In de nacht van woensdag op donderdag vond op stadscampus Aalst de internationale digital health/medtech Hackathon plaats. Zo'n 80 studenten uit verschillende landen en verschillende opleidingen gingen een intense en boeiende nacht in waarin hun creativiteit en innovatievermogen op de proef werd gesteld.
De studenten kregen vier uitdagingen in zorgcontext waar ze in kleine teams innovatieve oplossingen moesten voor bedenken die zowel voor zorgprofessionals als zorgvragers en hun omgeving een grote impact kunnen hebben.
Na een hele nacht werken aan innovatieve oplossingen, presenteerden de vijftien teams hun voorstel met prototype aan een professionele jury. Het winnende team (zie foto) bedacht een technologische oplossing om de beleving van de lange wachttijden in een spoedafdeling te verbeteren.
Een student van het winnende team licht hun innovatieve oplossing toe
Speerpunt Healthcare
De hackathon vormde de aftrap van een ambitieus project dat een aanzienlijke maatschappelijke impact kan teweegbrengen door te focussen op innovatie in de zorgsector. De voorbije twee jaar is het belang van de zorgsector meer dan ooit duidelijk geworden.
Via het ‘Speerpunt Healthcare’ wil het HOGENT E-Lab studenten aanmoedigen en begeleiden om hun creativiteit en ondernemerscapaciteiten in die context in te zetten. HOGENT wil op campus Aalst innovatieve ondernemersideeën van studenten gericht naar de zorg stimuleren, inhoudelijk ondersteunen en helpen ontwikkelen in de E-labincubator.
Het speerpunt wil daarnaast ook een voedingsbodem zijn waar onderzoeksvragen en -projecten en opleidingsinitiatieven inzake gezondheidszorg – al dan niet in combinatie met technologie – kunnen kiemen en groeien. Bijzondere aandacht gaat naar ondernemersinitiatieven rond ‘digital healthcare’ en ‘digital medtech’, dus technologische innovaties die bijdragen tot een betere gezondheidszorg.
Innovatiehub
Het HOGENT-initiatief sluit ook naadloos aan bij de vzw Innovatiehub die de stad Aalst wil uitbouwen, en waar zowel HOGENT als Odisee, de andere hogeschool die in Aalst is gevestigd, medeoprichters van zijn. Aalst heeft als beleidsambitie om zorgeconomie als economische motor voor de regio te ontwikkelen. Daar zijn argumenten voor: de stad beschikt met ASZ en OLV over twee gerenommeerde ziekenhuizen en zo’n 20 tot 25 procent van de tewerkstelling in Aalst heeft betrekking op zorgeconomische jobs.
Rudi Madalijns, departementshoofd van Bedrijf en Organisatie, legde het hoe en waarom van de hackathon en het Speerpunt Healthcare haarfijn uit op Radio 2.
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
E-Lab
Ben jij een student met een passie voor ondernemerschap? Droom je ervan om als student-ondernemer je eigen project op te starten of als zelfstandige een verschil te maken? Dan ben je bij HOGENT …Stadscampus Aalst
Studeren aan de hogeschool in Aalst? HOGENT stadscampus Aalst is een gezellige campus in het centrum van de stad, op wandelafstand van station Aalst (850 m), parking …
Publicatiedatum: 31/03/2022