan een groot deel afkomstig was van voedselbezorging. Vandaag is dat cijfer alleen maar gestegen. In 2024 gooide een gemiddelde inwoner van Shanghai dagelijks 0,7 kilogram plastic weg, waarvan meer dan een derde uit voedselverpakking bestond.

“Die cijfers zijn hallucinant,” zegt een van de studenten. “Maar het goede nieuws is: herbruikbare verpakkingen kunnen tot 60% kosten en 50% uitstoot besparen. We hebben dus een gigantische hefboom in handen.”

Van fles tot tray

GreenChain werkt met trays die volledig geproduceerd worden uit gerecycleerde HDPE-flessen. Het proces bestaat uit vier stappen: inzameling, reiniging, granuleren en thermovormen. Op die manier krijgen oude flessen een tweede leven in de vorm van stevige, lekvrije voedselbakjes die tot tientallen keren hergebruikt kunnen worden.
Ook logistiek zit het systeem goed in elkaar: klanten kunnen de bakjes gewoon aan de deur meegeven aan de bezorger — handig én laagdrempelig. Daarna worden de trays gereinigd en opnieuw in omloop gebracht.

Naar de halve finale… en verder?

De halve finale vindt binnenkort plaats in Shanghai. De studenten moeten hun idee presenteren aan een internationale jury van duurzaamheidsexperts. Ze bereiden zich volop voor, met een pitch, sociale media-campagne en visueel materiaal.

Het publiek kan nu ook stemmen voor het ‘Meest Populaire Team’. De studenten rekenen op steun van vrienden, familie én sympathisanten die hun idee steunen.

“Dat we zover zijn geraakt, is al fantastisch,” zeggen ze. “Maar ons idee stopt niet bij deze wedstrijd. GreenChain is schaalbaar en perfect toepasbaar in elke grootstad waar afhaalmaaltijden booming zijn. We hopen dat dit een opstap is naar echte impact.”

Duurzaam én enthousiasmerend

De kracht van GreenChain zit in zijn eenvoud: het systeem combineert ecologie met spel, gedrag met beloning. En vooral: het bewijst dat duurzaamheid niet saai of moeilijk hoeft te zijn. “Als jonge generatie willen wij niet alleen klagen over de problemen,” zeggen ze. “We willen er iets aan doen. En als het even kan, met een glimlach.”

Of ze met GreenChain ook in de finale zullen belanden, is nog afwachten. Maar dat drie Gentse studenten in Shanghai meespelen op internationaal niveau? Dat is sowieso al een overwinning.

 

“Het idee is simpel. Als je duurzaamheid leuk maakt, volgen mensen sneller. En als het in je dagelijkse routine past, wordt het vanzelf een gewoonte."

Arthur Wullaert
student

Contact

Student Arthur Wullaert
Sustainability Office HOGENT
T +32 470 68 50 52

Sustainable Development Goals logo

Dit initiatief draagt bij tot:

   SDG12 - Verantwoorde consumptie en productie, SDG14 - Leven in het water, SDG15 - Leven op het land

Meer weten over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen? Kijk op hogent.be/duurzaamheid.

Publicatiedatum: 20/05/2025