Foto Gents hoger onderwijs bundelt krachten rond student-ondernemerschap.

Gezamenlijk centrum voor student-ondernemers.

G

Gezamenlijk centrum voor student-ondernemers.

De ondernemende diensten van alle Gentse hogeronderwijsinstellingen – Arteveldehogeschool, HOGENT, Universiteit Gent, KU Leuven-Gent, Odisee en LUCA School of Arts – vormen onder de noemer ‘Gentrepreneur’ voortaan een gezamenlijk expertisecentrum dat studenten en onderzoekers met interesse in ondernemerschap op weg helpt, een primeur in het Vlaamse onderwijslandschap. Tegelijkertijd focust E-Lab, het HOGENT-expertisecentrum rond ondernemend onderwijs nog meer dan voorheen op de professionalisering van ondernemerschapsonderwijs en op ondernemend leren.

De onderwijsinstellingen zetten via eigen ondernemerscentra al talrijke jaren in op het ondersteunen van hun ondernemende studenten en onderzoekers. Tien jaar geleden ontstond onder de naam ‘Gentrepreneur’ voor het eerst een samenwerking tussen deze onderwijsinstellingen. Die succesvolle samenwerking wordt nu bekrachtigd en uitgebreid: de eigen student-ondernemerschapswerkingen worden gebundeld tot één gezamenlijk expertisecentrum. Gentrepreneur wordt zo hét Gentse aanspreekpunt voor alle studenten en onderzoekers die een eigen zaak willen starten. Studenten en onderzoekers met een onderneming, met een ondernemend idee of met interesse in ondernemerschap zijn welkom voor persoonlijke begeleiding en een divers en uitgebreid aanbod aan trajecten en events.

Wintercircus

Het Gentrepreneurteam van dertien coaches, trainers en medewerkers krijgt een vaste stek in het Wintercircus, de nieuwe ondernemende hotspot van Gent. Deze inspirerende plek zal studenten en onderzoekers unieke kansen bieden om hun ondernemerskennis en netwerk verder uit te breiden. De afgelopen jaren vonden duizenden studenten met ondernemende ideeën de weg naar de verschillende ondernemerschapswerkingen. Velen onder hen zijn uitgegroeid tot gevestigde namen en werkgevers, zoals Teamleader, Madam Bakster, TechWolf, ... Met een jaarlijks doorstartpercentage van zo’n 50 procent kan de impact van student-ondernemingen op de economie niet worden onderschat.

Maatschappelijke uitdaging

Dat de Gentse hogeronderwijsinstellingen de krachten rond begeleiding van student-ondernemers bundelen, betekent echter allerminst dat E-Lab, het HOGENT-expertisecentrum rond ondernemend onderwijs, ophoudt te bestaan. Zo blijft E-Lab de vakken Ondernemen (zowel in Nederlands als Engels) en design thinking als keuzeopties bij alle bacheloropleidingen aanbieden. Daarnaast wordt in samenwerking met vier HOGENT-opleidingsdepartementen en de bedrijfswereld een extra-curriculair aanbod uitgewerkt waar studententeams aan de slag gaan met een maatschappelijke uitdaging. “Hier mikken we niet op de eerste plaats op student-ondernemers, maar ook via dergelijke projecten ontwikkelen de studenten ondernemende vaardigheden”, legt Bart Derre, directeur van E-Lab, uit.

Met Europese onderzoeksfinanciering (Erasmus+) werkt E-Lab ook mee in een onderzoeksproject dat gericht is op ondernemend onderwijs en onder meer moet resulteren in een opleiding ter zake voor docenten. Daarnaast is E-Lab binnen de U!REKA European University, waarvan HOGENT partner is, betrokken bij een project rond ondernemend leren waarbij onder meer een ‘joint incubator’ wordt ingericht.

Behalve in Gentrepreneur is HOGENT via E-lab ook partner in Broeikas, het Aalsterse ecosysteem voor student-ondernemers en de Aalsterse Health Care Hub, een innovatiecentrum voor health care-bedrijven.

Op dinsdagavond 15 oktober viert Gentrepreneur de lancering van de nieuwe werking met gratis talks en een netwerkreceptie in het Wintercircus. Inschrijven kan hier: https://bit.ly/Gentrepreneurlaunch

Publicatiedatum: 03/09/2024