Toekomst van strijkinstrumenten uit vlas.
Vandaag, 28 april, begint een nieuw hoofdstuk in de wereld van strijkinstrumenten met de officiële oprichting van Atelier Duerinck. Deze vernieuwende spin-off van HOGENT en UGent zal als eerste bedrijf ter wereld strijkinstrumenten zoals cello’s en violen produceren en verkopen op basis van vlas, een lokaal en hernieuwbaar gewas.
Tot nu toe konden muzikanten kiezen tussen instrumenten uit hout of koolstofvezel. Vlas biedt echter het beste van beide werelden: het is robuuster dan hout, minder gevoelig voor vocht en temperatuurschommelingen, maar levert tegelijk een warmere klank en meer natuurlijke feel dan koolstof. Deze unieke combinatie maakt vlasinstrumenten bijzonder interessant voor professionele muzikanten uit tropische klimaten, al komen er even goed klanten uit België en buurlanden.
Het Hawaïaanse Mana Music Quartet is zelfs al enkele maanden met prototypes op tournee. Bovendien is vlas een sterk lokaal product, met maar liefst 90 procent van de wereldproductie in België, Nederland en Frankrijk. Ook de productie is lokaal: de spin-off zal in zijn vestiging in Gent de fabricage volledig zelf uitvoeren, van basismaterialen tot afgewerkt instrument.
Henry Van de Velde Award
De overstap van traditionele materialen naar vlas vergt een volledig nieuw productieproces. Atelier Duerinck is dan ook het resultaat van jarenlang onderzoek door Tim Duerinck, die tijdens zijn doctoraatsonderzoek aan KASK & Conservatorium, de school of arts van HOGENT, en aan UGent alternatieve materialen voor muziekinstrumenten onderzocht. Met de steun van het Industrieel Onderzoeksfonds ontwikkelde hij daarna een geavanceerd productieproces dat gebruikmaakt van hoogtechnologische materialen en technieken. Zijn pionierswerk werd meermaals bekroond, onder andere met de Henry Van de Velde Award in 2021.
“Met Atelier Duerinck voegen we de eeuwenoude kennis van de ambacht samen met de kracht van innovatie. Je kan enkel naar de toekomst kijken door lessen te trekken uit het verleden. Pas dan kan je met hedendaagse technologieën en inzichten een antwoord bieden”, schetst Tim Duerinck.
Niet alleen ontstaat met Atelier Duerinck de eerste spin-off op basis van onderzoek aan KASK & Conservatorium, het project bewijst ook dat ambachtelijk vakmanschap en traditie perfect kunnen samengaan met technologische innovatie en een commercieel businessmodel. De markt bevestigt het potentieel alvast: Atelier Duerinck heeft nu al een snelgroeiende wachtlijst van klanten uit binnen- en buitenland – van Europa tot Hawaï – die reikhalzend uitkijken naar hun eigen "Duerinck".

Met Atelier Duerinck voegen we de eeuwenoude kennis van de ambacht samen met de kracht van innovatie."
Tim Duerinck, instrumentenbouwer aan KASK & Conservatorium en zaakvoerder Atelier Duerinck.
Publicatiedatum: 28/04/2025