Foto Maxim Van Impe: "We willen een communitygevoel creëren."

Maxim Van Impe: “We willen communitygevoel creëren.”

W

Maxim Van Impe: “We willen communitygevoel creëren.”

Maxim van Impe, laatstejaarsstudent ergotherapie, is de nieuwe voorzitter van Revolte, de studentenraad van HOGENT. Mentaal welzijn, dat ook vorig jaar een Revolte-prioriteit was, blijft hoog op de agenda staan. Daarnaast wil hij inzetten op het creëren van een community-gevoel. “Want dat draagt onrechtstreeks bij tot een beter welbevinden.”

Enkele uitzonderingen daar gelaten, loopt een voorzittersmandaat bij Revolte doorgaans een academiejaar. Het zijn immers bijna onvermijdelijk laatstejaarsstudenten die deze rol op zich (kunnen) nemen. De tijd om iets te verwezenlijken is dus beperkt, maar dat schrikt Maxim niet af. “Een academiejaar is inderdaad kort om zaken te verwezenlijken, maar het is natuurlijk niet zo dat ik met een leeg blad begin.  Er is een zeer degelijke informatiedoorstroming, dus ik moet niet alles zelf beginnen uitzoeken. Bovendien zijn er best wel wat doelstellingen op lange termijn die we met het nieuwe bestuur voortzetten. Er is dus een grote continuïteit, alleen wordt er door de bestuurswissel met een vernieuwde, frisse blik naar de lopende projecten gekeken.”

Renée

Welzijn is een van de doelstellingen die vorig jaar onder het voorzitterschap van Roxanne Van de Voorde hoog op de agenda werd geplaatst. Er werd zelfs een mascotte voor bedacht: het aapje Renée de Revoltechimpansee, een knuffelpop, vormde het symbool voor de prioriteit die Revolte wou geven aan mentaal welzijn. Er is van Renée ook een chataccount gemaakt, waar studenten mee kunnen communiceren als ze een probleem willen aankaarten, hun hart willen luchten of gewoon nood hebben aan een fijne babbel.

“Die chataccount wordt de komende weken bij de studenten bekend gemaakt. Zo bouwen we verder bouwen aan wat vorig jaar is opgestart. We geloven dat de chat-account laagdrempelig zal werken – er is binnen Revolte maar een zeer beperkt aantal mensen dat toegang heeft tot deze chat, dus vertrouwelijkheid is gegarandeerd. Als doorverwijzen aangewezen is, dan doen we dat uiteraard”, zegt Maxim.

Aanspreekbaar

Uiteraard wil Revolte alle studenten bereiken, niet alleen diegenen die nood hebben aan een goede babbel of ondersteuning. Want een studentenraad wordt geacht te weten wat er bij de studenten leeft en wat de behoeften en gevoeligheden zijn.

“Evident is dat niet, maar het feit dat we zelf student zijn, helpt alvast al een beetje”, reageert Maxim laconiek. “Daarnaast komt het erop aan om via de departementale studentenraden, maar zeker ook via de dagelijkse contacten binnen je eigen opleiding, je als Stuver (de roepnaam voor een Revoltelid) aanspreekbaar en zichtbaar op te stellen.”

Op die aanspreekbaarheid en zichtbaarheid wil Maxim sterk inzetten. “Tot nog toe organiseerden we met Revolte de voorbije jaren enkele studentenfora, waar we in een ongedwongen sfeer peilden naar de mening van de studenten en open discussies aangingen rond enkele thema’s. Dat was zeker interessant en zinvol, maar de opkomst daarvan bleef teleurstellend. Blijkbaar associeerden studenten en dergelijk format met bijkomende werklast. Daarom willen we het iets vrijblijvender aanpakken, onder meer met een groots opgezette quiz eind oktober. In eerste instantie willen we immers zoveel mogelijk studenten – en ook HOGENT-medewerkers – samen brengen, een community creëren.  Events zoals de jaarlijkse wintermarkt dragen daar zeker ook toe bij. Wie deel uitmaakt van een hechte gemeenschap, voelt zich doorgaans ook beter in het vel.”

Revolte wil daarnaast duidelijker aanwezig zijn op andere campussen dan Schoonmeersen, waar het ruime Revoltelokaal nu is gevestigd. “Ik wil op elke campus een soort ‘contact spot’ creëren waar studenten ons altijd kunnen vinden. Hoe dat concreet vorm kan krijgen, wordt onderwerp van overleg.”

Participatie

HOGENT gaat prat op haar cultuur van sterke studentenparticipatie en wordt overigens voortrekker van een studentenparticipatieraad binnen het European University Initiative U!REKA SHIFT (EUI- zie kaderstuk). Maar is die reputatie ook terecht? Onderscheidt HOGENT zich op dat vlak tegenover andere hogescholen?

“Toch wel”, bevestigt Maxim. “Participatie zit bij HOGENT, meer dan elders, sterk ingebed in de bestuursorganen. En het is meer dan een formele opsmuk: er wordt echt wel geluisterd en we worden als student betrokken bij de besluitvorming. Zo is er vorig jaar een discussie geweest op we een week herfstvakantie zouden invoeren of niet. Met Revolte hebben we toen de studenten breed bevraagd en daaruit bleek dat een duidelijke meerderheid van studenten daar niet voor gewonnen bleek. Dus is dat idee ook afgevoerd. Ook over zaken als het onderwijs- en examenreglement hebben we inspraak.”

Ambities

Op de vraag wat hij dit academiejaar wil verwezenlijken, schuwt Maxim grote ambities en doelstellingen: “De studentenparticipatieraad van EUI realiseren, wordt een belangrijk en verre van evident doel (zie kaderstuk), maar ik hoop vooral dat ik volgend jaar een Revolte achterlaat waar studenten graag en gemotiveerd deel van uitmaken. Daarnaast hoop ik dat we erin slagen om wat er bij de studenten leeft, juist te capteren, en zo bijdragen tot een hechte  HOGENT-community en meer studentenwelzijn.” Dus toch grote ambities…

Studentenparticipatie op Europees niveau

HOGENT maakt sinds kort, via het partnerschap U!REKA, deel uit van een European Universities Alliance (EUA). Dit betekent dat U!REKA – wat staat voor Urban Research and Education Knowledge Alliance - met een uitgebreid partnernetwerk en een gemeenschappelijke visie op onder meer klimaatneutraliteit. Deze erkenning opent heel wat perspectieven op het vlak van studenten- en personeelsmobiliteit, samenwerking en kennisdeling op het vlak van onderzoek en onderwijs.

Naast HOGENT bestaat de U!REKA-alliantie uit de Amsterdam University of Applied Sciences, Edinburgh Napier University, Frankfurt University of Applied Sciences, Metropolia University of Applied Sciences in Helsinki, Politecnico de Lisboa en VSB Technical University of Ostrava, en uit nog 24 geassocieerde partners.

Een van de doelstellingen waar werk van wordt gemaakt binnen U!REKA SHIFT, is studentenparticipatie. HOGENT heeft daar een sterke reputatie in en is dan ook voortrekker van dit thema. Uiteraard ligt hier een belangrijke rol weggelegd voor de HOGENT-studenten en Revolte in het bijzonder.

En het wordt geen sinecure: studentenbetrokkenheid creëren binnen de eigen organisatie is al niet vanzelfsprekend, dus dit verwezenlijken tussen verschillende hogescholen samen, is een nog veel grotere uitdaging.

“Een gemakkelijke opdracht wordt het allerminst”, beaamt Maxim Van Impe, die samen met gewezen Revolte-voorzitter Roxanne Van de Voorde dit project mee  in goede banen moet leiden. “We zijn wel al druk bezig met de voorbereidingen. Een van de hindernissen is dat elke instelling een andere aanpak heeft op het vlak van studenteninspraak en -participatie. Maar als ik op het einde van het academiejaar de voorzittersfakkel doorgeef, hoop ik dat de U!REKA-studentenraad een feit is.”

 

 

Publicatiedatum: 29/09/2023